Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-1°C

Tursib taie din curse și reduce numărul de autobuze pe trasee. Conducerea spune că nu mai are bani și nu găsește șoferi

Tursib taie din curse și reduce numărul de autobuze pe trasee. Conducerea spune că nu mai are bani și nu găsește șoferi

Consiliul de Administraţie al societății de transport în comun a Sibiului – Tursib SA - a aprobat în data de 11 octombrie 2023 reducerea numărului de curse și autobuze pe traseele din Sibiu în perioada noiembrie-decembrie.

Decizia a fost înaintată și consilierilor locali ai Sibiului, ei urmând să dezbată și să o supună aprobării în ședința ordinară de săptămâna viitoare.

Proiectul privind aprobarea modificării ”Programului de circulaţie al transportului public de călători în Municipiul Sibiu, în perioada noiembrie-decembrie 2023” are la bază contractul de delegare nr. 19/2019 încheiat între Municipiul Sibiu şi SC Tursib SA.

Conform raportului de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre, conducerea Turisb arată că decizia de reducere a numărului de curse este una temporară și este cauzată un deficit bugetar și lipsa șoferilor.

”Extinderea planului de transport realizată în cursul anului 2022, atât din punct de vedere al modificărilor aferente traseelor, cât şi din punctul de vedere al frecvenţelor, a condus la un necesar suplimentar de conducători de autobuz de 31 persoane.

Extinderea planului de transport are beneficii directe asupra serviciilor de transport furnizate la nivel de municipiu, respectiv a avut în vedere creşterea frecvenţei şi extinderea traseelor înspre zonele de dezvoltare ale acestuia, în scopul creşterii atractivităţii transportului local de călători.

În ultimii ani, societatea a înregistrat un deficit de personal, motiv pentru care nici în anul 2023 nu a reuşit să atingă numărul de şoferi planificaţi, cu toate că societatea a întreprins în permanenţă demersuri pentru atragerea de personal - conducători auto”, se precizează în raportul de specialitate.

Concret, conducerea Tursib nu a avut suficienți șoferi, cei existenți lucrând peste program, motiv pentru care trebuie plătiți suplimentar. Pentru a limita deteriorarea situației financiare, conducerea Tursib reduce acum cursele și evită să mai pună șoferii să lucreze suplimentar.

”Necesitatea reducerii efortului bugetar aferent cheltuielilor de natură salarială conform prevederilor art. 63 din Legea nr. 368/2022 a bugetului de stat pe anul 2023. În fapt, această limitare a nivelului maxim al cheltuielilor de personal provine din constrângerile prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul în curs, independent de posibilităţile financiare ale societăţii. Astfel, lipsa numărului planificat al conducătorilor auto a determinat efectuarea de către cei angajaţi de ore suplimentare, cu implicaţiile financiare aferente, conform legislaţiei în vigoare”, se mai precizează în documentul citat.

Important de precizat că reprezentanții Tursib nu specifică în mod clar modificările de curse, documentele atașate proiectului de hotărâre arătând doar noul program de circulație, nu și diferențele față de vechiul program.

Modificări sunt pe traseele 1, 2, 3 – Linia Verde, 5, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 și 19.

Noul program de circulație poate fi consultat aici.

Context

Sebastian Torneanu, directorul general al societății de transport public a municipiului Sibiu, a demisionat recent din funcția de director general al societății pe care o conduce din vara lui 2021. „Motivul demisiei a fost diferența de opinii cu membrii Consiliului de Administrație referitor la lansarea unor proiecte privind sistemele de monitorizare electronică a combustibililor pentru autobuzelor”, a declarat acesta pentru Turnul Sfatului.

Totodată sursele Turnul Sfatului spun că la Turisb există o serie de ”acuzații de depășire a bugetului de cheltuieli în ceea ce privește salariile”. Motiv pentru care a fost solicitată o expertiză independentă. „În contextul schimbării conducerii societății, Consiliul de Administrație a inițiat o expertiză realizată de un expert independent pentru a verifica gradul de conformare cu bugetul anual pentru cheltuielile cu personalul. Expertiza este în curs în prezent”, au precizat reprezentanții Primăriei Sibiu.

Sebastian Torneanu a devenit director general din 1 august 2021, în urma a trei proceduri de selecție (primele două proceduri nu au dus la desemnarea vreunei persoane). Înainte, el a ocupat poziția de consultant financiar al Rara Invest, societate care activează în domeniul depozitării și distribuției.

