Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Părinții au 45 de zile pentru a depune dosarele la școli. În 12 octombrie a fost aprobată ordonanța de urgență privind tichetele sociale de 500 lei

Părinții au 45 de zile pentru a depune dosarele la școli. În 12 octombrie a fost aprobată ordonanța de urgență privind tichetele sociale de 500 lei

Joi, 12 octombrie, Ministerul Educației a aprobat ordonanța de urgență privind tichetele sociale de 500 lei, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Astfel, conform legii, părinții și școlile au timp 45 de zile pentru depunerea și, respectiv, primirea dosarelor. Conform acestei ordonanțe 120 milioane euro se alocă din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, pentru copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.

Joi, în ședința de Guvern, a fost aprobată Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de preșcolari și elevi dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile.

Astfel, 120 milioane euro se alocă din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, pentru copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.

Ministerul transmite că își dorește să se continue sprijinul acordat în anii trecuți din Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020, în contextul în care abandonul școlar și scăderea ratei de școlarizare în rândul copiilor din categoriile vulnerabile pot contribui la creșterea riscului de sărăcie.

Vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educaţional în valoare de 500 lei de copil, într-o tranșă unică, în următorii patru ani școlari.

„Conform estimărilor, 410.000 copii provenind din medii dezavantajate vor beneficia de acest sprijin în fiecare an școlar, pentru achiziționarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei” se arată într-un comunicat remis de minister.

Cererile pentru acordarea acestei măsuri vor fi strânse de școli și centralizate la nivelul Ministerului Educației. Lista cu destinatarii finali eligibili va fi stabilită în urma verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne (prin Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și Inspectoratul General pentru Imigrări),  precum și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Cine beneficiază

Conform actului normativ, vor putea beneficia de aceste măsuri de sprijin educațional: 

  • copiii din învățământul de stat preșcolar care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familie defavorizate, conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;

 

  • elevii din ciclul primar și gimnazial înscriși în unități de învățământ de stat, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Unitățile de învățământ informează părinții sau părintele singur/reprezentantul legal sau reprezentanții legali cu privire la condițiile de eligibilitate pentru acordarea tichetelor sociale.

Solicitările pentru acordarea tichetelor se depun la unitatea de învățământ în termen de 45 de zile de la începerea cursurilor anului școlar curent și în termen de 25 de zile de la începerea cursurilor anilor școlari aferenți perioadei 2024-2027.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

11 comentarii

Dănuț

Acum 1 lună

Era vorba că se mărește la750lei dar nu le ajung lor ptr pensii speciale. Nu le-ar fi rușine
Raspunde

Andreea

Acum 1 lună

Pai la pensionari se da 250 de lei la 2 luni și la copii ca au ce a mai mare nevoie se da o data pe an,și aia cu întârziere. Vai si amar România voi ne ați făcut tara de ras ca ne ați adus într-o mare sărăcie. !
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Ei n-au absolut nici un interes să sprijine natalitatea,copiii,familiile cu mai multi copii.Noi,părintii,,le bem banii" cum,, înțelept" spunea un fost premier.Pe vremea noastră la cresterea copiilor contribuiau bunicii si te mai descurcai ca parinte.Acum au ajuns ca si bătrânii să se protejeze (de cine oare?) si sa viseze la un azil ca la ,,un loc de educație".Problema nu sunt banii care li se dau ci egoismul care s-a dezvoltat în vârstnici ca buruiana pe câmp (probabil comunismul i-a reeducat asa).Putini au mai ramas bătrâni înțelepti!
Raspunde

Muschetarul roman

Acum 1 lună

Pentru ingormatia ta...sa stii ca la pensionari nu se da 250 lei la doua luni! De abia a inceput scoala...se vor da banii. ..dar nu anticipat Andreea draga...mai citeste inca o data articolul! Apoi inca o data...
Raspunde

Botgros Marian

Acum 1 lună

Sunt părinte la 5 copii minori și îi cresc singur As dori sa știu cînd se incarcă aceste cardurisa i pot îmbrăca de iarnă Sunt foarte mulțumit de acest ajutor Multă sănatate
Raspunde

Lavinia

Acum 1 lună

Să li se mărească alocațiile cum s a promis , la 500 nu vrem miloaga lor , să învețe să fie corecți cu ei însăși si cu ceilalți. Nu au guri suplimentare și nimic în plus unii față de alții.
Raspunde

Cristina-Daniela

Acum 1 lună

Buna ziua asi dori sa ști ce trebuie pt a face să primesc și eu 500 lei pt copii mei .Nu lucrez .
Raspunde

Marga

Acum 1 lună

Cu banii ce da statu nu poti cumpara nici măcar o pereche de încălțăminte unui copilas!la ce preturi sant!Statul roman rămâne indiferent la poporul roman chinuit de foame și sărăcie.Mariti frate alocațiile la bietii copilasi.500 de lei asa cum ati promis!!!!!
Raspunde

Mocanu Ioana drăguță

Acum 1 lună

Sunt mamă de doi copii și cresc singură Sorinel din alocația copiilor și ajutorul social tichetele care dumneavoastră sunt încărcați cardurile de rechizite și îmbrăcăminte nu mai avem din banii ăștia mâncăm pentru tine
Raspunde

Simion Anisoara

Acum 1 lună

Bună ziua!De 2 ani de zile tot depun actele ,ne tot amână că se vor da tichetele sociale, nici în ziua de azi nu au ajuns. Cel pitin nu am ajuns eu in posesia lor.Doar amăgiri.
Raspunde

Veronica

Acum 1 lună

Este trist ca avem la conducere oameni care isi vad interesul lor. Vor palate, masini scumpe, vile, vacante extra lux iar populatia formata din oameni care muncesc, copii si varstnici o duc f rau si nici macar in visele lor nu ajung la luxul celor care ne conduc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus