Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
5°C

Suntem exemplari pe tema gunoiului, dar

Suntem exemplari pe tema gunoiului, dar

de arh. Alexandru Găvozdea, lider Platforma Sibiu2024 

Groapa de gunoi a Europei am ajuns să spunem despre România. Spunem noi, spun și alții. Traficul ilegal de gunoi internațional, controlat de o mafie transnațională, are ca punct final localități din România. Mai vedem la știri, din când în când, cum la graniță se mai descoperă câte un TIR plin de gunoaie europene, pentru a fi depozitate în gropi de gunoi ilegale, lipite de multe ori de localități.

Una dintre cele mai grave probleme de mediu ale României este legată de managementul deșeurilor. Gunoiul produs în marile orașe, dar și în micile comunități este depozitat de obicei direct la groapă fără a fi sortat, reciclat și refolosit. Ministerul Mediului ne anunța în august, că România colectează selectiv doar 12-13% din deșeuri. Media țărilor din Uniunea Europene pentru reciclarea gunoiului este de 39%. O prăpastie imensă între noi și această medie. O prăpastie cu efecte directe asupra sănătății noastre și a copiilor noștri.

Comisia Europeană a avertizat România de mai multe ori în ultimii ani cu procedura de infringement, cea care presupune restricționarea accesului la fondurile europene. Avem și procese la Curtea Europeană de Justiție.

În acest context național - ecologic dezastruos și extrem de periculos pentru sănătatea populației, noi, aici, la Sibiu, facem cea mai bună treabă pe managementul gunoiului. 

Într-un studiu realizat anul trecut de Societatea Academică din România, orașul nostru a obținut cel mai bun scor și dublu față de media națională, în clasamentul gestionării deșeurilor în reședințele de județ. Și când ceva facem bine trebuie spus și apreciat. Autorii studiului au scos în evidență faptul că în Sibiu deșeurile sunt colectate pe fracții, că fiecare platformă de gunoi este dotată cu recipientele necesare colectării separate și există o frecvență crescută pentru ridicarea deșeurilor. Studiul Societății Academice a mai punctat faptul că sibienii sunt informați constant cu privire la modul în care trebuie aruncate corect deșeurile, ceea ce a dus la o creștere de la an la an a gradului de conformare al populației. 

Excelența noastră locală în managementul deșeurilor vine și cu un cost pe măsură. Noi, la Sibiu, plătim printre cele mai mari taxe din Ardeal pe gunoi. Serviciile de calitate costă, în orice domeniu. Am înțeles cu toții acest lucru și am și demonstrat ca cetățeni că ne conformăm. 

Foto: Turnul Sfatului. Mașina Soma cu bulină albastră colectează separat deșeurile din recipientele albastre, adică cele de hârtie și carton.

Însă, creșterile tarifelor la acest serviciu public trebuie să fie făcute transparent și predictibil. Zilele trecute presa sibiană ne-a dezvăluit sincope în negocierile pentru mărirea tarifelor dintre Soma SRL – societatea angajată să asigure curățenia, stropitul, deszăpezirea și prevenirea poleiului pe domeniul public al municipiului Sibiu și Primărie. Mulțumim de informare, înțelegem că nu toate negocierile merg lin, dar pe noi, cetățenii, ne interesează să înțelegem de ce trebuie să plătim mai mult, ce obținem în plus prin mărirea tarifului și să știm de când se vor aplica noile tarife și mai ales să avem certitudinea menținerii sau creșterii lor pe viitor. Majoritatea sibienilor care trăiesc cu salariul mediu pe economie, pensionarii se uită la fiecare leu din bugetul familie. Avem nevoie de predictibilitate în serviciile publice ca să putem la rândul nostru să ne purtăm ca cetățeni exemplari.

Rog reprezentanții Primăriei să înțeleagă impactul acestor creșteri asupra sibienilor. Este un semn de respect față de cetățeni să-i informezi, să le explici cum le vor fi afectate finanțele. Avem nevoie de o previziune asupra tarifelor de plătit pentru serviciile publice, pentru 2-3 ani.

Vă așteptăm opiniile și punctele de vedere pe:

https://www.facebook.com/alexandru.gavozdea.sibiu2024

https://www.facebook.com/search/top?q=sibiu2024

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

Tanti Rezi

Acum 1 lună

Dl. Găvozdea si-a dat cu parerea in domeniul gunoiului fiind total neinformat si folosind clisee. 1. Societatea Academică din România a concluzionat si că municipiul Sibiu: "are nevoie de a dezvolta centre de colectare dedicate pentru deșeuri de echipamente electrice, deșeuri voluminoase, deșeuri de construcții. Studiul la care se face referire a recomandat dezvoltarea unui sistem de colectare gratuit pentru deșeurile de construcții. " Momentan in satul Sibiu - capitala europeana, daca ai un sac de moloz poti: plati vreo 600 de lei la Soma pentru un container de 5mc! sau poti sa iei uber/taxi/autobuz+pe jos/ bicicleta, cu sacul pana undeva in obscurul dealului daii, poti sa-l arunci la pltformele publice de gunoi riscand amenzi cu multe zerouri, poate si confiscarea masinii, sau .... poti sa-l arunci in natura departe de camere. 2. Cine are pensie mica sau nu isi permite va alege abonamentul ECO. Stiti cate ridicari sunt incluse (la case) in abonamentul ECO ? Fix 12 ridicari/an, adica doar o ridicare pe luna! Asta e standardul de capitala europeana, ce sa mai zicem de norme de igiena si sanatate publica vara cand gunoiul zace si fermenteaza o luna in containerele celor ce nu-si permit abonamentul cel mai scump din tara al Soma la Sibiu - by Adi Eco & CJ Sibiu & friends.

Raspunde

Cristi

Acum 1 lună

De aia nici nu vor vrea celelalte orașe să recicleze! Vor plăti mai mult! Logic ar fi, dacă sortezi gunoiul și o parte se reciclează, să plătești mai puțin. Dar la noi este invers........Halo primărie! Ați fost votați să ne apărați interesele! Ce-i cu hoția asta?
Raspunde

EU

Acum 1 lună

Arh Gavozdea solicita Primariei, ca un semn de respect pentru cetateni,sa-i informeze si sa le explice efectele cresterii tafifelor de catre SOMA. Ca un semn de respect pentru cetateni, pot si arhitectii experti judiciari sa efectueze expertizele, in timp rezonabil pentru ca procesele de anulare a autorizatiilor de construire sa nu mai dureze 5-6 ani? De ce aleg solutia de a se radia din corpul expertilor judiciari dupa ce 2-3 ani nu au efectuat expertiza? De ce asteapta sa se finalizeze constructiile? De ce nici amenzile de 500-700 lei dispuse de catre instanta, in repetate randuri, nu-i motiveaza sa faca expertiza?Ce interese prevaleaza?De ce nu refuza efectuarea expertizelor daca au motive obiective? De ce se angajeaza in fata instantei ca vor depune expertiza la urmatorul termen , dar nu o fac?
Raspunde

Canaris

Acum 1 lună

Pare ușor mai bine, domnule arhitect... Este nevoie să fiți mult mai activ, la subiect pe diverse teme interesante pentru Sibiu.. Vă spun că nu am cu cine vota la Primărie... Am votat dintotdeauna cu sașii dar au dat rău de tot cu mucii în înghețată.. Aștept un independent...
Raspunde

"zidarul"

Acum 1 lună

Sa notam in calendar ca a inceput campania electorala! Vom vedea rezultatele, astora care se stiu la toate, pe pielea alegătorilor ! Acum va dau in scris ca...va fi un esec...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus