Duminică,
03.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Copiii cu astm bronșic vor fi testați neinvaziv la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. Gratuit pentru copiii internați

Copiii cu astm bronșic vor fi testați neinvaziv  la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. Gratuit pentru copiii internați

Copiii care suferă de astm bronșic vor avea posibilitatea să fie diagnosticați și tratați mult mai eficient în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, prin intermediul dozării oxidului nitric fracționat în aerul expirat (dozarea FeNO). Acesta este un test util pentru obținerea controlului astmului bronșic, considerat cea mai frecventă boală cronică a copilului din România, anunță reprezentanții spitalului printr-un comunicat de presă. 

„Interpretarea rezultatelor obținute după dozarea FeNO este utilă atât pentru diagnosticul astmului bronșic, cu precădere a celui de cauză alergică, dar și pentru a prezice răspunsul la tratamentul de fond cu corticosteroizi inhalatori. Eficiența corticoterapiei inhalatorii, ca tratament de fond în cadrul astmului bronșic, a fost evaluată în cadrul a numeroase studii. De asemenea, cercetările medicale au abordat problematica modulării terapiei de fond în astm, prin corelații cu valorile obținute în urma dozării oxidului nitric (NO) în aerul exhalat”, spune dr. Iulia Simina, medic pneumolog și pediatru în cadrul Compartimentului Pneumologie Copii, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. 

Măsurătorile concentrației de NO se efectuează în timp real, cu ajutorul unor aparate prevăzute cu un ecran, adaptat categoriilor de vârstă. 

„După un inspir profund, pacientul prinde piesa bucală în gură și efectuează expirul. Pentru menținerea constantă a fluxului expirator, i se solicită pacientului să mențină un indicator de la nivelul aparatului între două repere, pe parcursul unei perioade de cel puțin 6 secunde. Dacă este necesar, manevra se poate repeta peste circa 30 de secunde”, explică dr. Iulia Simina prin intermediul comunicatului de presă amintit. 

Măsurarea FeNO este așadar o metodă neinvazivă, rapidă și ușor de efectuat, care evaluează răspunsul pacientului la tratament, ajută la prescrierea corectă a tratamentului, susține identificarea pacienților care necesită continuarea tratamentului și totodată ajută la diferențierea  astmului între eozinofilic (allergic) și non-alergic. 

Testarea se va face gratuit pentru copiii internați în cadrul Compartimentului Pneumologie Copii, datorită achiziționării de către Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a unui analizor performant pentru măsurarea oxidului nitric fracțional în inflamația căilor respiratorii. 

„Ne dorim ca în permanență să dotăm spitalul cu aparatură de ultimă generație, care să susțină atât un diagnostic cât mai precis, cât și o îmbunătățire a calității serviciilor de care beneficiază pacienții noștri. Utilizarea FeNO în evaluarea astmului bronșic reprezintă un progres în medicina respiratorie și ne bucurăm că această metodă modernă de testare este acum disponibilă și la nivelul spitalului nostru”, declară Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. 

Astmul bronșic este considerat cea mai frecventă boală cronică a copilului din România, fiind responsabilă de un grad ridicat de absenteism școlar și de o afectare serioasă a dezvoltării fizice și intelectuale a copilului. Se apreciază că aproximativ 1 din 20 de copii de vârstă școlară din România suferă de astm bronșic., precizează sursa citată. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus