Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-1°C

Lichiul cu prune, tocana de noatin ca la Chirpăr și ciorba de vițel, printre preparatele care vor putea fi degustate duminică la Muzeul Astra

Lichiul cu prune, tocana de noatin ca la Chirpăr și ciorba de vițel, printre preparatele care vor putea fi degustate duminică la Muzeul Astra

Muzeul ASTRA organizează în acest sfârșit de săptămână evenimentul Tradiții și gastronomie locală de pe Valea Târnavelor, de pe Valea Hârtibaciului și din Țara Secașelor. Acesta va avea loc duminică, 22 octombrie, începând cu ora 11:00, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber.

Aici își vor prezenta moștenirea culturală comunitățile din Hoghilag de pe Valea Târnavelor, comuna Chirpăr de pe Valea Hârtibaciului și reprezentanți din Țara Secașelor. Vor fi prezenți zece bucătari și șase producători tradiționali din cele trei zone din județul Sibiu, care vor pregăti rețete ca tocana de Hoghilag (carne de porc și cartofi) și lichiu cu prune, tocană de noatin ca la Chirpăr și ciorbă de vițel & varză cu ciolan și ciorbă acră de pe Țara Secașelor. 

Acum, când toamna își face simțită prezența, gospodinele sunt cele care încep pregătirile pentru a prepara mâncăruri specifice localităților reprezentate, bunătăți în care se vor regăsi din belșug legumele de toamnă. Meșteșugarii prezenți la eveniment ne vor încânta cu dibăcia mâinilor lor, prin ușurința cu care fac lucruri frumoase care împodobesc casele și costumele populare. Vor fi prezenți și producători de produse tradiționale din cele trei zone etnografice ale județului, de la care puteți gusta și cumpăra produse cu gustul copilăriei de la țară.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Detalii program artistic 

Începând cu ora 12.00, reprezentanții comunităților vor prezenta un program de cântece și dansuri, deoarece sărbătorile erau îmbelșugate de joc și voie bună. Vor susține prestații artistice pe scenă:

-reprezentanții comunei Hoghilag, membrii ai grupului vocal

„Mugurași de pe Târnavă", grup înființat la Hoghilag în urmă cu 8 ani, având-o ca profesor coordonator pe doamna Luminița Maria Dejan. Aceștia vor susține un recital care va cuprinde cântece din zona Târnavei Mari dar și din alte zone etnofolclorice.

-de pe Țara Secașelor, frumusețea tradiției populare va fi pusă în scenă de Ansamblul Folcloric Purtata Secașelor. Alături de dansatori, va urca pe scenă și solistul Robert Cetean care ne va încânta cu cântecele lui. Ansamblul își desfașoară activitatea sub îndrumarea artistică a instructorilor Roxana și Stefan Radu.

-Jucătorii din Chirpăr avându-l ca instructor pe Dl. Chirion Stănuleț, prezintă un grup format din tineri și vârstnici care ne vor prezenta jocuri tradiționale de pe Valea Hârtibaciului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Toma

Acum 1 lună

Cum să nu mergi pentru a degusta asemenea bunătăți?Te costă vreo 15-20 de lei porția și 35 de lei îi bagi în buzunarele fără fund ale ipochimenului din fruntea ASTREI!Voi chiar nu înțelegeți că v-ați însușit această mare valoare a Sibiului?Se aude,doamna Cîmpeanu?După alegeri luați-l cu Dvs și pe Ciprian Stefan!Că doar împreună vă bateți joc de sibieni!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus