Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Gh. Huja, foc și pară pe USR după ce proiectul achiziției de teren în Cartierul Arhitecților a căzut. Replica: Ne opunem supraaglomerării

Gh. Huja, foc și pară pe USR după ce proiectul achiziției de teren în Cartierul Arhitecților a căzut. Replica: Ne opunem supraaglomerării

Proiectul de hotărâre care prevedea ca primăria orașului Cisnădie să cumpere un teren în cartierul Arhitecților în vederea construirii unei școli a fost respins astăzi în Consiliul Local.

La finalul ședinței, supărat pe consilierii USR care s-au opus, primarul Gheorghe Huja a postat pe pagina oficială de facebook un lung text în care îi exprimă nemulțumirea și îi acuză pe adversarii politici de faptul că opresc inițiativele administrației locale din interese electorale.

”Conștient de ritmul intens în care s-a dezvoltat Cartierul Arhitecților, am demarat încă de acum câțiva ani o serie de proiecte menite să le asigure locuitorilor din această zonă tot confortul. Nu am făcut-o din rațiuni electorale, ci strict din dorința de a ridica standardele de viață din acest cartier nou, de a asigura condiții decente de trai, iar când spun asta mă refer la construirea unor unități de învățământ (școală, grădiniță), locuri de joacă, drumuri, pista pentru biciclete iluminată, coșuri de gunoi etc.

  • Sunt în derulare proiecte pentru care s-au semnat deja contractele de finanțare: 135 de containere digitalizate, două microbuze electrice școlare (prin Consiliul Județean Sibiu), 36 de autobuze electrice (prin ADI Transport Metropolitan).
  • Paradoxal, consilierii locali ai USR Cisnădie, erijați în susținătorii dezvoltării Cartierului Arhitecților, votați de mulți locuitori de bună- credință ai acestei zone s-au dovedit a fi adevărații oponenți ai modernizării cartierului. În ședința Consiliului Local Cisnădie de astăzi, 28 septembrie 2023, s-a aflat pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care Primăria Cisnădie urma să demareze construcția unei școli și grădinițe în Cartierul Arhitecților. Indiferent de culoarea politică, înțelegând necesitatea acestui demers, consilierii locali PNL, PSD și FDGR au votat în favoarea acestei decizii, cu excepția celor 6 reprezentanți ai USR.

Tocmai consilierii locali de la USR care au făcut o temă electorală la alegerile din 2020 din construirea unei școli în Cartierul Arhitecților, opresc acum acest proiect inițiat de mine, cu scopul de a nu se construi școala și grădinița în mandatul meu.

Vorbim despre ipocrizie, despre orgoliu politic sau despre amăgirea electoratului cu false bune intenții? Dacă cei de la USR doreau cu adevărat binele locuitorilor din Cartierul Arhitecților, de a căror încredere s-au bucurat, nu s-ar fi opus unui demers constructiv precum cel împotriva căruia au votat astăzi, 28 septembrie 2023. Ce au făcut cei din USR pentru Cartierul Arhitecților? Nimic! Au profitat doar de încrederea acestor oameni.

  • Primăria Cisnădie asigură de mai multă vreme transportul gratuit al copiilor din Cartierul Arhitecților spre și dinspre unitățile de învățământ din Cisnădie și în prezent este necesar să creștem numărul autobuzelor și microbuzelor, datorită numărului tot mai mare de copii (127 de copii din Cartierul Arhitecților vin la școlile din Cisnădie). Sunt demersuri palpabile care au venit în sprijinul comunității de acolo întreprinse de o administrație locală responsabilă. Nu de aceeași responsabilitate dau dovadă consilierii USR care, probabil, anul viitor vor cerși voturi în Cartierul Arhitecților, promițând marea cu sarea.
  • Oamenii raționali încep să înțeleagă care sunt de fapt adevăratele intenții ale acestor aventurieri mânați doar de interese politice și personale. Iată care sunt ”cei șase magnifici” de la USR care au reușit astăzi, 28 septembrie 2023, să mai pună o piedică în dezvoltarea Cartierului Arhitecților: Daneș Adrian Andrei, Seușan Mihaela Carmen, Sinkievici Ioan Adrian, Tătaru Anca Elisabeta, Velțan Rodica Monica, Zîmța Elena Andreea.

Mă surprinde decizia celor de mai sus, cu atât mai mult cu cât doamna consilier USR, Tătaru Anca, este locuitor al Cartierului Arhitecților, iar doamna consilier USR, Seușan Mihaela, este cadru didactic și ar fi trebuit să dea dovadă de o mai bună înțelegere a necesității unei școli și grădinițe în Cartierul Arhitecților.

  • Mă întreb când au mințit cei din USR: în campanie, când spuneau că vor face totul pentru bunăstarea Cartierului Arhitecților sau acum când susțin că luptă tot în interesul acelor oameni?”, a scris primarul orașului Cisnădie pe o rețea socială.

Replica USR Cisnădie

În scurt timp reprezentanții USR au transmis un comunicat de presă prin care își argumentează decizia respingerii proiectului de hotărâre. Totodată, USR-ișii vin cu o replică pentru primarul Huja: ”USR Cisnădie vrea o școală nouă, dar nu vrem să stricăm Cartierul Arhitecților ”.

Redăm mai jos punctul de vedere al USR pe tema achiziției de teren:

”În trecut, consilierii USR,  împreună cu cetățenii din zonă, au depus eforturi considerabile pentru a modifica P.U.Z.-ul Rubin, astfel încât să nu se degradeze și mai mult aspectul urbanistic al zonei și astfel să se minimizeze impactul asupra traficului. Cu toate acestea, acum se dorește o derogare pentru dezvoltator, ceea ce atrage practic degradarea calității vieții în această zonă.

USR Cisnădie vrea o școală nouă, dar nu vrem să stricăm Cartierul Arhitecților mai mult decât a făcut-o administrația actuală. Căutăm o soluție care să îmbunătățească viața tuturor, nu doar a unora.

Noi, USR Cisnădie, am cerut divizarea proiectului în două părți distincte: un vot pentru achiziționarea terenului pentru unitatea de învățământ și un vot separat pentru condițiile P.U.Z.-ului propus de dezvoltator. Din păcate, această abordare nu a fost acceptată, iar consilierii USR Cisnădie au votat abținere. Rezultatul? Proiectul a fost respins, iar primarul afirmă că nu va mai exista niciun campus școlar în Cartierul Arhitecților.

Vrem să subliniem că nu dorim încă o zonă supraaglomerată în Cartierul Arhitecților și că nu vom ceda la presiunile făcute de dezvoltator prin presă în ultimele zile. Suntem aici pentru a vă reprezenta și apăra interesele voastre, iar deciziile noastre vor fi luate în lumina transparenței și a interesului public, nu al celui unui grup restrâns.

Nu trebuie să uităm că primăria dispune de un teren în zonă, ce ar fi putut fi folosit deja pentru construirea unei creșe și grădinițe cu fonduri nerambursabile. Anul trecut, am avut acces la finanțare prin PNRR, iar acum există și finanțare disponibilă pentru construcția de creșe și grădinițe prin Programul Operațional Centru 2021-2027. Amânarea proiectului, probabil în interes electoral, a dus până la urmă la imposibilitatea demarării lui din cauza unor schimbări legislative în domeniul construcției de școli și grădinițe. Noile normative arată practic că terenul este insuficient, astfel pierzându-se o oportunitate majoră.

Nu vom permite ca un proiect de achiziționare de teren pentru o școală să devină scuza pentru dezvoltări imobiliare cu alte derogări de urbanism în Cartierul Arhitecților”.

Context

Terenul vizat de primăria Cisnădie are o suprafață de 4.733 metri pătrați și este situat pe strada Sibiului, FN – cartierul Arhitecților. Prețul de achiziție fusese stabilit la 63 de euro pe metru pătrat, la care se adaugă TVA, rezultând 74,9 euro pe metru pătrat, în total 354.800 euro cu TVA.

Proiectul prevedea ca plata să se poată face în rate, deoarece primăria nu are în buget acești bani momentan.

Terenul urma să fie achiziționat de la societatea Rubin Development SRL, dezvoltator imobiliar care pregătește un ansamblu cu peste 1700 de locuințe în zonă. Pentru a ceda primăriei terenul societatea a pus câteva condiții.

În primul rând Consiliul Local Cisnădie se angaja ca până la data de 31.05.2024 să adopte o hotărâre de consiliu prin care să aprobe planul urbanistic zona în vederea construirii unității de învățământ. Totodată, aprobarea de PUZ ar fi venit la pachet cu modificări ale unor parcele învecinate în privința regimului de înălțime, unde Rubin Development vrea să construiască blocuri: P+3E pentru zona mixtă și P+3E pentru zona de locuințe colective.

Dacă aceste condiții nu ar fi fost îndeplinite până la data de 31 mai 2024 întreaga înțelegere cade.

Extras din proiectul de hotărâre

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

Cosmin

Acum 2 luni

Foarte bine au facut, Mi se pare incredibil cum acest primar nu este inca anchetat ca Buzatu si fratii lor din PSD! Auzi la el, derogari pentru constructori, sa faca 1.1 parcari per apt... hotie pe fata! Cum e posibil ca in 2023, cu taxe peste taxe, coruptie masiva la orice nivel din care rezulta accidente care omoara oameni, sa ne gandim inca, sa votam PSD PNL sau AUR??? In Romania in general IQ-ul este foarte mic, dar in Sibiu am pretentii!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 2 luni

Da, chiar, cum e posibil ca în 2023 oamenii să voteze alte partide decât USR? Pardon, nu să voteze, să se gândească să voteze! Cum își permit?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 luni

Da' ce-a facut AUR? Nu au nici un ales local inca. Le dam o sansa, cum am dat si USR.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Si lasa tendintele astea dictatoriale, in care ii faci retardati pe cei cu alte opinii decat cele useriste.
Raspunde

No Name

Acum 2 luni

Eu nu stiu daca ai idee ca acest personaj a fost pe lista PNL la ultimele alegeri! Dar de faptul ca am fost prostiti cand am votat cu PNL si USR nu zici nimic? Ca cei pe care i-am votat ne-au spus in 2021 (vezi Barna ce spunea la Sibiu despre o parte din doctori) ca gandim impotriva politicii statului, ai uitat cand spuneau ca cei care inca reprezinta mai mult de jumatate din tara asta (principiul democratie intr-un stat reprezinta 50% +1) sunt analfabeti functionali, chiar criminali? De amenzile grosolane care se dadeau pe strada ai uitat? Spune-mi e prostie asta? Subscriu la ce spune Kukuruku!
Raspunde

Jenel

Acum 2 luni

Huja tot ce spune este în interesul dezvoltatorului imobiliar. Să facă șmecherii din imobiliare apartamente mai multe pe metru pătrat, să nu aibă spatii verzi , să nu aibă locuri de parcare și să aglomereze zona. Ce ticălos. În interesul oamenilor din zonă Huja trebuia din PUG și PUZ să oblige dezvoltatorul să pună la dispoziție spații verzi pentru parcuri și teren pentru școală, dispensar , poliție și drumuri late cu trotuar și pista de biciclete în conformitate cu populația pe care o aduc șmecherii acolo. Astfel putea să execute terenul de școală în interes public cu 4 lei/M2 că la centura de sud. Nu toca banii primăriei să umple buzunarele grupurilor de interese ale dezvoltatorilor. DNA nu se autosesizează pentru Huja ăsta? Huja toacă banii primăriei în interesul dezvoltatorilorz mancal-ar pușcăria.
Raspunde

Bathory

Acum 2 luni

Alt potlogar.
Raspunde

Hu_ja + DNA = LOVE(le)

Acum 2 luni

Cămătarul papagal s-a supărat că cineva, în sfârșit nu-l pupa in dos! Băieți și fete, mai este un pic! Tic tac și cade cămătarul. Nu va fie frica, huja -i un nimică!!!
Raspunde

Cisnadianul turmentat

Acum 2 luni

Singurul interes al primarului de Cisnadie e cum sa isi umple mai multe seifuri, de asta si nebunia cu dezvoltarea rezidentiala fara nici un fel de logica din urbe. Cred ca Cisnadia e orasul cu cele mai groaznice drumuri din judet, daca nu cumva din tara.
Raspunde

Ioan

Acum 2 luni

In mod clar ca drumurile din Cisnadie il "recomanda" pe Huja, dar din pacate si pe locuitorii din Cisnadie care l-au ales. Un haos general si de prost gust pe TOATE strazile din Cisnadie.
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

Ce ticălos e huja ăsta , cum apara el interesele rechinilor imobiliari. El zice numai ca Usr se opune construirii unei școli, dar nu zice și ca rechinul imobiliar vrea sa construiască inca 1700 de apartamente în cartierul ăla deja supraaglomerat. Și vrea sa facă și doar 1.1 locuri de parcare / apartament deși eu știu ca normativul e de 1.5.
Raspunde

Anu hanca

Acum 2 luni

pokerface este un hot notoriu
Raspunde

Kam

Acum 2 luni

Probabil ca trebuie intelese cerintele dezvoltatorului care doreste cresterea regimului de inatime cu un nivel din moment ce ii scade suprafata reglementata prim PUZ cu peste 4.700 mp. In actele disponibile pentru public se intelege ca deja in perimtrul PUZ s-au reglementat 1750-1900 locuinte, deci implicit numarul acestora s-ar fi mentinut cu cedarea terenului pentru campus scolar (prin diminuarea suprafetei reglementate pentru locuinte si prin crestere regim inaltime), deci implicit se mentine si numarul de autoturisme in trafic. Din punct de vedere urbanistic, cand nu-ti permite orizontala sa realizezi ce ti-ai propus, fortezi verticala, dar mai greu de inteles cand abordarea este exclusiv politica.
Raspunde

Cisnadianul turmentat

Acum 2 luni

Si utilitatile cine le aduce? Ca doar nu o sa credem vrajeala cu conducta de canalizare pana la Mohu sau cu forajele pentru apa? Eh, le va aduce Primaria Cisnadie pe banii contribuabililor...
Raspunde

Kam

Acum 1 lună

Intrebarea dvs deviaza de la subiect, problema e de incapacitate de intelegere a unor probleme si de negociere politica. Probabil ca un politician cu experienta (a se intelege si cu inteligenta peste medie) ar fi fost capabil sa speculeze momentul si sa negocieze pentru Cartierul Arhitectilor, insa multumirea a fost doar sa se puna de-a curmezisul. Atat s-a putut ... Culmea, moment considerat de glorie pentru USR, care nu a fost in stare de mai mult. PS referitor la utilitati, studiati Avizul APM, e disponibil pentru public.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus