Duminică,
03.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Hamas a atacat Israelul: zeci de morți și sute de răniți în câteva ore. „Suntem în război”, spune premierul israelian

Hamas a atacat Israelul: zeci de morți și sute de răniți în câteva ore. „Suntem în război”, spune premierul israelian

Cel puțin 40 de persoane au fost omorâte, iar alte 740 sunt rănite, anunța în jurul orei 15:00 a zilei de sâmbătă BBC, citând surse media locale despre efectele atacurilor pe care brațul armat al mișcării Hamas le-a lansat începând cu dimineața zilei. „Suntem în război”, a transmis Benjamin Netanyahu, premierul israelian.

Un "număr nedeterminat de terorişti" s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă dimineaţa armata israeliană, informează AFP, citată de Agerpres.

"Locuitorilor din zonele ce se învecinează cu Fâşia Gaza li s-a cerut să rămână în locuinţele lor", a adăugat armata.

Zeci de rachete au fost trase dinspre Fâşia Gaza spre Israel sâmbătă dimineaţa, punând capăt unui armistiţiu în linii mari respectat, după sfârşitul războiului de cinci zile din luna mai.

Tirurile, trase din mai multe zone din Fâşia Gaza, au început înainte de orele 06:30.

„Hamas va suporta consecințele”

„Forţele de apărare israeliene declară starea de pregătire pentru război", a precizat armata (Israel Defense Forces, IDF) într-un comunicat citat de agenţia israeliană de presă TPS și preluat de Agerpres.

"Au avut loc tiruri de rachete pe scară largă spre teritoriul israelian din Gaza, iar teroriştii s-au infiltrat pe teritoriul israelian prin diverse puncte de intrare. Locuitorii din sudul şi centrul ţării trebuie să se afle în imediata apropiere a zonelor protejate, iar cei de la periferia Gaza trebuie să rămână într-un spaţiu securizat", recomandă ministerul.

"Hamas este entitatea conducătoare în Fâşia Gaza, responsabilă pentru acest atac şi va suporta consecinţele şi responsabilitatea pentru aceste evenimente", a comunicat IDF.

Rafalele de rachete au lovit sudul şi centrul Israelului, ucigând un locuitor, în timp ce cel puţin alţi 16 au primit îngrijiri medicale. Conform relatărilor iniţiale, rachetele arabe au lovit oraşe şi comunităţi, inclusiv Tel Aviv, provocând şi pagube materiale.

Sirenele de raid aerian au fost activate în Ierusalim la ora 8:15 şi din nou la ora 8:55, în timp ce rezidenţii căutau adăpost împotriva rachetelor care se apropiau.

Explozii ale sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome au fost auzite în zona Ierusalimului, în timp ce rachetele Hamas erau interceptate.

Trupele israeliene s-au angajat în lupte la sol "în mai multe locuri în jurul Fâşiei Gaza" împotriva combatanţilor ce s-au infiltrat "cu ajutorul unor parapante" pe mare şi pe uscat, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, informează AFP.

"În acest moment, suntem angajaţi în lupte", a declarat locotenent-colonelul Richar Hecht în timpul unei conferinţe de presă online. "Luptăm în unele locuri din jurul Fâşiei Gaza (...) Forţele noastre luptă în acest moment la sol", a adăugat el, fără a oferi alte detalii. "Există răniţi, desigur", a mai spus Richar Hecht.

Mahmoud Abbas: poporul palestinian are dreptul să se apere

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că poporul palestinian are dreptul să se apere împotriva "terorii coloniştilor şi trupelor de ocupaţie", informează Reuters, care citează agenţia de presă WAFA.

Mahmoud Abbas a făcut această declaraţie la o reuniune de urgenţă la Ramallah, alături de mai mulţi oficiali de rang înalt ai Autorităţii Palestiniene.

În august, Mahmoud Abbas a provocat un scandal după ce a declarat că naziştii i-au atacat pe evrei pentru "rolul social" al acestora. "S-a explicat asta de către mulţi autori evrei. Când au spus că Hitler i-a omorât pe evrei pentru că erau evrei, iar Europa îi ura pe evrei pentru că erau evrei, nu. S-a explicat clar că au luptat (împotriva evreilor) din cauza rolului lor social, nu a religiei", a susţinut el.

Comunitatea internaţională, în frunte cu SUA şi Uniunea Europeană, a condamnat atunci în mod ferm această declaraţie.

Într-un mesaj audio difuzat sâmbăta de televiziunea Hamas, comandantul braţului armat al acestei mişcări a anunţat că a declanşat operaţiunea "potopul Al-Aqsa" împotriva Israelului şi că a tras "peste 5.000 e rachete".

"Am decis să punem capăt tuturor crimelor de ocupaţie" (ale Israelului) şi "peste 5.000 de rachete" au fost trase în această dimineaţă, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, postul de televiziune al Hamas, mişcare islamistă la putere în Gaza.

Civili luați ostatici

Ramura armată a Hamas a dat publicităţii sâmbătă o înregistrare video în care pot fi văzuţi cel puţin trei bărbaţi îmbrăcaţi în civil, în mod clar speriaţi, ţinuţi captivi de un grup de indivizi înarmaţi şi cu feţele blurate, afirmând că este vorba de "duşmani" capturaţi în timpul ofensivei lansate sâmbătă dimineaţa împotriva Israelului, informează AFP, citată de Agerpres.

"Imagini cu (membri ai) Brigăzilor al-Qassam (ramura armată a Hamas) capturând mai mulţi soldaţi inamici în timpul bătăliei (operaţiunii) 'Potopul Al-Aqsa'", spune o frază pe un fundal negru la începutul înregistrării video, fără sunet.

Semne în ebraică în plan secund alimentează presupunerea că înregistrarea video a fost făcută de partea israeliană a punctului de trecere Erez între Israel şi Fâşia Gaza.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat sâmbătă această luare de ostatici civili prin încălcarea dreptului internaţional şi a cerut eliberarea lor.

"Informaţiile despre civili luaţi ostatici la ei sau în Gaza sunt îngrozitoare. Aceasta încalcă dreptul internaţional. Ostaticii trebuie să fie eliberaţi imediat", a declarat Borrell pe platforma X (fosta Twitter).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1201

Comentarii

4 comentarii

Jupan Dumitrache

Acum 1 lună

Sunt curios, oare ce provenienta au rachetele palestiniene ?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Tot un fel de bombe ISU cu ceas bine camuflate de teroristii din MAI, Justitie, CCR, etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Masacrul era previzibil dupa ce Netanyahu a legalizat coruptia si terorismul in Israel precum Iohannis in Romania.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Nu-i (de) gluma: https://www.catavencii.ro/editorial/ce-invatam-din-atacul-impotriva-israelului/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus