Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-1°C

În 2022 au plecat cei mai mulți sibieni în străinătate, din ultimii 25 de ani. După Revoluție și până acum au emigrat peste 55 de mii de sibieni

În 2022 au plecat cei mai mulți sibieni în străinătate, din ultimii 25 de ani. După Revoluție și până acum au emigrat peste 55 de mii de sibieni

În 1990 plecau din țară, stabilindu-se definitiv în străinătate 20.849 de sibieni. Asta reprezenta atunci peste 20% din totalul românilor plecați din țară în acel an. 96.929 de români au ales în 1990 să părăsească țara în primul de după revoluție. În comparație, din Brașov plecau atunci 8.925 de persoane, iar din Covasna, un alt județ din Regiunea Centru, plecau doar 766 de persoane.

În 2022 avem un nou vârf, după 1997, an în care s-a stins valul de emigrări de după 1989. Anul trecut, au plecat din țară, stabilindu-se în străinătate, 1.158 de sibieni, fiind cea mai mare cifră din ultimii 25 de ani.

Citește și:

Topul localităților cu cea mai tânără populație: ”Una din cauze poate ar fi mamele minore”. În 11 localități, o treime din locuitori au sub 19 ani

Au plecat, conform datelor Institutului Național de Statistică, prin serviciul Tempo, în anul 2021, 977 de persoane, în 2020 – 602 de persoane, iar în 2019 au plecat 728 de persoane. Cei mai puțini au plecat în anul 2010, când au ieșit din țară, definitiv, 315 persoane.

Comparativ cu celelalte județe din Regiunea Centru, după Brașov, din Sibiu se pleacă cel mai mult.

Anul trecut, au plecat din acest județ în străinătate 1.622 de persoane. Din Alba au plecat 573, din Covasna 158, din Harghita 200, iar din Mureș  au plecat anul trecut 739 de persoane.

Citește și:

Păuca, localitatea din Sibiu cu cei mai longevivi locuitori. Aproape 4% din populație are peste 85 de ani. Media județului este de 1,5%

Aproape 20% din populația județului nu s-a născut aici

Aceste date, corelate cu cele din ultimul recensământ arată că în ultimii 30 de ani populația județului a suferit importante schimbări. Dacă peste 50 de mii de locuitori au plecat în străinătate, în această perioadă, din actuala populație a județului, un procent de 19,84% provine din alt județ, în timp ce 14,93% din populație s-a mutat în altă localitate, dar a rămas în județul Sibiu.

63% din populația județului a rămas în localitatea în care s-a născut, însă sunt exemple de localități care arată felul deosebit în care s-au dezvoltat localitățile în ultima perioadă, conform datelor recensământului populației, transmise la finalul lunii trecute.

Jina, de exemplu, este una din cele mai ”închise” localități din județ: 93,93% din populația actuală s-a născut aici. Dar are unul din cele mai mari procente de locuitori născuți în altă țară. 3,35% din populația actuală a localității s-a născut în alt stat.

În Șelimbăr este un alt caz particular. Aici, cei mai mulți din actualii locuitori s-au născut în alt județ. Doar 5.797 de persoane din totalul de 17.492 s-au născut aici. Iar cei născuți aici au devenit minoritari.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Sparrow

Acum 1 lună

De bine ce e pleacā. Doar n-or pleca de rāu, de scârbā si de lipsā de perspective.
Raspunde

Calu

Acum 1 lună

Vedeti ca ati uitat un zero la 55.31

Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Populatia romaneasca este un mixaj de nomazi migranti de mii de ani. Foarte putini sunt legati antropologic de o vatra stramoseasca pe care s-o apere si dezvolte. Pe de alta parte, crima, hotia si coruptia din Romania sunt factori de mediu toxici ce destabilizeaza unitatea si stabilitatea sociala, incompatibili pentru o viata sanatoasa.
Raspunde

Sandokan

Acum 1 lună

La cum merg lucrurile acum in tara asta, sunt sanse mari ca numarul celor plecati sa creasca. Ce gluma proasta a fost "Romania educata", ce mare dezamagire a fost "profu' de fizica"...
Raspunde

"Romania lucrului bine facut !"

Acum 1 lună

Dintr-o tara esuata de un ins esuat care vegheaza doar la binele puterii si a sistemului de la varf, prigonind si suprataxand oamenii muncitori si care apoi traiesc din pensia mizerabila conform contributibitatii, e normal sa se plece fara regrete. Zero educatie, zero sistem medical, zero echitate sociala. Traiasca si infloreasca specialii protejati de KWI !
Raspunde

Maya

Acum 1 lună

Cum să nu -ti vină să îți iei câmpii, când pentru o verificare a coșului (hornului), care a durat 3 minute, ți se cere suma de 120 de lei? O sută și douăzeci de lei!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus