Cu ocazia Zilei Mondiale a Arhitecturii, Ordinul Arhitecților din România prin Filiala Sibiu – Vâlcea a organizat începând de vineri evenimentul Case Deschise Sibiu. Ideea este similară cu acțiuni de genul ”porți deschise”, arhitecții din Sibiu invitând pe oricine este curios să vadă cum arată un birou de arhitectură, cum se muncește la un proiect, care sunt pașii parcurși în mod obișnuit, dar și ce probleme au cei care schimbă conturul orașului.
La eveniment s-au înscris mai multe birouri de arhitectură din Sibiu, cum ar fi A. PLAN, BNM Arhitecți, MHS studio sau Atelier Belleville, printre altele. De partea cealaltă, au venit să discute despre arhitectură studenți, antreprenori, pasionați de urbanism, cetățeni interesați și alți arhitecți, din curiozitate profesională. Întâlnirile au fost cât se poate de relaxate, informale, gazdele răspunzând lejer la orice întrebare, inclusiv la cele mai puțin estetice, precum: De ce există această discrepanță majoră între urbanismul din municipiul Sibiu și ce vedem dincolo de Valea Săpunului, în Cartierul Arhitecților și în Șelimbăr? De ce se aprobă proiecte rezidențiale fără școli, grădinițe sau zone verzi? De ce toate ieșirile din Sibiu sunt supraaglomerate? De ce se construiește în câmp, la marginea orașului, dar nu și în Câmpșor?
Pentru că răspunsurile la aceste întrebări au fost sincere și, pe alocuri, delicate, mai ales din punct de vedere al relației arhitecților cu primăriile, am decis să nu le publicăm numele autorilor. Însă ele arată un mod de lucru în Sibiu, direcția în care merge orașul și, mai ales, viitorul nivel de trai al locuitorilor.
Viile Sibiului și Calea Șurii Mici sunt viitorul
O primă idee care s-a desprins din discuții este că dezvoltarea imobiliară la limita dintre municipiul Sibiu și localitățile Cisnădie și Șelimbăr se apropie de final. Terenurile disponibile în zonă s-au împuținat, nu mai pot cuprinde proiecte ample, ori cele rămase au ajuns la prețuri apropiate de cele din Sibiu. Motiv pentru care unii arhitecți cred că în anii viitori vom vedea un nou pol imobiliar în Sibiu pe Calea Șurii Mici, și altul în Viile Sibiului. Partea bună este că Planul Urbanistic General al Sibiului este mult mai restrictiv în ce privește ceea se poate construi, motiv pentru care și proiectele care se vor aproba sunt ceva mai bine făcute. ”Cartierul Arhitecților este practic plin, au rămas terenuri spre Cisnădie, tot mai departe de Sibiu și devine greu de vândut în zonă. Iar Șelimbărul începe să construiască dincolo de Shopping City și spre Mohu. Încet, încet, se încheie o eră”, spune unul dintre arhitecți.
Referitor la discrepanța urbanistică între Sibiu și localitățile învecinate, arhitecții spun că Sibiul are un PUG din 2011. Deși perfectibil, acesta a impus o serie de reguli care lipsesc complet în Cisnădie, ori Șelimbăr. Unul dintre arhitecți chiar a povestit cum pe vremea fostului primar din Șelimbăr nici nu exista Planul Urbanistic al localității la primărie, documentul nu putea fi consultat public, el fiind ținut sub cheie de primar, cu sintagma: ”PUG-ul sunt eu!”.
Din punctul de vedere al arhitecților ce s-a întâmplat la marginea Sibiului nu diferă cu mult de cartierele dormitor apărute la marginea Bucureștiului, Constanței, Iașului ori Clujului. Diferența este că Sibiul atrage, adesea, forță de muncă mediu calificată pentru Zona Industrială Vest, remunerată sub nivelul celei din IT din Cluj-Napoca spre exemplu. Așa se explică unele proiecte de locuințe ieftine, fără nicio dotare care să sporească nivelul de trai.
În plus, pe măsură ce numărul locatarilor a crescut în cartierele dormitor de la marginea Sibiului tot mai mulți oameni și-au dat seama că acestea nu oferă școli, grădinițe, spații verzi, farmacii sau mijloace de transport în comun, motiv pentru care interesul este în scădere. ”Viața la sat nu este întotdeauna ceea ce pare”.
Ieșirile Sibiului sunt supraaglomerate
Lipsa zonei metropolitane și transportul în comun deficitar a fost de asemenea adus în discuție. Arhitecții Sibiului spun că ceea ce se întâmplă la unele ore ale zilei la intrările și ieșirile din Sibiu este inexplicabil, în condițiile în care atât primăria Sibiu cât și primăriile învecinate au tot ce le trebuie să construiască drumuri noi, mari și late. În plus, întârziere cu care se realizează Zona Metropolitană poate fi explicată numai prin ”decizii politicianiste și orgolii personale” în detrimentul cetățenilor.
”La ieșirea din Sibiu spre Șura Mică au construit un viaduct cu câte o bandă pe sens. Podul Gării are o bandă pe sens. Strada Viitorului este în lucru și abia va ajunge la o bandă pe sens. Noul drum construit peste Cîmpșor are doar câte o bandă pe sens, deși PUG-ul prevedea altceva. Podul de la ieșire spre Mediaș de asemenea are o bandă pe sens și e sufocat. În curând va intra în modernizare și nu există alternativă pentru trafic. Toate acestea puteau fi gândite din timp, dar puțini în administrația publică gândesc pe termen lung”, a precizat un arhitect.
Pe de altă parte, cineva dintre cei prezenți a adus în discuție și atitudinea sibienilor față de mașina personală. Toată lumea se plânge de trafic, foarte puțini ar lăsa mașina acasă pentru a merge cu autobuzul. ”De fiecare dată când se anunță că se construiește ceva în Sibiu prima întrebare care apare este: Și noi unde parcăm?”
Exemplul din Cartierul Tineretului
Pentru a arăta lipsa de viziune la nivelul administrației publice un arhitect a adus în discuție Cartierul Tineretului din Sibiu. Acesta a fost gândit de la zero de specialiștii primăriei, scopul fiind de a crea un nou cartier dedicat tinerilor. Municipalitatea a avut astfel ocazia să dea un exemplu pentru toți dezvoltatorii imobiliari: Să creeze un spațiu modern, cu zonă centrală, spații verzi, școală, grădiniță, transport în comun și toate facilitățile unei zone rezidențiale moderne. ”Cartierul Tineretului putea fi etalonul dezvoltării imobiliare a Sibiului”.
Experții primăriei au gândit, planificat și pus în practică tot cartierul. ”Rezultatul? Un cartier haotic, dezorganizat, nu foarte diferit de orice alt cartier-dormitor de la marginea Sibiului. Și primăria a avut aici pâinea și cuțitul!”, spune un arhitect.
Un alt arhitect a vorbit despre relația cu Serviciul Urbanism din Primăria Sibiu, până nu demult în primărie lucrând un singur arhitect de meserie. Acum sunt trei. Ori în aceste condiții este foarte greu să ai proiecte detaliate, dezbateri publice, analize aprofundate și celeritate în rezolvarea problemelor, sunt de părere arhitecții.
Viitorul Cîmpșorului
În prezent vedem tot mai multe proiecte imobiliare la marginea Sibiului, în vreme ce întreaga zonă Cîmpșor a rămas un imens teren viran. Arhitecții spun că există interes pentru dezvoltarea urbanistică a zonei, dar este nevoie de reglementări clare și ferme din partea municipalității.
”Pericolul cel mai mare legat de Cîmpșor este să se întâmple ce s-a întâmplat în Cartierul Arhitecților, să se construiască haotic, fără gândire integrată”, a spus un arhitect.
Un altul crede că primăria ar trebui să creeze mai întâi străzi mari și late, să pună bazele unei dezvoltări viitoare bine stabilită, însă pentru asta e nevoie de curaj și muncă. ”Va necesita niște operațiuni foarte complicate de parcelare, dar nu imposibile”.
Sunt foarte mulți proprietari care acum sunt convinși că terenurilor lor valorează foarte mult. Sunt foarte multe parcele, unele se întretaie, este nevoie ca cineva să stabilească niște reguli clare pentru toată lumea. ”În caz contrar se va ajunge cum spunea doamna primar Astrid Fodor acum câțiva ani la o întâlnire publică, a apărut și în presă declarația dumneaei, nu spunem nimic nou: S-a construit ca în Vestul Sălbatic – referindu-se la Cartierul Arhitecților”, a exemplificat un arhitect.
Puterea de cumpărare și o concluzie
De la întâlnirile cu arhitecții de astăzi am mai plecat cu o idee: Avem multe ansambluri rezidențiale de calitate slabă, în general la periferie, pentru că aceasta este puterea de cumpărare în Sibiu. Majoritatea locurilor de muncă din Zona Industrială au un nivel de remunerație mediu, cei cu salarii mari fiind proporțional puțini. Discrepanța se reflectă întocmai în nivelul de locuire.
”Adevărul este că ceea ce vedem în jurul nostru, cu bune și rele, este o oglindă a imaginii noastre ca societate. Noi, arhitecții, oricât ne-am plânge, lucrăm pentru beneficiari. Casele, apartamentele noi pe care le vedeți în Sibiu reflectă nivelul nostru de cultură, nivelul de dezvoltare, puterea financiară și chiar libertatea de gândire”, a concluzionat un arhitect.
Un altul a arătat că, în ciuda problemelor, există și aspecte pozitive care merită menționate, el trăgând concluzia că Sibiul merge totuși înainte, într-o direcție bună. ”Totul este să ținem minte de unde am plecat, unde eram acum 15 ani și unde suntem acum? Cu siguranță vedem proiecte mai bune făcute, mai frumoase, mai atractive, vedem digitalizare, depunem documente online, avem discuții despre modernizare... eu spun că mergem într-o direcție bună în Sibiu”.
Casele sunt deschise și sâmbătă
Cine este interesat evenimentul ”Case Deschise” organizat de OAR Filiala Sibiu - Vâlcea
trebuie să știe că seria întâlnirilor continuă și sâmbătă. Redăm mai jos programul complet:
PROGRAM 7 OCTOMBRIE 2023
INCEPAND CU ORA:
10.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Școala nr.6 - Corp nou | Sibiu Str. Nicolae Iorga, nr.56
11.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Restaurare fațadă și acoperiș clădire Piața Mică nr.12 | Sibiu Piața Mică, nr.12
12.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Ansamblu rezidențial The Lake Home | Sibiu Str. Tractorului, nr.2-12
13.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | NORDIC Apartamente Păltiniș | Păltiniș (Zona Platoș), jud. Sibiu DJ 106 A, nr.1314
14.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Riverside, imobil birouri | Sibiu Str. Fundătura Lânii, nr.18
15.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Seră pentru flori și amenajare grădină | Sibiu Str. I. C. Drăgușanu, nr.9A
16.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Arhivă/Atelier/Locuință | Sibiu Str. Heinrich Heine, nr.1A
17.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Tiny Barn | Râu Sadului, jud. Sibiu Punct de întâlnire: Pensiunea Casa cu Povești str. Principală, nr.39
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 17225
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Elena F.
Acum 11 ore
Marian
Acum 11 ore
Inflatie de ofiterime
Acum 12 ore
Sandokan
Acum 12 ore
Sibian