Duminică,
03.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

VIDEO PORR a mobilizat 330 de drumari pe lotul 4 din autostrada Sibiu – Pitești. Tronsonul ar urma să fie gata în 3 ani și jumătate

VIDEO PORR a mobilizat 330 de drumari pe lotul 4 din autostrada Sibiu – Pitești. Tronsonul ar urma să fie gata în 3 ani și jumătate

Constructorul PORR (Austria) a mobilizat 330 de drumari pe lotul 4 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, iar echipele specializate lucrează concomitent la cele două galerii paralele ale tunelului de la Dealul Momaia, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu, pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a efectuat în această săptămână verificarea șantierului.

Lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni are o lungime de aproape 10 kilometri și include tunelul de 1,3 km de la Momaia, primul tunel forat construit pe o autostradă în România.

Tunelul de la Momaia pe Lotul Curtea de Argeș – Tigveni se construiește cu metoda de forare NATM, iar lucrările efective au început luna trecută cu trei ani și jumătate timp estimat de execuție.

„În prezent, stadiul lucrărilor este următorul:

– se lucrează în interiorul celor 2 portaluri: ieșirea din tunel spre Pitești, respectiv intrarea din tunel spre Sibiu

– interiorul tunelului este construit prin metoda austriacă NATM, care folosește tehnologie de ultimă generație

– se execută lucrări de armare pentru stabilizarea interioară a tunelului. Pe acest șantier, sunt mobilizați pe întregul amplasament al lucrărilor 330 muncitori /Reamintesc faptul că la construcția tunelului lucrează 2 echipe concomitent formate din specialiști aduși din Austria, care au la dispoziție câte un set de utilaje. Pentru a asigura continuitatea șantierului, în caz de nevoie, antreprenorul a dotat în șantier încă un set de utilaje suplimentar”, a transmis Ionel Scrioșteanu.

Stadiul lucrărilor era în luna august, conform datelor transmise de CNAIR de 8,65%.

”Durata contractului este de 60 de luni, din care 16 luni perioada de proiectare și 44 luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 120 de luni”, precizează CNAIR.

1,7 km, cel mai lung tunel de pe Autostrada Sibiu - Pitești

Cel mai lung tunel al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești este cel de la Poiana (1,7 km) pe lotul 3 (WeBuild), dar probabil cel mai greu de construit (din cauza reliefului/accesului), va fi cel de pe Lotul 2 Boița – Cornetu (Tunel Câineni 1.590 metri), relatează Economedia.

Ambele loturi încă sunt în etapa de proiectare. Mapa-Cengiz trebuie să predea proiectul tehnic în februarie-martie 2024 pentru că are termen de 18 luni calculat din iulie 2022 și 50 de luni pentru execuție. Pentru Lotul 3 al italienilor de la WeBuild etapa de proiectare se încheie în februarie 2024 (12 luni), iar durata de execuție este de 45 de luni. Dacă se respectă termenele și nu întârzie avizele de mediu este de așteptat ca în vara viitoare să înceapă efectiv lucrările la tunelurile dintre Tigveni, Cornetu și Boița.

Sursa foto: Captură video

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus