Joi,
09.05.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

Înainte și după: Cum a devenit o groapă de gunoi cel mai modern parc al Sibiului

Înainte și după: Cum a devenit o groapă de gunoi cel mai modern parc al Sibiului

Primarul Astrid Fodor a inaugurat vineri după-masă parcul Belvedere, cel mai nou și modern parc al Sibiului. Alături de oficialități la deschidere au sosit mii de sibieni, din toate colțurile orașului, semn că orașul are nevoie de spații verzi și zone de recreere. Acest detaliu este cu atât mai important cu cât parcul vedere a fost creat de la zero, pe o fostă groapă de deșeuri inerte.

Practic, vreme de mai bine de două decenii aici era adus molozul din tot Sibiul. În plus, firmele de construcții care aveau lucrări prin diverse cartiere tot aici aduceau criblura. Totul până în 2020 când au început lucrările de reconversie, primăria Sibiu obținând fonduri europene pentru a transforma un teren considerat contaminat într-un spațiu verde, pentru relaxarea cetățenilor.

Primul pas a fost mutarea unei imense conducte aflată sub actuala stradă Preot Bacca.

”Vorbim despre o magistrală de apă care alimentează aproape jumătate din Sibiu. A fost o lucrare mare, pretențioasă, dar ne bucurăm că am putut să ajutăm primăria”, a explicat ing. Vasile Maier, directorul companiei Apă Canal Sibiu SA, prezent la inaugurare.

Mai departe, timp de un an, Total NSA a mutat un întreg deal, scopul fiind acela de a stabiliza terenul ce avea la bază deșeuri.

”Vecinii nu credeau că o să vadă vreodată un parc aici, a fost pur și simplu modelat întreg dealul, cu mii și mii de camioane cărate. Acum avem un spațiu al comunității, un ecosistem urban, nu un parc pe model clasic”, a declarat Emanuel Lazăr, manager de proiect.

Suprafața spațiilor verzi din Sibiu a crescut începând de astăzi cu 48.000 de metri pătrați, fiind plantați peste 600 de arbori din 20 de specii. Primarul Sibiului a explicat miilor de sibieni prezenți că se află într-un parc ce aduce o serie de premiere în Sibiu.

”Întregul necesar de curent al parcului este asigurat de panouri solare în formă de floare, un sistem despre care am fost informată să este unic în țară. Pe urmă, ne-am dorit să fie un parc sigur pentru sibieni, de aceea avem un post de pază care urmează să fie preluat de Poliția Locală Sibiu. Parcul are și un sistem cu 24 de camere video care transmite alerte Poliției Locale la nevoie pentru identificarea celor care comit fapte de vandalism”, a precizat primarul Astrid Fodor.

Celor care s-au plâns că este un parc fără umbră, copacii fiind prea mici, primarul le-a spus să aibă răbdare, că vor crește. ”Nu poți avea totul de-a gata”.

Costul total al parcului s-a ridicat la 3,9 milioane de euro, din care 3,5 milioane de euro au fost fonduri europene nerambursabile.

Spectacole de magie, ateliere de botanică, lecții gratuite de baschet sau mini-golf și spectacole cu super-eroii colectării separate, sunt doar câteva dintre evenimentele programate astăzi pentru vizitatori.

Zona de relaxare în hamace, circuitul de golf, pista de pump track, tiroliana și cercul de apă pentru copii reprezintă alte premiere pe care Belvedere le aduce în Sibiu.

Întreaga gală de inaugurare a parcului se va încheia diseară, după ora 21:30, când este programat un spectacol de drone.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3605

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 9 luni

Strada Scoala de Inot a fost asfaltata intr-o zi.Palatul de Justitie a fost construit in doi ani.Barajul Hoover in cinci ani.Terminati cu festivismul asta total neavenit!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 9 luni

Transfagarasan-4 ani.Parcul Belvedere-1 an.
Raspunde

Cm

Acum 9 luni

Sa nu comparam mere cu pere. Transfagarasanul a fost construit cu soldati si muncitori obligati sa lucreze acolo. Zi si noapte. Costurile si eforturile natiunii nu contau. Era ordin de la partid. Consultarea societatii civile? Mofturi. Se opunea cineva (sau critica ca acum)? La canal.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 9 luni

@cm: lucrarile superparcului au fost efectuate pe baza de contract.Pe bani nu pe insigne ca Transfagarasanul.Personal cred ca festivismul asta jigneste inteligenta.E o movila,aceeasi movila care era si acum un an,cu oaresce betoane.Pomi,adica esenta parcului,ioc!Bani multi,timp indelungat,rezultate minime.Talentul dendrologic al Primariei s-a desfasurat si in Piata Cluj si aici.Urmeaza parcul Turnisor,cu peronul pe dreapta(pe stinga se ard cabluri!).
Raspunde

Gigi

Acum 9 luni

Parcul e deosebit, Primaria a facut o treaba foarte buna, un parc frumos facut cu bun gust, nota 10. Nu inteleg de ce era nevoie sa mai mentioneze informatia falsa ca suprafața spațiilor verzi din Sibiu a crescut începând de astăzi cu 48.000 de metri pătrați?! N-a crescut suprafata spatiilor verzi, acolo era tot spatiu verde in ultimii 5-10 ani. Era plin de copaci, mai mult verde ca la inaugurarea parcului. Nu-mi pare rau de copacii taiati, zona va avea arbori mult mai valorosi, dar hai sa nu mai imprastiem prostii prin stiri. Suprafata spatiilor verzi in Sibiu va creste doar daca pe malul Cibinului prin Turnisor vom avea un parc in locul pasunii sau daca darâmăm niste blocuri sau fabrici sa facem parcuri.
Raspunde

Kukuruku

Acum 9 luni

Nu era oficial spatiu verde urban (cum sunt parcurile sau zonele dintre blocuri), era teren viran. Si nu era asa accesibil ca acum.
Raspunde

Kukuruku

Acum 9 luni

Foarte bine ca s-a facut, dar e un pic trist cum Sub Arini e la doi pasi, in timp ce in alte zone, una in continuarea celeilalte, nu e nici un parc (Lazaret, Lupeni, Gusterita, Broscarie, Trei Stejari). Bine ar fi fost ca in locul unuia din ansamblurile rezidentiale noi din zona Balanta sa se fi facut un parc. Sau cum nu se va face nici la Amylon. Sau cum Parcul Garii e ocupat de o ruina in constructie. Bine ar fi ca in zona Drumul Hotilor sa se faca inca un parc, inainte sa se ocupe tot terenul cu case, blocuri si spital.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus