Miercuri,
06.12.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival

Dadestar Chaveste. Poveste lăutărească de Iulian Ignat la Astra Film Festival

Universul fascinant al lăutarilor este prezentat la Astra Film Festival 30  în cadrul unei expoziții inedite întitulată „Dadestar chaveste”/ „Din tată în fiu”, semnată de fotograful Iulian Ignat. Expoziția va fi inaugurată astăzi, începând cu ora 16:00, în foaierul lateral al Sălii Thalia, prin lansarea unui album, cu același nume, în prezența autorului. Invitat special este fotograful francez domiciliat în Sibiu Louis Guermond. Expoziția poate fi vizitată în perioada 15-21 octombrie, între orele 11:00 și 20:00. Iar pe 22 octombrie, între orele 11:00 și 15:00.

„Am fost cucerit de căldura, de umorul, de firescul acestor oameni și, în primul rând, de muzica lor. Îi văd ca pe niște mesageri ai unei meserii magice, purtate din generație în generație, până în ziua de azi”, a declar Iulian Ignat

„Dadestar chaveste” înseamnă în limba romani „Din tată în fiu”. În carte aflăm despre poveștile lor de viață și despre continuitatea acestei meserii, de-a lungul anilor, în familie. Volumul conține 64 de fotografii alb-negru, dintre care 20 se regăsesc în cea de-a 14 a expoziție personală a autorului. 

 „Bun gazetar și iubitor de muzici, Iulian Ignat a avut flerul să transmită istoriile orale ale unor dinastii de lăutari, dezvăluind o lume în toată autenticitatea și savoarea sa”, spune Adriana Bittel, una dintre cele mai puternice voci ale literaturii române contemporane.

„Cartea este o colecție de interviuri seducătoare și pline de miez cu câțiva dintre cei mai valoroși muzicieni populari din România de azi, totodată oameni inteligenți, reflexivi, cu o vorbire concisă și expresivă”, a declarat  Speranța Rădulescu, reputat etnomuzicolog și antropolog.

Iulian Ignat este redactor şi fotograf al revistei Formula As. Cele mai recente expoziţii ale sale au fost dedicate tradiţiilor satului sibian Gura Râului, spectacolului de dans semnat Răzvan Mazilu, Urban Kiss, şi concertelor de world music , în „Buena Vista şi alte tarafuri".

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Sus