La o cafea cu arhitecții Sibiului: Șelimbărul și Cartierul Arhitecților își ating limitele, Viile Sibiului și Calea Șurii Mici pot deveni noii poli imobiliari

Cu ocazia Zilei Mondiale a Arhitecturii, Ordinul Arhitecților din România prin Filiala Sibiu – Vâlcea a organizat începând de vineri evenimentul Case Deschise Sibiu. Ideea este similară cu acțiuni de genul ”porți deschise”, arhitecții din Sibiu invitând pe oricine este curios să vadă cum arată un birou de arhitectură, cum se muncește la un proiect, care sunt pașii parcurși în mod obișnuit, dar și ce probleme au cei care schimbă conturul orașului.

La eveniment s-au înscris mai multe birouri de arhitectură din Sibiu, cum ar fi A. PLAN, BNM Arhitecți, MHS studio sau Atelier Belleville, printre altele. De partea cealaltă, au venit să discute despre arhitectură studenți, antreprenori, pasionați de urbanism, cetățeni interesați și alți arhitecți, din curiozitate profesională. Întâlnirile au fost cât se poate de relaxate, informale, gazdele răspunzând lejer la orice întrebare, inclusiv la cele mai puțin estetice, precum: De ce există această discrepanță majoră între urbanismul din municipiul Sibiu și ce vedem dincolo de Valea Săpunului, în Cartierul Arhitecților și în Șelimbăr? De ce se aprobă proiecte rezidențiale fără școli, grădinițe sau zone verzi? De ce toate ieșirile din Sibiu sunt supraaglomerate? De ce se construiește în câmp, la marginea orașului, dar nu și în Câmpșor?

Pentru că răspunsurile la aceste întrebări au fost sincere și, pe alocuri, delicate, mai ales din punct de vedere al relației arhitecților cu primăriile, am decis să nu le publicăm numele autorilor. Însă ele arată un mod de lucru în Sibiu, direcția în care merge orașul și, mai ales, viitorul nivel de trai al locuitorilor.

Viile Sibiului și Calea Șurii Mici sunt viitorul

O primă idee care s-a desprins din discuții este că dezvoltarea imobiliară la limita dintre municipiul Sibiu și localitățile Cisnădie și Șelimbăr se apropie de final. Terenurile disponibile în zonă s-au împuținat, nu mai pot cuprinde proiecte ample, ori cele rămase au ajuns la prețuri apropiate de cele din Sibiu. Motiv pentru care unii arhitecți cred că în anii viitori vom vedea un nou pol imobiliar în Sibiu pe Calea Șurii Mici, și altul în Viile Sibiului. Partea bună este că Planul Urbanistic General al Sibiului este mult mai restrictiv în ce privește ceea se poate construi, motiv pentru care și proiectele care se vor aproba sunt ceva mai bine făcute. ”Cartierul Arhitecților este practic plin, au rămas terenuri spre Cisnădie, tot mai departe de Sibiu și devine greu de vândut în zonă. Iar Șelimbărul începe să construiască dincolo de Shopping City și spre Mohu. Încet, încet, se încheie o eră”, spune unul dintre arhitecți.

Referitor la discrepanța urbanistică între Sibiu și localitățile învecinate, arhitecții spun că Sibiul are un PUG din 2011. Deși perfectibil, acesta a impus o serie de reguli care lipsesc complet în Cisnădie, ori Șelimbăr. Unul dintre arhitecți chiar a povestit cum pe vremea fostului primar din Șelimbăr nici nu exista Planul Urbanistic al localității la primărie, documentul nu putea fi consultat public, el fiind ținut sub cheie de primar, cu sintagma: ”PUG-ul sunt eu!”.

Din punctul de vedere al arhitecților ce s-a întâmplat la marginea Sibiului nu diferă cu mult de cartierele dormitor apărute la marginea Bucureștiului, Constanței, Iașului ori Clujului. Diferența este că Sibiul atrage, adesea, forță de muncă mediu calificată pentru Zona Industrială Vest, remunerată sub nivelul celei din IT din Cluj-Napoca spre exemplu. Așa se explică unele proiecte de locuințe ieftine, fără nicio dotare care să sporească nivelul de trai.

În plus, pe măsură ce numărul locatarilor a crescut în cartierele dormitor de la marginea Sibiului tot mai mulți oameni și-au dat seama că acestea nu oferă școli, grădinițe, spații verzi, farmacii sau mijloace de transport în comun, motiv pentru care interesul este în scădere. ”Viața la sat nu este întotdeauna ceea ce pare”.

Ieșirile Sibiului sunt supraaglomerate

Lipsa zonei metropolitane și transportul în comun deficitar a fost de asemenea adus în discuție. Arhitecții Sibiului spun că ceea ce se întâmplă la unele ore ale zilei la intrările și ieșirile din Sibiu este inexplicabil, în condițiile în care atât primăria Sibiu cât și primăriile învecinate au tot ce le trebuie să construiască drumuri noi, mari și late. În plus, întârziere cu care se realizează Zona Metropolitană poate fi explicată numai prin ”decizii politicianiste și orgolii personale” în detrimentul cetățenilor.

”La ieșirea din Sibiu spre Șura Mică au construit un viaduct cu câte o bandă pe sens. Podul Gării are o bandă pe sens. Strada Viitorului este în lucru și abia va ajunge la o bandă pe sens. Noul drum construit peste Cîmpșor are doar câte o bandă pe sens, deși PUG-ul prevedea altceva. Podul de la ieșire spre Mediaș de asemenea are o bandă pe sens și e sufocat. În curând va intra în modernizare și nu există alternativă pentru trafic. Toate acestea puteau fi gândite din timp, dar puțini în administrația publică gândesc pe termen lung”, a precizat un arhitect.

Pe de altă parte, cineva dintre cei prezenți a adus în discuție și atitudinea sibienilor față de mașina personală. Toată lumea se plânge de trafic, foarte puțini ar lăsa mașina acasă pentru a merge cu autobuzul. ”De fiecare dată când se anunță că se construiește ceva în Sibiu prima întrebare care apare este: Și noi unde parcăm?”

Exemplul din Cartierul Tineretului

Pentru a arăta lipsa de viziune la nivelul administrației publice un arhitect a adus în discuție Cartierul Tineretului din Sibiu. Acesta a fost gândit de la zero de specialiștii primăriei, scopul fiind de a crea un nou cartier dedicat tinerilor. Municipalitatea a avut astfel ocazia să dea un exemplu pentru toți dezvoltatorii imobiliari: Să creeze un spațiu modern, cu zonă centrală, spații verzi, școală, grădiniță, transport în comun și toate facilitățile unei zone rezidențiale moderne. ”Cartierul Tineretului putea fi etalonul dezvoltării imobiliare a Sibiului”.

Experții primăriei au gândit, planificat și pus în practică tot cartierul. ”Rezultatul? Un cartier haotic, dezorganizat, nu foarte diferit de orice alt cartier-dormitor de la marginea Sibiului. Și primăria a avut aici pâinea și cuțitul!”, spune un arhitect.

Un alt arhitect a vorbit despre relația cu Serviciul Urbanism din Primăria Sibiu, până nu demult în primărie lucrând un singur arhitect de meserie. Acum sunt trei. Ori în aceste condiții este foarte greu să ai proiecte detaliate, dezbateri publice, analize aprofundate și celeritate în rezolvarea problemelor, sunt de părere arhitecții.

Viitorul Cîmpșorului

În prezent vedem tot mai multe proiecte imobiliare la marginea Sibiului, în vreme ce întreaga zonă Cîmpșor a rămas un imens teren viran. Arhitecții spun că există interes pentru dezvoltarea urbanistică a zonei, dar este nevoie de reglementări clare și ferme din partea municipalității.

”Pericolul cel mai mare legat de Cîmpșor este să se întâmple ce s-a întâmplat în Cartierul Arhitecților, să se construiască haotic, fără gândire integrată”, a spus un arhitect.

Un altul crede că primăria ar trebui să creeze mai întâi străzi mari și late, să pună bazele unei dezvoltări viitoare bine stabilită, însă pentru asta e nevoie de curaj și muncă. ”Va necesita niște operațiuni foarte complicate de parcelare, dar nu imposibile”.

Sunt foarte mulți proprietari care acum sunt convinși că terenurilor lor valorează foarte mult. Sunt foarte multe parcele, unele se întretaie, este nevoie ca cineva să stabilească niște reguli clare pentru toată lumea. ”În caz contrar se va ajunge cum spunea doamna primar Astrid Fodor acum câțiva ani la o întâlnire publică, a apărut și în presă declarația dumneaei, nu spunem nimic nou: S-a construit ca în Vestul Sălbatic – referindu-se la Cartierul Arhitecților”, a exemplificat un arhitect.

Puterea de cumpărare și o concluzie

De la întâlnirile cu arhitecții de astăzi am mai plecat cu o idee: Avem multe ansambluri rezidențiale de calitate slabă, în general la periferie, pentru că aceasta este puterea de cumpărare în Sibiu. Majoritatea locurilor de muncă din Zona Industrială au un nivel de remunerație mediu, cei cu salarii mari fiind proporțional puțini. Discrepanța se reflectă întocmai în nivelul de locuire.

”Adevărul este că ceea ce vedem în jurul nostru, cu bune și rele, este o oglindă a imaginii noastre ca societate. Noi, arhitecții, oricât ne-am plânge, lucrăm pentru beneficiari. Casele, apartamentele noi pe care le vedeți în Sibiu reflectă nivelul nostru de cultură, nivelul de dezvoltare, puterea financiară și chiar libertatea de gândire”, a concluzionat un arhitect.

Un altul a arătat că, în ciuda problemelor, există și aspecte pozitive care merită menționate, el trăgând concluzia că Sibiul merge totuși înainte, într-o direcție bună. ”Totul este să ținem minte de unde am plecat, unde eram acum 15 ani și unde suntem acum? Cu siguranță vedem proiecte mai bune făcute, mai frumoase, mai atractive, vedem digitalizare, depunem documente online, avem discuții despre modernizare... eu spun că mergem într-o direcție bună în Sibiu”.

Casele sunt deschise și sâmbătă

Cine este interesat evenimentul ”Case Deschise” organizat de OAR Filiala Sibiu - Vâlcea

 trebuie să știe că seria întâlnirilor continuă și sâmbătă. Redăm mai jos programul complet:

PROGRAM 7 OCTOMBRIE 2023

INCEPAND CU ORA:

10.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Școala nr.6 - Corp nou | Sibiu Str. Nicolae Iorga, nr.56

11.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Restaurare fațadă și acoperiș clădire Piața Mică nr.12 | Sibiu Piața Mică, nr.12

12.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Ansamblu rezidențial The Lake Home | Sibiu Str. Tractorului, nr.2-12

13.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | NORDIC Apartamente Păltiniș | Păltiniș (Zona Platoș), jud. Sibiu DJ 106 A, nr.1314

14.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Riverside, imobil birouri | Sibiu Str. Fundătura Lânii, nr.18

15.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Seră pentru flori și amenajare grădină | Sibiu Str. I. C. Drăgușanu, nr.9A

16.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Arhivă/Atelier/Locuință | Sibiu Str. Heinrich Heine, nr.1A

17.00 - VIZITĂ GHIDATĂ | Tiny Barn | Râu Sadului, jud. Sibiu Punct de întâlnire: Pensiunea Casa cu Povești str. Principală, nr.39

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

23 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adrian

Acum 2 luni

Ma ingrozeste gandul ca si Sibiul ex Caleea Surii Mici v-a avea aceeasi soarta ca si Doamna Stanca din Selimbar si Cartierul Arhitectilor de pe Calea Cisnadiei unde s-a construit mult si prost si vin aia stim noi care si sufoca orasu asta, daca nu ne mobilizam sa le interzicem sa nu mai vina in Sibiu macar fara masina v-a fii rau pentru orasu asta vom avea soarta Bucurestiului si a Clujului ... in prezent sunt undeva la 12766 viniti in Sibiu,Selimbar si Cisnadie, cati din astia veniti au masini si cati si platesc pentru masinile lor ceva in Sibiu, principalul vinovat este Primaria Sibiu pentru ca nu i-a atitudine in Municipiul Sibiu in ceea ce priveste venirea lor cu masina aici si apoi noi cei din Sibiu pentru ca nu facem nimic in privinta lor, eu unul am facut cat am putut dar toti trebuie sa facem ceva.
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 2 luni

Da, să stăm cu praștia la Tălmaciu să păzim burgul. Ce gândire medievală poți avea. In loc să postezi asemenea inepții mai bine " i-a" ( sic ) o carte și citește.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 luni

O recomandare de luat in seama cand te mai apuca xenofobia...cei care au ramas izolati in comunitatile lor mici nu au mai evoluat ci au involuat sau chiar au degenerat genetic.Si mai bine vin romani din neamul nostru decat alte nationalitati.Si inca ceva,mentalitatea aceasta medievala de obiedenta la tot ce este strain de neam sau ne-au colonizat,e de plans. Sau ca tu nu ai fi roman ci hermannsta.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adrian

Acum 2 luni

Mai bine dai drumu la tine la prasit Jane,si daca astia din Sibiu pentru ca nu sunt singuru care nu ii accepta in oras, este dreptul lor pentru ca nu sunt obligati sa ii suporte pe toti care vin sa sufoce orasu asta, nimeni nu ii accepta asa de bine sunt vazuti aici,cat despre gandirea medievala exact asa sunt ei niste inapoiati cu apucaturi din padure,si daca tot vorbesti despre libertate uite ne-am luat si noi libertatea si dreptul de a nu ii accepta aici.

Raspunde

Marius

Acum 2 luni

Cand se v-a intoarce piatra aia inapoi la tine Jeane poate te vei trezii si vezi realitatea din Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adrian

Acum 2 luni

Hai marsi bai Crisitan Sibiu cu perioada ta medievala.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 luni

Pacat de TS ca accepta aceste mizerii de atacuri la persoana de la agramati xenofobi,ascunsi dupa taste.Opriti pe scara evolutiei spre civilizatie.Spuneti-mi daca puteti va rog care e contributia acestui comentariu de 'mars' la o discutie civilizata???
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Nu va avea aceeasi soarta, in Sibiu sunt alte reguli decat in Cisnadie sau Selimbar. Se vede si acum ca Magnolia e cartier mai aerisit decat ce e peste Valea Sapunului.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 luni

Se vede treaba ca arhitectii-s de doua feluri: cei buni,organizati de dl Gavozdea si cei rai,semnatarii documentatiilor de urbanism si a proiectelor din Vestul Salbatic.Totusi,sa nu uitam ca cei rai au achitat taxe Ordinului Templie... scuze! Arhitectilor si in vremurile bune cind Mare Maestru era dl Gavozdea.
Raspunde

EU

Acum 2 luni

Cartierul Arhitectilor este oglinda incompetentei arhitectilor sefi din Primaria Cisnadie.Ei au girat nerespectarea prevederilor din PUG Cisnadie si PUZ intocmit pentru cartierul Arhitectilor, din interese de familie si de grup. PUG Cisnadie avea reglementari clare privind modul de dezvoltare urbanistica a Cartierului Arhitectilor- zona L2- zona reglementata prin PUZ ca zona rezidentiala cu locuinte individuale P+1..Documentatiile de urbanism PUG si PUZ sunt publicate pe site-ul Primariei Cisnadie.Dezvoltatorii imobiliari puteau solicita orice, arhitectii sefi aveau obligatia de a respecta prevederile legale in urbanism si constructii. De ce se fereste arh Gavozdea sa spuna adevarul ? Care sunt regulile care lipsesc complet din PUG Cisnădie /2015 raportat la zona L2 in care este inclus Cartierul Arhitectilor? Cartierul Arhitectilor, zona L2 este reprezentata pe plansa reglementatoare PUG ca zona de locuinte individuale.
Raspunde

@Adrian

Acum 2 luni

Nu mai incita la ura si discriminare ! Cum sa se dezvolte Sibiul fara forta de munca, fara universitate, fara cresterea populatiei?! Mai bine sa vina in orasul nostru asiatici, africani, caci noi nu-i suportam pe romanii nostri ?? Sa va fie rusine, daca asa gandire aveti ! Poate nu admiteti mesajul, asa cum des o faceti , TS!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 luni

Cartierul Tineretului este opera lui Szabolcs Guttman , Arhitecților a lui Virgil Ispas ; decidenții politici au fost consiliile locale ale timpului ; toți sensibili la “ presiunile dezvoltatorilor “ Obs : Câmpsor , Ștrand , Tineretului , Veteranilor - cartiere construite in albia majora a Cibinului - o luncă fertilă care putea fi Zina de producție horticolă care să susțină Sibiul ( o parte spre Dealul Ocnei a fost arendată gradinarilor bulgari in interbelic ) in timp ce terenul terasei spre Poplaca ( argile sărace ) rămâne un poligon in vecinătatea șoselei ! Urbanism cu capu-n traistă .
Raspunde

Hai în secolul XXI!

Acum 2 luni

@Alzara: Tu ai rămas cu mintea în perioada interbelică dacă îți imaginezi că un oraș mai poate trăi din horticultură. Idealul tău este să devenim Noul Dăbuleni ?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 luni

1. In albia majoră a râurilor nu se construiește : - pericol de inundației - pânză freatica aproape de suprafață Consultați manuale / tratate de specialitate . Sursa apropiată de alimente proaspete este un indicator de viziune modernă pe tru cei infirmați . Orice societate rațională își conservă patrimoniul inextensibik : terenul fertil , apa potabilă . Obs . Evul Mediu nu a fost ce pare să credeți Dvs .
Raspunde

Dan

Acum 2 luni

Legat de Cartierul Arhitectilor, Doamna Stanca. Cand am aflat cum au reusit sa construiasca toate acele blocuri unul langa altul, fara spatii verzi, fara spatii generoase de relaxare m-a uimit cat de ignoranti si nepasatori sunt dezvoltatorii si cat de usor pot ei ocoli legea. Aplica metoda construirii unui bloc in mijlocul campului, apoi tot spatiul din jurul blocului si-l vinde tot lui (acum blocul nu mai are spatiu liber in jur in afara de parcare si un mic drum de acces), apoi in spatiul "nou" cumparat mai aranjeaza un bloc in mijlocul lui, apoi dinou isi vinde tot lui spatiul liber din jurul blocului, si astfel se ajunge la Strada Doamna Stanca si Cartierul Arhitetilor. Fiti atenti, aceeasi metoda se aplica si la blocul nou construit din spatele Shopping City Selimbar aproape de Avangarden. Urmariti acea zona si in umatorii 3-5 ani va arata ca si Strada Doamna Stanca daca primariile nu impun legi standardizate, stricte in minimul de mp liberi in jurul unei cladiri, minimul de mp de spartiu care ulterior nu are voie sa fie vandut ca si teren separat daca spatiul din jurul cladirilor existente scade sub minimul mp liberi si verde cerut de lege.
Raspunde

K.Samuel

Acum 1 lună

N-am mai auzit în viața mea ideea asta creață. De ce să facă toate astea, când PUZ-urile aprobate le permiteau deja sa construiască înghesuit?
Raspunde

EU

Acum 2 luni

Cartierul Arhitectilor cu strazi care poarta denumirea unor arhitecti romani celebri, care si-au pus amprenta asupra Romaniei prin unele din cele mai frumoase si importante cladiri, vizitate de milioane de turisti straini, este o ofensa la adresa acestora ,aspect asupra caruia arh Gavozdea nu isi exprima indignarea.Desi ar fi trebuit nominalizat in mod ferm ca un exemplu de “ASA NU”,alege sa invoce lipsa unor reguli din PUG Cisnadie /2015, PUG intocmit de Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti, ignorand faptul ca reglementarile din PUG Cisnadie pentru zona L2- zona in care este incadrat Cartierul Arhitectilor,sunt clar formulate avand si caracter dispozitiv obligatoriu de respectat. In drept la replica, arh Gavozdea poate nominaliza regulile lipsa din reglementarile PUG Cisnadie pentru zona L2 si reglementarile neclar formulate care permit interpretarea in maniera proprie a arhitectilor? Asta si ca un semn de respect fata de locuitorii cartierului care se lupta in instanta pentru anularea autorizatiilor de construire pentru blocuri edificate intre case individuale, blocuri nepermise in zona L2. Faptul ca arhitectii experti judiciari,desemnati de instanta, amana cu anii efectuarea expertizelor tehnice in cazul constructiilor din cartier, asteptand ca acestea sa fie finalizate ridica multe semne de intrebare.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Sa pui numele Arhitectilor cartierului aluia e ca inchisoarea pe strada Libertatii din Caracal. E un Caracal ardelenesc Cisnadie...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Florin Dumitrescu

Acum 2 luni

Nu distrugeți piața Cibin doar ca să o transformați în parcare. Sibiul este brandul alimentar nr 1 pe plan național. Nu vă bateți joc de el.
Raspunde

Bubi Seven

Acum 2 luni

Mie tare jena de cei care au aprobat aceste cartiere de prost gust din oras si pe campurile din apropiere , Sibiul a ajuns sa fie un oras destul de prost gandit si asta si cu ajutorul celor ce conduc orasul ,parca se vede ca au coborit de ceva vreme cu oile de la munte si s-au pus pe construit ! Au un singur lucru in gind, burdusirea buzunarelor cit mai mult !Iar dupa ei potopul ! Asteptam generatiile viitoare de politruci ca sa desavarseasca opera actualilor , daca nu vor ramane tot ciocoii vechi !
Raspunde

Razvy

Acum 2 luni

Vad ca cisnadia trebuie sa fie înglobată in sibiu cu forța la fel si selimbarul. Ar trebui o lege care sa permită oraselor mari sa incorporeze cu o simpla cerere orice localitate din apropiere. Si sa fie apoi lasata un fel de primarie locala de sector acolo.
Raspunde

Gigi

Acum 2 luni

Chiar daca nu are legatură cu articolul m-am uitat putin peste drum de cartierul pseudo-arhitecților și admir cimitirul, acea oază de beton unde mergem pentru odihna veșnică.
Raspunde

Chris

Acum 1 lună

Eu nu stiam ca Sibiul are arhitecti. Cred ca ultimii arhitecti din Sibiu au disparut acum peste 100 de ani
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/slotpulsa/
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/togel/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/pulsa/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/situs-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-pulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slotnexus/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/sbobet/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/kbtt/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slot-kamboja/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/mposlot/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/nuri77/
slot bonus
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/togel-cambodia/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-nexus/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-mpo/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-toto/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/SLOT-BNI/
https://statik.unesa.ac.id/simbajanesa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-slot-888/
https://dev-tkdn.bki.co.id/produk/nuri77/index.php/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/archive/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/web/
https://semnasbiologi.conference.unesa.ac.id/slotpulsa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/slotpulsa/
https://portal.webguruawards.com/situsgemilang77/
https://siasy.uin-suska.ac.id/vendor/slotpulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/nr/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/ks/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/mp/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/gm/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/thailand/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot4d/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/slot777/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-deposit-dana/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-toto-togel/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/gemilang77/
https://rsudhanafie.bungokab.go.id/products/pulsa5000/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-dana/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-qris/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-thailand/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot77/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot777/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot88/
https://elearningfis.unimed.ac.id/situs-toto/
https://elearningfis.unimed.ac.id/toto-macau/
https://elearningfis.unimed.ac.id/pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-gacor/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://dishub.singkawangkota.go.id/products/gemilang77/
https://ecsfrtest.mycloudportal.net/produk/situs-togel/