Citește și:

Fostul director general al Tursib despre suspiciunile de risipire a banilor: „Am făcut economie. Am demisionat ca urmare a neînțelegerilor cu consiliul de administrație”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 9855

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

27 comentarii

Clau

Acum 1 lună

Daca tot e lipsa de bani si zic ca nu e profitabil, oare nu ar trebui sa gaseasca solutii? Daca s-ar fi indreptat spre profit, toti aveau de castigat, angajati, primaria ca si asociat majoritar si in final si noi cetatenii. Dar nu, hai sa ne ascundem in legislatie si sa nu care cumva sa prelungim traseele si in celelalte localitati unde s-au mutat la propriu marea majoritate a sibienilor. De ce sa avem un transport integrat? De ce sa avem mai multi clienti? Noi nu vrem sa vindem mai multe bilete ... ca nu ne lasa legislatia. Si nu vrem sa platim salarii mai mari. Cum puteti spune ca ati extins traseele "spre zonele de dezvoltare " , în scopul "creşterii atractivităţii transportului local de călători"?? Voi va dati seama ca Sibiul s-a extins? Ce conducere aveti voi acolo? Si nu spuneti ca nu se poate. Trebuia sa gasiti solutii.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Aduceti străini
Raspunde

X

Acum 1 lună

Pai nu era ideea sa renuntam la masinile personale? acum ce facem?

Raspunde

Ioan

Acum 1 lună

Propun tăierea salariilor și angajaților din primărie și restructurarea lor Petru că sunt mulți (mai ales la poliția locală care numai se plimba prin oraș )și nu-și justifica lefurile încasate
Raspunde

MOp

Acum 1 lună

Vineri in autobuzul 5 la Bulevard eram ca sardelele. Mi-am adus aminte de tinerete, cand mergeam la liceu inainte de revolutie. Au ramas oameni pe jos, ca nu se inchideau usile. Rusinica!
Raspunde

Cichicean

Acum 1 lună

Daca nu se gasesc soferi poate doneaza primaria cativa numai ca la Tursib e salariul mult mai mic.
Raspunde

Jean

Acum 1 lună

Cand a inceput sa miste treaba si sa para ca te poti baza pe tursib ce sa vezi.... gata nu s bani reducem nr de curse. O mare varza ce sa zic...
Raspunde

Carcotel

Acum 1 lună

Deci autoritatile pur si simplu dorm in post: daca c*rsibul nu mai face fata vremurilor si asteptarilor poate ar fi momentul sa se faca o reorganizare masiva, nu? De ani de zile aceleasi vaicareli si aceleasi scuze: nu sunt bani, nu sunt soferi, nu sunt autobuze. Oricum noi nu vrem sa ne dam cu busul pentru ca avem piste de biciclete si de trotinete vopiste in verde :) De rasul lumii: cand toate orasele care se doresc moderne si europene nu mai stiu ce si cum sa faca sa atraga lumea spre transportul in comun, noi o dam inapoi ca nu avem bani. Cereti bani de la Cora, din milioanele alea de euro pe care le-a trantit in stadion si in defrisarile din oras...
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Lasati si firmele private sa faca transport ca in alte orase, dar le este frica de concurență si prefera sa isi faca mendrele, as fi curios la un control ANAF din alt judet ce s-ar gasi prin dosarele
Raspunde

Gogu

Acum 1 lună

Nu mai au bani, nu găsesc șoferi. Cele două probleme se leagă. Daca ar avea bani, ar găsi și șoferi că ar da salarii mai mari și ar găsi doritori. Atâtea abonamente gratuite: elevii, studenții, pensionarii. Cine plătește pentru ei? Tot noi. Prea multe gratuități. Mai plătească și elevii, și studenții măcar jumătate din abonament că tot își permit tot felul de sucuri, sandviciuri și ieșiri pe la cabane!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

Banii necesari trebuie să vină de la acționar: Sibiul prin Consiliul Local. În nicio țară din lume nu se pune problema profitului în transportul public în comun. Indiferent de forma de organizare (SA, RA, SN etc), transportul este subvenționat sub diferite forme. Valoarea sprijinului diferă. Am văzut o știre dintr-un oraș mare din Europa, acum vreo 3 ani, posibil Polonia, în care transportul în comun a devenit gratuit pentru locutori.
Raspunde

Dr

Acum 1 lună

Luxembourg are transport in comun gratis pentru oricine
Raspunde

Reader

Acum 1 lună

Ai fi surprins sa afli că există chiar la noi in România orașe în care transportul in comun este atât public cât și privat și merge foarte, foarte bine și este și ieftin. Eu am fost in Galați și am mers pe acolo cu transportul in comun. Nu am așteptat niciodată mai mult de 5 minute într-o stație. La mine în oraș, (Râmnicu Vâlcea), există o singură companie de transport public, ETA SA și aparține primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea. Bilet dublu că preț, program teoretic din 15 in 15 minute, practic, cum se poate că eu am așteptat și 50 minute într-o stație iar pe jos cred că făceam vreo 40 de minute. Lipsa concurenței duce la servici de rahat.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 lună

Și Tallin. Da nu prea vezi mașini pe stradă
Raspunde

Lucian

Acum 1 lună

Transportul in comun trebuie sa aiba intervale cat mai dese, mărit ca si distante si create mai multe benzi dedicate. Asa se intampla într-un oras european sa incurajez transportul in comun si sa incercam sa reducem traficul auto
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elisabeta

Acum 1 lună

Deci aici nu e vb de elevi ca ei nu sant chiar asa mulți doar când iasa de la școală!E vb de pensionari e plin autobuzul numai cu ei.Si eu sant pensionara dar eu fac bilet ca sant din Cisnadie maram cart Architectilor rusine doar terenul e deci toți pensionarii ar trebui sa fie egali nu unii sa facă bilet și restul sa se plimbe în voie! Și atunci ar fi cu totul altfel nu ar merge degeaba autobuzul sa fim corecti deci!Și asta e și cu cei din zona shoping City ce aparțin de Selimbar. Asta ar trebui văzut și analizat sa fim corecti cu toți pensionarii asa ar fi normal nu numai cu cei din Sibiu!
Raspunde

Gherghel Maria

Acum 1 lună

Nu sunt de acord cu pensionarii sa plătească, eu după 35 ani de muncă am pensie 1318 lei...se pot găsi din alta parte..putea sa las elevii și studenții la jumate sau trei sferturi de preț e plin de elevi unde te duci
Raspunde

Muschetarul roman

Acum 1 lună

Asta e un fel de: sa moara si capra vecinului!
Raspunde

Chirica

Acum 1 lună

Sa va plangeti la primarul din Cisnadie, la Huja, sa sustina si el financiar Tursibul si va da gratis pe autobuz.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Fara elevi si persoane cu deficiente ar circula goale.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

"contractul de delegare nr. 19/2019 încheiat între Municipiul Sibiu şi SC Tursib SA." ???? Si ce prevede contractul asta din 2019 ? Cumva o reducere a functiilor de conducere din Tursib? A membrilor din consiliul de administratie care precis isi gasesc sursa de finantare pentru indemnizatiile de sedinta ? Din 2019 si pana acum s-au bagat o caruta de bani in modernizarea flotei. S-au adus autobuze noi; si cele pe gaz si cele electrice. S-au trambitat modernizari peste modernizari s-au facut parteneriate de publicitate cu firmele de pe platformele industriale si cat de cat s-a civilizat transportul in comun. Plus ca primaria aloca anual de la buget sume deloc mici pentru "gratuitatile pensionarilor, elevilor ce ... care or mai fi. Si exact cand s-a inceput evolutia spre mai bine, cand autobuzele au inceput sa se incadreze in grafice, hop, Tursib SA reduce ca nu are bani si soferi ? Tursib are statie de ITP, are publicitate in autobuze si pe autobuze pe care o poate vinde cu un serviciu de marketing mai performant Afara toti din C.A . mai intai. Goliti birourile de impingatorii de hartii, trimiteti-i pe trasee sa faca controale ca sa adune bani de la cei mult prea obisnuiti sa circule mocangeala. Inmultiti punctele de unde se pot lua abonamente (sau reincarca cardurile ) ca nu toti se pricep la reincarcarea on-line (24 in 12 statii sunt extrem de putine pentru toate traseele! ), platiti soferii cu salarii competitive ca sa fie un job atractiv si sa nu mai trebuie sa bage suplimentare cei existenti si puneti o conducere care se chiar pricepe la ce face Asta ar trebui sa voteze consilerii. Nu reduceri de autobuze Sunteti nebuni la cap ? S-au cumparat ca sa stea ? Sa nu produca nimic si sa isi piarda din valoare in garaj ? Ce societate pe actiuni in subordinea primariei e asta ? Cine si ce pazeste pe acolo prin primarie de atata timp ? p.s; idiotul ala de mai sus "Claudiu" care propune diverse pentru firmele private e doar un sarac cu duhul Transportul public in orice oras civilizat e un serviciu integrat in subordinea autoritatilor locale. Autobuze, metrou, tren metropolitan, egal Nicaieri in Europa el nu este dat in sarcina sau la bunul plac a unei sau unor firme private cu autocare si autobuze or microbuze obosite, la mina a 14 a
Raspunde

Luci

Acum 1 lună

Pai au intrebat daca suntem de acord sa mareasca tariful biletului la 3 lei si sa creasca numarul de curse. 3 lei l-au facut.
Raspunde

Solomon

Acum 1 lună

Am lucrat acolo 2 3 luni. Logic că nu sunt șoferi, au grijă șoferii de acolo sa nu rămână unul nou (de la amenințări până la jigniri când te angajezi ). Sunt niste nesimțiți și țărani. Când iau un salariu de 5 6000 de lei fac pe nebunii că "ce mă asta e salariu"? Sa nu mai vorbesc de calitatea lor ca și meserie... Praf, pământ de flori
Raspunde

Oprean

Acum 1 lună

Tursibul are 3 sindicate diferite conduse de 3 c****** Unul mai p**** ca altul. Asta explică tot

Raspunde

Sibianul

Acum 1 lună

Ar trebui desființate cursele pentru elevi. Oricum circula goale. Risipă de carburant și de personal.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Problema clanurilor speciale este ca nu mai au pe cine fura dupa ce romanii onesti si muncitori au parasit definitiv mafia si coruptia institutionala. Nici propaganda mincinoasa cu englezul si americanul ce prefera hotia si coruptia din Romania nu i-a intors in tara.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Tăiați ajutoarele sociale și aveți bani de șoferi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus