Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Deputat USR: Iohannis s-a grăbit să promulge legea de salvare a pensiilor speciale, poate prinde şi el una ca fost primar

Deputat USR: Iohannis s-a grăbit să promulge legea de salvare a pensiilor speciale, poate prinde şi el una ca fost primar

Deputatul USR Cristian Seidler critică "graba" cu care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea "de salvare" a pensiilor speciale, afirmând că şeful statului se gândeşte, probabil, că o să se bucure şi el de pensie specială ca fost primar de Sibiu, notează Agerpres.

"Preşedintele Iohannis s-a grăbit să promulge legea de salvare a pensiilor speciale, deşi putea să ceară Parlamentului să le elimine. Probabil se bucură de forma actuală a legii care nu elimină pensiile speciale ale aleşilor locali şi se gândeşte că o să se bucure şi el o pensie specială ca fost primar de Sibiu", afirmă Seidler, citat într-un comunicat de presă transmis, joi, de USR.

Potrivit sursei citate, Uniunea Salvaţi România a depus amendamente de eliminare a pensiilor speciale ale primarilor în toate variantele recente de la legea pensiilor publice, dar au fost respinse de coaliţia PSD-PNL.

USR consideră că, pentru ca jalonul PNRR să fie considerat îndeplinit, PSD şi PNL trebuie să clarifice "ce-au de gând să facă cu aceste pensii speciale pe care le tot amână în fiecare an, dar refuză să le elimine din Codul Administrativ".

"E vorba de toţi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consiliu judeţean din 1992 până în prezent, deci zeci de mii de beneficiari, cu un impact bugetar semnificativ", se mai arată în comunicat.

Conform sursei menţionate, există o iniţiativă a USR de eliminare a pensiilor speciale ale primarilor, depusă din 14 aprilie 2021 în Parlament, care "prinde mucegai în comisiile de la Camera Deputaţilor".

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Pe 16 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind pensiile speciale, pe care l-a pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României.

Legea prevede că "judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării".

Potrivit actului normativ, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Asta-i Romania lucrului bine facut !

Acum 1 lună

asta face kwi de 9 ani incoace! INS zice ca pensia media in Romania in 2023 este de 2100 de lei. In Romania speciala a lui kwi care are guvernul, parlamentul si toata puterea, prin aceasta lege facuta de ochii lumii de protejatii lui - ciuma galbena si ciuma rosie, sute de pensii speciale pentru prietenii sistemului pleaca de la 30.000 si ajung catre 60.000 lei. Adica un special poate castiga in tara asta corupta cat 20 - 30 de pensionari cinstiti care-si iau pensia amarata, dupa contributivitate, nefiind buget pentru a le mari si lor punctul de pensie.
Raspunde

John doe

Acum 1 lună

Vom avea primul dulap cu pensie speciala?
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

"Probabil se bucură de forma actuală a legii care nu elimină pensiile speciale ale aleşilor locali şi se gândeşte că o să se bucure şi el de o pensie specială ca fost primar de Sibiu", afirmă Seidler. Păi, ce afirmă? Că de fapt nu afirmă nimic. Știe dl Seiler că va beneficia Iohannis sau nu știe? Cunoaște dl Seiler forma actuală a legii? Nu rezultă. Dl Seiler face doar o supoziție, zice adică ce-i trece lui prin bibilică după principiul "calomniază, calomniază; chiar dacă nu e adevărat, tot va rămâne ceva".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus