În decursul săptămânii trecute, echipa Laboratorului de angiografie si cateterism cardiac al SCJU Sibiu, coordonată de Dr. Ioan Bitea, a realizat primele proceduri de angioplastie coronariană facilitată cu un dispozitiv de ultimă generație - IVL (litotriție intravasculară), transmit luni reprezentanții spitalului printr-un comunicat de presă.
Acest dispozitiv permite tratarea unor pacienți cu leziuni coronariene intens calcifice, extinse și rezistente la terapiile percutane convenționale (dilatare simplă cu balon și stent). De aceste proceduri au beneficiat 4 pacienți cu vârste cuprinse între 59-74 ani.
Din echipă au mai făcut parte dr. Leontin Lazăr, dr. Laurențiu Onea și asistenții: Soanea Mădălina, Nicoară Maria Ana, Nan Bogdan, Lupuș Gabriela, Gavrilă Kasandra, Bitea Ioana.
“Pacienții care au beneficiat de această procedură au fost selecționați și tratați electiv, doi dintre aceștia având în antecedente angioplastie coronariană convențională- implant de stent, însă cu rezultat suboptimal datorită subexpandării stentului secundar leziunii intens calcifice. Ceilalți pacienți au beneficat per primam, în urma internării pe secție, de procedura de litotriție intravasculară, prezentând leziuni extinse și intens calcifice. Evoluția pacienților a fost una favorabilă, aceștia externându-se a doua zi, cu recomandări medicale”, explică Dr. Ioan Bitea, coordonatorul laboratorului.
Consola (echipamentul) necesar derulării acestei proceduri a fost oferită gratuit de Medical Devices & Diagnostics România, reprezentant al Abbott Vascular, firmă cu renume mondial în cardiologia intervențională. Echipamentul rămâne în custodia echipei laboratorului urmând a fi folosit și pe viitor.
Materialele consumabile necesare au fost achiziționate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență, prin Programul Național de Dilatare Percutană, pe care spitalul l-a accesat în acest an, precizează Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al unității sanitare.
Ce este litotriția intravasculară?
Litotriția intravasculară (terapia shockwave) este o tehnologie inovatoare, fiind concepută pentru a aborda leziunile cardiologice intens calcifice, cu ajutorul unui dispozitiv special. Acesta este alcătuit din: consola principală și consumabilele de unică folosință.
Procedura de litotriție se recomandă pacienților la care leziunile arteriale sunt intens calcifice, tratamentul intervențional de implantare de stent fiind facilitat de aceasta.
În cadrul laboratorului de Angiografie și cateterism cardiac al SCJU Sibiu de derulează următoarele programe:
· Programul național de cardiostimulatoare,
· Programul național de defibrilatoare interne,
· Programul național de resincronizatoare cardiace,
· Programul național de dilatare percutană (implant de stent).
De aceste proceduri, decontate integral prin Casa de Asigurări de Sănătate, pot beneficia persoanele asigurate și care au fost diagnosticate cu afecțiuni cardiovasculare. Acestea trebuie să fie evaluate inițial de un medic cardiolog și ulterior redirecționate către Laboratorul de Angiografie și Cateterism cardiac. Pacienții trebuie să fie internați în cadrul secțiilor de cardiologie ale SCJU Sibiu. Programul de lucru al laboratorului este de luni până vineri, între orele 08.00-16.00.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Lupuș Gabriela , Nan Bogdan , Nicoară Maria Ana , dr. Laurențiu Onea și asistenț , dr. Leontin Lazăr , Dr. Ioan Bitea , Laboratorul de Angiografie și , premiera spital judetean pacie ,
Vizualizari: 3578
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Unul
Acum 4 ore
Eu
Acum 4 ore
Barbu
Acum 5 ore
Unul
Acum 5 ore
Carcotel