Duminică,
03.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

Mașină de spălat, TV, scaun auto și canapea... plus zeci de cauciucuri scoase din Cibin. ”Am rămas surprinși de imaginația unora”

Mașină de spălat, TV, scaun auto și canapea... plus zeci de cauciucuri scoase din Cibin. ”Am rămas surprinși de imaginația unora”

Apele Române prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu a desfășurat zilele trecute o acțiune de curățenie a râului Cibin, în special în zona municipiului Sibiu. Rezultatele nu doar că sunt vizibile de la distanță, dar au reușit să-i impresioneze chiar și pe specialiștii Apelor Române de la Sibiu.

Cu ajutorul unor utilaje grele, aduse în albia râului printr-o rampă creată în zona străzii Râului, reprezentanții SGA au adunat toate deșeurile voluminoase pe care le-au găsit în această secțiune a Cibinului.

Rezultatele au fost impresionante: o mașină de spălat, un televizor, o saltea, o canapea, un scaun auto, mobilă și multe cauciucuri, printre altele.

”Această acțiune am făcut-o pentru igienizarea Cibinului pe o porțiune care se află în UAT Sibiu. Ne dorim ca cetățenii Sibiului să înțeleagă faptul că o apă curgătoare nu este depozit de deșeuri. Am rămas surprinși de imaginația unora, să încerce să ascundă pe maluri și în albie: canapea, mașină de spălat, televizor, bucăți de rigips, scaune, cauciucuri. Cauciucurile sunt considerate deșeuri periculoase”, a declarat pentru Turnul Sfatului ing. Sebastian Forir, purtător de cuvânt al SGA Sibiu.

Oficialii Apelor Române la Sibiu mai spun că au demarat această acțiune în speranța că vor sensibiliza sibienii să fie mai atenți atunci când vine vorba de a arunca deșeuri în Cibin, mai ales unele de asemenea dimensiuni ample.

”Faptul că obiectul nostru de activitate este și asigurarea calității și a cantității apelor de suprafață și a apelor subterane nu înseamnă că avem resursele necesare pentru curățenia celor 345 km de râuri. Speram ca unii cetățenii să-și schimbe mentalitatea, să se gândească și la persoana de lângă, tocmai pentru ca împreună să reușim să avem ape curate. Sunt atâtea lucrări frumoase care s-ar putea realiza pe râuri, pentru recreere, dar din păcate sunt prea multe gunoaie de adunat”, a mai precizat ing. Sebastian Forir.

Pentru anul viitor conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor a prins în planul tehnic decolmatarea și implicit igienizarea pe 7 km pe râul Cibin. Pentru acțiunea de zilele trecute SGA a colaborat cu operatorul de salubritate al Sibiului, Soma, cărora țin să le mulțumească public.

Barajul primăriei întârzie

Referitor la curățarea Cibinului trebuie precizat că și primăria Sibiu are în curs de implementare un sistem care să oprească PET-urile și alte deșeuri similare. Barajul respectiv este în curs de amenajare în zona Turnișor, el fiind aproape de finalizare, în prezent așteptându-se după o componentă care trebuie să sosească din străinătate.

”Lucrările la sistemul plutitor pentru reținerea și colectarea deșeurilor aduse din amonte de afluenții Cibinului se apropie de finalizare. Până în prezent s-au amenajat:

- Camera de colectare a deșeurilor, confecționată din beton armat

- Zidurile de dirijare a plutitorului amenajate pe ambele maluri

- Stâlpii metalici de pe ambele maluri, cu rol de dirijare a sistemul plutitor

- Drumul de acces spre camera de colectare.

În următoarele zile se așteaptă livrarea ultimelor echipamente - flotorul și elementele de fixare, acesta fiind comandat cu caracteristici speciale, superioare și actualizate față de propunerea tehnică inițială și produs special pentru acest proiect. Astfel, estimăm că până la finalul acestei luni lucrarea se va finaliza, apoi se va testa și se va efectua recepția în vederea punerii în funcțiune a sistemului”, au explicat pentru cititorii Turnul Sfatului oficialii municipalității sibiene.

Citește și:

Înainte și după: Cum a devenit o groapă de gunoi cel mai modern parc al Sibiului

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Chris

Acum 1 lună

Trebuie laudate autoritatile pentru aceste initiative. Multumim, ideea cu punerea in valoare a Cibinului este piesa de rezistenta (pista, curatarea raului, amenajarea trotuarelor), este o placere sa mergi pe acolo

Raspunde

Rostogan

Acum 1 lună

Multe dintre aceste gunoaie par a proveni din dezmembrari auto. Vreo legatura cu unii intreprinzatori care locuiesc in zona?
Raspunde

Mai sus

Acum 1 lună

Doar un pic mai în amonte de podul de pe Alba Iulia trebuie sa se uite cei de la ape. Acolo sunt zeci de anvelope și tone întregi de deșeuri pe maluri și în albie. Doar voința trebuie, ceea ce primăria nu are!
Raspunde

Canaris

Acum 1 lună

Multumesc!
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Mari IDIOTI SUNTETI!!! Cum ati putut sa intrati cu utilaje grele de natura sa polueze si sa dauneze grav vietuitoarelor din RÂU? Nu stiu cum garda de mediu va permis asa ceva .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus