Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
1°C

Premiera episodului cu jaful de la Brukenthal realizat de History Channel, la palatul din Piața Mare

Premiera episodului cu jaful de la Brukenthal realizat de History Channel, la palatul din Piața Mare

Reprezentanții Muzeului Brukenthal îi invită pe sibieni să urmărească premiera documentarului care urmărește cum s-a petrecut marele jaf de la Brukenthal, în Palatul Brukenthal din Piața Mare, duminică, 29 octombrie 2023, de la ora 20. Prețul unui bilet este 25 lei și poate fi procurat de la secretariatul Muzeului din Piața Mare, nr. 4 începând de marți, 24 octombrie, până vineri 27 octombrie, în intervalul orar 9-15. 

Jaful de la Muzeul Național Brukenthal din 1968 este subiectul unui episod dintr-un nou serial realizat de History Channel, în cadrul seriei Enigmele României, prezentat de actorul Marcel Iureș. 

Seria este formată din șase episoade de câte 30 de minute, în care actorul Marcel Iureș va cerceta o serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, crime și ritualuri religioase ascunse.

Cele șase episoade vor explora mistere și enigme din istoria României, cum ar fi locul în care se află mormântul lui Vlad Țepeș, cauza morții poetului național Mihai Eminescu, căutarea tablourilor dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu sau misterul iahtului Ostara – o navă cu o comoară de aur a unor nobili ruși, care au fost găsiți uciși aproape de malul românesc al Deltei Dunării în timp ce fugeau de bolșevici.

Citește și Marele jaf de la Brukenthal, subiect de documentar pe History Channel. Marcel Iureș va fi gazda unui nou serial

Jaful de la Brukenthal s-a produs în 28 mai 1968. În primele ore ale amiezii, la Miliția Sibiu s-a declanșat alarma: au dispărut opt tablouri de la Muzeul Brukenthal. Valoarea lor aproximată atunci depășea câteva zeci de milioane de dolari.

Theodor Ionescu, șeful Galeriei de Artă a Muzeului Brukenthal, a anunțat organele republicii socialiste că femeia de serviciu a găsit ușile deschise la etajul doi, etaj aflat în renovare, iar din opt rame lipsesc pânzele.

Lipseau din muzeu opt opere din cele 36 de lucrări expuse: Anton van Dyck - „Moartea Cleopatrei”, Frans van Mieris cel Bătrân - „Bărbat cu pipă la fereastră”, Jorg Breu - „Portret de bărbat”, anonim german - „Bărbat cu haină de blană”, Christoph Amberger - „Portret de bărbat”, Tiziano Vecellio da Cadore - „Ecce homo”, Rosalba Carriera - „Portretul unei tinere femei” (o miniatură pictată pe fildeș), și, cel mai valoros tablou, evaluat la 25 de milioane de dolari, „Bărbat cu craniu în mână”.

Cel care a alertat autoritățile, Theodor Ionescu, a devenit și principalul suspect al milițienilor, urmând apoi să fie condamnate pentru alte fapte.

El era cel care a descoperit, la începutul anilor ’60, tablouri ale lui Tizian, Anton van Dyck, Amberger, Giorgione, Jordaens, Andrea Celesti, lucrări despre care nu se știa că se află în Muzeul Brukenthal. Este „găsit” chiar celebrul tablou al lui Jan van Eyck „Omul cu tichia albastră” - un autoportret al autorului.

După doi ani, în 1971, profesorul și muzeograful Theodor Ionescu este arestat. Pentru că nu existau probe care să arate clar că Ionescu este autorul furtului, i s-a înscenat un proces de luare de mită, în baza declarațiilor date de colaboratori ai muzeografului și colecționari. Aceștia din urmă au spus că au vândut muzeului tablouri și i-au dat lui Ionescu mită ca să încheie tranzacția.

Theodor Ionescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

foto Muzeul Brukenthal

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Muresan

Acum 1 lună

Ce sa intelegem? Ca dl.Ionescu a fost implicat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus