Duminică,
03.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

Tursib: cheltuielile făcute de directorul general, verificate de un expert independent. Selecția celor doi noi directori a fost lansată

Tursib: cheltuielile făcute de directorul general, verificate de un expert independent. Selecția celor doi noi directori a fost lansată

Zeno Sârbu, cel care ocupă și funcția de director tehnic al Tursib, a fost desemnat să preia și atribuțiile directorului general, după demisia intempestivă a lui Sebastian Torneanu. Modul în care acesta din urmă a cheltuit banii societății face acum obiectul unei expertize, în paralel fiind deschise și procedurile de selecție pentru posturile vacante din conducerea societății.

„După demisia directorului general Sebastian Torneanu, în data de 13 septembrie 2023, în baza contractului de mandat, interimatul este ocupat de către directorul tehnic, domnul Eugen Zeno Sârbu, care va asigura continuitatea activității până la ocuparea acestui post prin procedură de selecție, aceasta fiind demarată deja”, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Zeno Sârbu a mai condus societatea Tursib, tot din postura de director general interimar, și în perioada 2020 – 2021, când au fost organizate mai multe concursuri pentru postul care acum este din nou vacant.

Iar vacant va deveni și postul de director economic: Anca Presecan, cea care ocupă acest post din 2009 încoace, a decis să demisioneze înainte de plecarea lui Torneanu, fiind convinsă de administrație să mai rămână până i se va găsi un înlocuitor. „În cazul directorului economic Anca Presecan, acesta și-a depus demisia în 31 august, dar, la solicitarea Consiliului de Administrație și împreună cu acesta s-a convenit ca aceasta să asigure continuitatea activității până în data de 27 noiembrie, perioadă în care Consiliul de Administrație va finaliza procedura de selecție pentru un nou director economic, aceasta fiind în curs în prezent”, mai transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.

Unde-s banii?

Contabil de profesie, plecarea lui Torneanu a venit după demisia anunțată de către directorul economic și în urma unor discuții cât se poate de aprinse legate de modul în care fostul director general a dispus cheltuirea banilor societății. Situație despre care, la plecare, Torneanu s-a eschivat să discute concret. „Toate documentele sunt înregistrate la Tursib”, a fost singura declarație -  pe lângă „nu dau declarații” - pe care fostul director a mai transmis-o pentru cititorii Turnul Sfatului.

După cum arată reprezentanții Primăriei Sibiu, sunt în curs de verificare bugetele alocate salarizării. „SC Tursib SA are un buget aprobat pentru anul 2023, care include cheltuielile cu salarizarea, iar până la finele trimestrului III societatea a respectat execuția bugetară planificată, cu încadrarea în fondurile prevăzute pentru această perioadă. În contextul schimbării conducerii societății, Consiliul de Administrație a inițiat o expertiză realizată de un expert independent pentru a verifica gradul de conformare cu bugetul anual pentru cheltuielile cu personalul. Expertiza este în curs în prezent”, mai transmit reprezentanții executivului local.

Reacția lui Sebastian Torneanu o puteți citi aici: Fostul director general al Tursib despre suspiciunile de risipire a banilor: „Am făcut economie. Am demisionat ca urmare a neînțelegerilor cu consiliul de administrație”

Tursib este societatea transferată din subordinea Consiliului local în cea a primarului Sibiului care consumă cele mai mari resurse de la bugetul local, pentru a descuraja deplasarea cu mașinile personale, în favoarea unui transport public decent.

„Primăria Sibiu acordă în fiecare an o subvenție acestei societăți pentru reducerile și gratuitățile acordate diverselor categorii sociale, cât și pentru o parte din cheltuielile materiale ale societății. Subvenția acordată de municipalitate reprezintă aproximativ 80% din valoarea cheltuielilor de funcționare a societății”, arată conducerea Primăriei Sibiu pentru Turnul Sfatului.

Citește și Conducerea Tursib a demisionat la jumătatea mandatului. „Nu dau declarații”

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Fghj

Acum 1 lună

deci este atat de profitabila incat produce doar 20% din cheltuielile pe care le are restul fiind de la primarie... buna afacere asta cu Tursibul ;)
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

E și normal să fie așa, că de-aia e transport public. Activitatea e subvenționată de primărie ca să poată merge cu autobuzele și pensionarii și elevii și are o latură socială. Este un serviciu public, trebuie să fie accesibil, nu profitabil. Nu poți pune prețurile biletelor astfel încât să fie rentabil.
Raspunde

Virgil P.

Acum 1 lună

Rezultatul este previzibil pentru cine a comandat auditul. Cam la fel cum va fi si cel pentru selectia directorilor. Adica cum vrea madam Fodor. Mai sapati, domnul Traian si pe pe Urbana, Piete si Apa Canal, sa vedeti ce oameni de paie sunt in functii si cum sunt lasati sa cheltuie banii sibienilor. Si cava avem noroc si minte, scapam de toti la anul prin algeri! Doamne ajuta!
Raspunde

Staicu Marcela

Acum 1 săptămână

Sunt încă angajată la SCTursib SA .Părerea mea este că domnul director Zeno este cel mai potrivit pentru această funcție. Dumnealui cunoaște toate problemele societății , cunoaște oamenii , se implică în problemele lor , este tot timpul în mijlocul angajaților. Nu se dă în lături să ajute în orice problemă în ceea ce privește bunul mers al societății. Sunt o simplă angajată , dar cred că domnul Zeno Sârbu ar fi un director excepțional.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus