Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Statul capturat: au dat-o afară pe directoare, pentru a o înlocui cu fostul, de nota 0,6. Dar membru de partid

Statul capturat: au dat-o afară pe directoare, pentru a o înlocui cu fostul, de nota 0,6. Dar membru de partid

Afiș PSD pentru alegerile locale din 2016, unde Ioan Cristian Baba apare pe lista candidaților pentru Consiliul Local Sibiu

La filiala sibiană a Agenției naționale de îmbunătățiri funciare - una din cele mai puțin vizibile instituții deconcentrate din județ – apartenența politică își dovedește pe deplin valoarea: la patru luni după ce o consilieră „fără spate politic” a promovat concursul pentru postul de director, șefii de la București i-au cerut să demisioneze. A refuzat și a fost dată afară de tot din instituție, în locul ei fiind numit un membru PSD care, la concursul pentru postul respectiv, a primit nota 0,6. După doi ani, tânăra avea să afle că nici în instanță nu își putea recâștiga postul, șefii ANIF având legea de partea lor.

Laura* (pesudonim, a se vedea nota de la final) lucra din 2019 pe postul de consilier în cadrul biroului financiar-contabilitate al Îmbunătățiri Funciare Sibiu, instituția care din 2021, în urma unei reorganizări, a devenit filială. Prin urmare, postul de director a devenit vacant, fiind ocupat prin delegare de către Ioan Cristian Baba. Membru PSD Sibiu cu state vechi și angajat de ani buni în cadrul Agenției naționale de îmbunătățiri funciare (ANIF), Baba era cel care a condus structura de la Sibiu și înaintea reorganizării.

Ulterior, concursul pentru postul de director al Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (FTIF) Sibiu a fost anunțat în iulie 2021. Iar rezultatele au fost afișate la începutul lunii septembrie: Ioan Cristian Baba, singurul care s-a înscris pentru șefia de la Sibiu, a luat cea mai mică notă dintre toți candidații sesiunii respective, reușind să obțină doar șase puncte din 100. Concurenții pentru funcții similare din alte județe au reușit să promoveze concursul cu minim 73 de puncte.

Ioan Cristian Baba (foto stânga), într-o acțiune electorală alături de Bogdan Trif, președintele organizației județene a PSD Sibiu. Sursa foto: Facebook / Bogdan Trif

Ioan Cristian Baba a rămas director prin delegare în continuare, iar un alt concurs pentru funcția rămasă tot vacantă a fost anunțat în septembrie și organizat în noiembrie. La noul concurs, Ioan Baba nu s-a mai prezentat. Dar a decis să participe Laura. „La primul concurs nu m-am înscris pentru că nu voiam să par că urmăresc locul omului. Dar știam că am energie, sunt tânără, că pot face mai mult pentru instituție, așa că m-am înscris la al doilea concurs. După cele trei probe am primit peste 80 de puncte”, amintește acum Laura.

Ca urmare a promovării concursului, din 3 decembrie 2021 i-a fost încheiat un act adițional la contractul de muncă pe care îl avea deja în derulare din 2019, devenind directoare FTIF Sibiu. Actul adițional prevedea o perioadă de probă de 120 de zile. „Veneam cu forțe noi și voiam să schimb rapid multe lucruri care credeam că se pot îmbunătăți. Nu mi-am făcut prieteni prin asta, dar nu de aceea am participat la concurs, să îmi fac prieteni”, spune cea care a condus instituția care, în județul Sibiu, se ocupă în special cu desecarea a peste 100.000 de ha de teren agricol, cu întreținerea celor 1.700 de km de canale de desecare, precum și cu lucrările de combatere a eroziunii solului, în special.

„Mi-a spus că a primit un telefon de la nivel local”

Cu două zile înainte de expirarea perioadei de probă, Laura a plecat la București. „Primisem telefon, credeam că urmează să semnăm contractul de încadrare definitivă pe post. Aveam cu mine rapoartele de activitate. Doar că directorul general mi-a spus, în biroul său, că îi pare rău. Nu m-a întrebat de rezultate, de ce am făcut sau intenționez să fac pe viitor. «Trebuie să îți dai demisia. Nu am ce să fac», mi-a transmis. Și mi-a spus că a primit un telefon de la nivel local”, povestește Laura despre momentele care i se păreau ireale. „Am fugit la baie, pur și simplu nu știam cum să reacționez. Nu am fost niciodată și nu sunt implicată politic, am câștigat pe merit concursul, refuzam să accept un astfel de tratament. Și am decis să nu ascult, să nu îmi dau demisia. Când a aflat, directorul general mi-a spus să mă gândesc bine ceea ce fac și, dacă mă răzgândesc, să îi trimit demisia mea pe mail. M-a afectat foarte, foarte mult această situație, nu îmi venea să cred că e reală: eu am mers să închei contractul pe perioadă nedeterminată și, de fapt, mi s-a cerut demisia”.

Sediul FTIF Sibiu, filiala teritorială a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare

Dată afară de tot

Laura, care crește un copil singură, spune că situația a afectat-o atât de mult încât a avut nevoie de consult de specialitate în urma căruia i s-a prescris medicație, după întoarcerea din București. A intrat în concediu medical. După aproximativ o săptămână a dus documentele justificative pentru concediul medical la sediul instituției pe care o conducea, dar lucrurile ei erau deja strânse într-o cutie. „Mi s-a spus că a fost primită o decizie de la București și am fost dată afară de tot din instituție, nu doar din funcția de director. Inițial am crezut că era o glumă nepotrivită. Dar nu: eram dată afară de tot. Brusc, șocul a devenit și mai mare”.

Instanța: rea-credință, pentru că vinerea e zi cu program scurt

În continuare afectată de derularea lucrurilor, Laura a decis să conteste în instanță întreaga situație. Încredințată și de avocată, era sigură de faptul că va câștiga fără probleme, argumentând printre altele că i-a fost desfăcut contractul de muncă fără niciun motiv, fără nicio evaluare prealabilă după cum era scris în actul adițional și, în plus, a fost concediată în timp ce era în concediu medical, lucru contrar normelor în vigoare.

Decizia de desfacere a contractului de muncă nu invocă vreun motiv. Nici nu era nevoie, a arătat instanța

Legea, însă, nu a fost de partea ei. Mai mult, Tribunalul Sibiu a concluzionat că Laura a dovedit rea-credință. Conform legislației, angajatorul trebuie anunțat de intrarea în concediu medical, documentele justificative urmând să fie furnizate ulterior. Iar Laura – care, după consult, a primit concediu medical din 31 martie - a trimis un mail către ANIF prin care a anunțat intrarea în concediu medical abia în ziua următoare, pe 1 aprilie 2021. Zi de vineri, cu program scurt, până la ora 14:00. Lucru relevant în opinia judecătorului de caz. „Instanţa a apreciat că contestatoarea a acţionat cu rea-credinţă, urmărind să invalideze previzibila şi anunţată decizia de încetare a contractului de muncă cu existenţa unei stări de incapacitate de muncă pe care nu a adus-o la cunoştinţa angajatorului decât după terminarea programului de muncă al acestuia – ora 14,16 – şi în mod evident după emiterea deciziei de concediere”, se arată în motivarea dată de Tribunalul Sibiu, care a scos în evidență că martorii chemați în fața instanței au declarat că „era extrem de mândră de faptul că era director într-o instituţie publică şi că nu şi-a mai revenit după pierderea funcţiei”.

Atât pe fond, cât și la apel, Laura avea să afle că actele prin care ANIF a concediat-o nu pot fi combătute: în perioada de probă, un angajat poate fi destituit unilateral, fără nicio justificare. Prin urmare, chiar dacă demiterea nu îi era motivată, actul reprezenta „exercitarea unui drept legal” al angajatorului. Iar faptul că după demitere nu se poate întoarce pe funcția de consilier se datorează actului adițional semnat la preluarea funcției de director, act adițional care a modificat  contractul individual de muncă desfăcut mai apoi în perioada de probă de conducerea ANIF.

Printre alte motive, în fața Curții de Apel Alba Iulia, Laura a mai invocat și lipsa referatului de evaluare care să stea la baza demiterii, referat despre care spune că a fost completat ulterior, când a fost solicitat prin instanță (dovadă fiind faptul că nu are număr de înregistrare). Curtea a recunoscut aceste lipsuri, dar legea nu a fost de partea Laurei. „Curtea constată că raportul de evaluare nu are număr de înregistrare și nu există dovada comunicării cu apelanta, lipsind rubrica «nou angajat și semnătura» acestuia. Se observă că deși textele din contractul colectiv de muncă invocate nu prevăd comunicarea formularului către angajat, acest aspect rezultă din conținutul formularului, respectiv tocmai din rubrica eliminată. Cu toate acestea, nu se poate dispune repunerea apelantei în situația anterioară prin încheierea unui contract de muncă pe durata nedeterminată și fără o altă perioadă de probă, așa cum s-a solicitat prin acțiune”, a mai constatat Curtea de Apel Alba Iulia, unde procesul s-a încheiat definitiv anul acesta, în defavoarea Laurei.

În locul acesteia, la FITF Sibiu a fost numit înapoi Ioan Cristian Baba. Laura s-a angajat în privat și spune că nu mai vrea să aibă de-a face cu instituțiile statului român. „Concluzia mea este că în România nu mai există dreptate, iar oamenii buni ajung întotdeauna să piardă. Mi-aș dori din tot sufletul ca aceste lucruri să se schimbe, iar băiatul meu, după ce va crește, să nu plece din această țară”.

„Nu aveați de unde să cunoașteți rezultatele”

Ioan Cristian Baba a condus până la finele acestei primăveri FTIF Sibiu, când în locul său cei de la București l-au delegat pe Ionuț George Diaconeasa, consilier al lui Petre Daea cât timp acesta a ocupat scaunul de ministru al Agriculturii (înainte de această postură a lucrat în cadrul Primăriei Cristian). 

Diaconeasa a ajuns la Sibiu după ce a promovat concursul de director al Îmbunătățirilor Funciare din Brăila. „Și eu sunt în perioada de probă. Categoric, nu cred că a contat în promovarea pentru această funcție faptul că am fost consilier al fostului ministru al Agriculturii. Am optat pentru această instituție deoarece, la Ministerul Agriculturii, aveam în responsabilitate să urmăresc evoluția lucrărilor de amenajare a irigațiilor, lucrări realizate de către filialele de Îmbunătățiri Funciare”, a declarat Diaconeasa.

Cu Ioan Cristian Baba am discutat telefonic. „Eu nu aș avea de ce să dau vreo declarație, avem birou de presă la București. De ce am fost numit eu în locul ei? Pentru că zece ani am fost eu director acolo. Evaluarea nu a fost făcută de mine, ci de cei de la București. Nu știu și nu m-a interesat ce a fost în această poveste”, declară Ioan Cristian Baba pentru cititorii Turnul Sfatului.

Întrebat de concursul la care a luat doar șase puncte din 100 și de faptul că la următorul concurs nu s-a mai prezentat, Baba a răspuns scurt. „Am fost bolnav”. Iar referitor la modul în care apartenența lui la PSD ar fi avut un rol în derularea lucrurilor, Ioan Cristian Baba a respins orice influență. „Nu, nu. Eu am avut și un accident vascular, acum trei ani, vă dați seama... Repet, pentru declarații mai multe, evaluări și așa mai departe, luați legătura cu Bucureștiul”.

Ulterior discuției, Ioan Cristian Baba a revenit telefonic acuzându-l pe redactorul Turnul Sfatului că „este pe o mână” cu fosta directoare. „Nu aveați de unde altundeva să aveți rezultatul concursului la care am participat. Cei care concurează au coduri, nu li se afișează numele, ca să fie clar de unde aveți informațiile. Nu mai mințiți”, a spus Ioan Baba. Social-democratul are parțial dreptate: în ultimii ani, invocând protecția datelor cu caracter personal, candidații la posturile publice au câștigat dreptul de a nu li se mai afișa numele în procesele verbale prin care instituțiile statului român fac publice rezultatele concursurilor. În locul numelor sunt afișate coduri, astfel că nimeni nu mai poate afla cine și pentru ce candidează sau ce notă a primit. Dar, în cazul concursului la care a participat Baba, cei de la ANIF au aplicat un alt sistem de codificare, în procesele verbale publicate pe site-ul propriu. Și, înaintea fiecărui cod unic, au introdus inițialele fiecărui candidat. BIC323927, prin urmare, este codul alocat candidatului Baba Ioan Cristian pentru funcția de director al FTIF Sibiu. După cum DBI060763 este codul alocat pentru candidatul Dedean-Bortăș Ioan, cel care a promovat concursul cu 88,66 de puncte, devenind directorul filialei teritoriale Îmbunătățiri Funciare Bistrița – Năsăud. Sau HSMM270649 este codul aferent lui Horia Șerban Marius Mihai, cel care obținând 96 de puncte la concurs a devenit directorul filialei din Iași a ANIF.

La singurul concurs recent la care Ioan Cristian Baba a încercat să-și câștige postul ocupat timp de zece ani, acesta a reușit să obțină doar șase puncte din 100. Punctajul nu i-a oprit pe cei de la București să îl delege în continuare pe postul de director

L-am întrebat și pe Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu, dacă a intervenit în vreun fel în derularea lucrurilor la Îmbunătățiri Funciare. „Nu m-am implicat în niciun fel în nicio situație. Nu intră în atribuțiile mele de a numi șefi la instituțiile publice și de a interveni în astfel de spețe. Prin urmare, nu am ce să comentez”, a contestat vehement Bogdan Trif orice implicare.

Cornel Popa, directorul general al ANIF, nu a răspuns apelurilor telefonice ale Turnul Sfatului. Până la publicarea acestui material, Popa nu a răspuns nici solicitării transmisă pe mail și, totodată, prin intermediul aplicației WhatsApp.

* - Laura este un pseudonim ales de redactorul Turnul Sfatului pentru numele fostei directoare a FTIF Sibiu. Deși foștii săi colegi și alte persoane din instituțiile publice cunosc identitatea acesteia, ea a fost de acord să răspundă întrebărilor Turnul Sfatului doar dacă numele real nu îi este publicat, condiție acceptată de redactor. 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 2 luni

Cam tendențios acest articol, începând cu pretenția doamnei de a lansa acuzații fără a-și dezvălui identitatea (în mod normali ceri să ți se protejeze identitatea când jurnaliștii vin la tine să-ți ceară informații, nu când te duci tu la presă să te plângi) și continuând cu încercarea de a acredita ideea că directorul a fost numit doar pentru că e membru de partid, când de fapt el era director acolo de 10 ani. Probabil că omul nu s-a obosit să se pregătească pentru concurs pentru că știa că are postul asigurat, ceea ce nu e în regulă, dar de aici și până la „stat capturat” și alte lozinci văvedemiste e distanță mare.
Raspunde

Eu

Acum 2 luni

Ești dintre ei? Pai că director daca nu obții decât 6 puncte din 100 ce e de zis??? O doar formal pus pentru a suge bani și pentru partid. Ferească Dumnezeu de oameni cu așa gândire, dar pun pariu că ești din gașca....
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

Inca o ticalosie facuta de mafiotul de bogdanel trifulet , zis si 10% ! Romania este un stat mafiot , condus de mafia psd-pnl sub inaltul patronaj al lui ciolanis! Ultima nostra sansa sunt alegerile de anul viitor. Daca castiga tot mafia psd-pnl + haur eventual, atunci ultima solutie e emigrarea .
Raspunde

Dan

Acum 2 luni

Cine credeam ca bolile transmisibile se trateaaza singure, sa se uite la PSD, partid socialist comunist, compus la inceput din fosti comunisti pupatori de rusi, acum cu tot tineretul intrat tot persoane sub control au. In viitor sa nu fie votati nici sefi la groapa de gunoi.
Raspunde

Hooooo

Acum 2 luni

Așa e caracatița PSD. Ori populatia e fraiera ori se face. Asate e doar ce scăpa din păcate în presă, restul e mult mai crud.
Raspunde

Mihai

Acum 2 luni

alcoolemia o are zilnic mai mare de 0,6 la orice ora :))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gipsi ching

Acum 2 luni

as fi tentat sa ma revolt, dar imi da cu virgula.....who the fuck is Laura ?????
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Nu va mai luati dupa cozile vulpilor din justitie. Onoratele golance sunt sub comanda mafiotilor politici pana-n varful statului.
Raspunde

Oprea

Acum 2 luni

dup ce nu pot promova un concurs cu candidat unic incearca cu tot felul de mizerii, nu e caz singular de a lui trif asta face in tot judetul, spăgar ordinar, un partid de corupti si incompetenti
Raspunde

Rodica

Acum 2 luni

Si totusi oamenii voteaza pesedeul de rupe. Anul ce vine, noi o sa-l propulsam la noi culmi la cele patru alegeri... pentru ca apoi sa avem pe cine sudui!
Raspunde

L

Acum 2 luni

Daca te uiti la moaca lor ce vezi : toparlani cu origine sanatoasa , fosti, nostalgici, nomenclaturisti, si tineret crescut in acelasi spirit.
Raspunde

Agârbiceanu George

Acum 2 luni

Eu am fost director la ANIF filit Sibiu până în decembrie 2013.Eu venisem in această instituție cu repartiție guvernamentală în 1977 după terminarea facultății.După revoluție am plecat care în contro și am revenit în instituție în 2007 ca inspector.În 2009 am fost numit inspector șef și ulterior director.Atunci aveai nevoie de vechime în specialitate minim 10 ani să ocupi funcția.Cu toate acestea în decembrie 2012 PSD Sibiu a trimis la ANIF București numele noului director Babă Cristian care în specialitatea instituției este o nulitate , nici o tangență.Cu toate acestea am fost schimbat cu un om al PSD care a primit salariul degeaba.Asta face PSD, schimbă specialiști cu nulității și vrem ca instituțiile să performeze Rușine ! Sunt la pensie dar mi-a lăsat un gust amar ceea ce se întâmplă mereu. Cât despre Babă,un om fără scrupule care a umblat după bani și atât fără nici o performanță .
Raspunde

Cetateanul x

Acum 2 luni

Stilul psd/pnl.sibiu. Va rog, domnule Deleanu, cercetati cazul Apa-Canal. Apoi, cu rabdare, la toate institutiile publice. Veti vedea numai oameni de paie, cu cv si experienta zero. Nu, nu sunt pusi de Trif, suntem toti cretini, doar ei sunt fete mari, pline de bune intentii. Si da, Sibiul va vota aceleasi nulitati, cu aceeasi mentalitate de gasca, clan, niste neaveniti care au stricat toate instituriile performante. Poate ne trezim dracului, sa nu mai votam ca tembelii niste zero barat din toate punctele de vedere..
Raspunde

Laurentiu

Acum 1 lună

Foarte bun articolul, felicitari! Prea multi analfabeti in functiile publice promovati de partidele politice. Profesionistii fug de administratia publica din cauza unor "animale politice" ca tov. Trif.
Raspunde

LB

Acum 1 lună

Culmea culmilor , directorul repus în funcție de astăzi la ANIF este tot Baba !!! Bine ca are șofer căci la alcoolemia ce o are zilnic mai făcea și vreo tragedie ! Atât putem !
Raspunde

Laurentiu

Acum 1 lună

PSD - acest izvor nesecat de incompetenta, aroganta si hotie
Raspunde

Antiprostie

Acum 1 lună

Si din toată povestea asta lipsește DNA -ul !!! De ce nu a sesizat DNA-ul, băgau un flagrant la domnul șeful din București și se speriau toți politrucii. Caci cu onoratele instanțe de la Sibiu sa accepți ca legal desfacerea contractului de muncă pentru ca omul nu a anunțat azi, ci doar mâine, suntem lămuriți. Dar dacă omul ala pica azi pe stradă și doar a doua zi ieșea din starea de inconștiență??! Ce facem ?? Îl dăm afară de la lucru ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus