Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Mitropolitul Ardealului a mers pe urmele sfinților ardeleni până la Kufstein pentru un pelerinaj alături de credincioșii ortodocși din Austria și Germania

Mitropolitul Ardealului a mers pe urmele sfinților ardeleni până la Kufstein pentru un pelerinaj alături de credincioșii ortodocși din Austria și Germania

Cetatea Kufstein din Austria a devenit sâmbătă, 21 octombrie, centrul spiritualității românești. În această zi în care Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea și preoții Ioan din Galeș și Moise din Sibiel, s-a organizat cel de-al nouălea pelerinaj al Diasporei românești la locul pătimirii sfinților transilvăneni. Acest pelerinaj adună în fiecare an mulți credincioși ortodocși români veniți din diferite zone ale Austriei și Germaniei, dar și din România.

În acele locuri stă adunată toată durerea și suferința acestor sfinți care au ales să lupte pentru a-și păstra credința. De-a lungul secolelor, Biserica Ortodoxă din Transilvania a avut de înfruntat vitregiile stăpânitorilor de alt neam care au căutat permanent să își impună credințele și autoritatea, folosindu-se de multe ori de mijloace necinstite ori violente. Credincioșii ortodocși români au suferit nenumărate nedreptăți de ordin politic, social și religios din partea conducătorilor vremii. În acest context, unii dintre ei au căpătat curajul, în fața adversităților constante, să afirme necesitatea de a li se permite să trăiască decent și să își practice nestingheriți credința strămoșească, după cum arată un documentar publicat pe mitropolia-ardealului.ro.

La Cetatea Kufstein din Austria, situată în Munții Tirolului, a fost în acele timpuri o înfricoșătoarea închisoare unde mulți dintre cei care s-au împotrivit asupritorilor au murit în condiții foarte grele. Este și locul în care și-au pierdut viața și sfinții Ardealului.

În acest context, în fiecare an, românii din mai multe zone ale țării, dar și români din Germania și Austria merg într-un pelerinaj în acel loc al pătimirii.

„Pe aceşti sfinţi trebuie să-i avem noi, ardelenii, în mod special la inimă. Pentru că într-un fel Ortodoxia noastră stă și pe jertfa și suferințele lor de neînchipuit. În ciuda vicisitudinilor istoriei, în Transilvania, Ortodoxia nu a fost trădată de oamenii simpli. N-au trădat-o ţăranii, n-au trădat-o ciobanii, n-au trădat-o preoţii de rând. Aceștia au stat lipiţi de Carpaţi ca de o redută duhovnicească. Şi nu s-au lăsat îngenuncheaţi de nici un fel de promisiune deșartă din partea imperiului catolic. Au fost preoții Moise Măcinic din Sibiel și Ioan din Galeș, ciobanul Oprea din Săliște, care în puterea dreptei credințe s-au dus în mod repetat la Viena şi au făcut memorii, s-au dus la împărăteasă să-i ceară libertate și neasuprire a ortodoxiei; iar împărăteasa, drept mulţumire, i-a trimis direct în temniţa înfricoșătoare de la Kufstein, dincolo de Alpii Austriei, unde au stat vreme de decenii, loc în care le-au putrezit oasele în frig şi în lanţuri. A spus atunci un bătrân unui comandant, aşa cum stă scris în cronicile care au rămas: Mărite comandant, dacă împărăteasa vrea să îmi ia cojocul, mi-l dau jos şi i-l dau, dacă împărăteasa îmi cere mâna să muncesc pentru ea, voi munci pentru ea ca iobag; dar împărăteasa un singur lucru nu poate să-mi ia: n-o să-mi ia sufletul căci sufletul l-am dat în mâna lui Hristos şi Hristos este în Biserica Ortodoxă”, spune preotul Cristian Vaida, prezent la prăznuirea de la Cetatea Kufstein.

Anul acesta, pe lângă credincioși, mulți dintre ei îmbrăcați în portul național, au participat și Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria, Mag. Martin Krumschnabel, primarul orașului Kufstein și Părintele Mag. Michael Blassnigg, parohul bisericii Sf. Vitus.

Românii din Germania și Austria emoționați de prezența Mitropolitului Ardealului

Programul liturgic a început prin oficierea Acatistului Sf. Mărturisitori Ardeleni, primirea ierarhilor, iar Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către patru ierarhi. Este vorba despre ÎPS Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului, ÎPS Părinte Mitropolit Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, P.S. Părinte Sofian, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului și P.S. Părinte Petru (Pruteanu) episcop de Caffa. Aceștia au fost înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi în frumoasa catedrală St. Vitus de la poalele cetății, pusă la dispoziție de comunitatea romano-catolică.

Prezenta și slujirea Mitropolitului Ardealului la Kufstein au constituit momente de adâncă emoție în rândul credincioșilor români ortodocși veniți atât din Austria cât și din Germania special pentru a-i cinsti pe Sfinții ardeleni.

La finalul Sfintei Liturghii, pelerinajul a continuat cu procesiunea cu icoane, prapuri și steaguri „Pe urmele Sfinților Mărturisitori Ardeleni” la fortăreața Cetății Kufstein.

De asemenea, a fost binecuvântată placa comemorativă a Sf. Mărturisitori Ardeleni ce fost pusă în această locație după care a s-a oficiat slujba parastasului pentru toți martirii și mărturisitorii ce au pătimit și au aflat sfârșitul condamnați pe nedrept în această închisoare.

Pelerinajul s-a încheiat cu vizitarea la pas a temniței-muzeu unde s-a citit o rugăciune și s-a intonat troparul sfinților mucenici și mărturisitori.

„Să ne aducem aminte și să nu uităm niciodată că dacă am ieşit la lumină, am ieşit pentru că au fost alţii înainte care au traversat în puterea jertfei noaptea timpului şi a istoriei, cum au fost Sfinţii Ardeleni acum puțin peste 250 de ani!”, mai spune preotul Cristian Vaida.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Hurezeanu ori o luat-o pe aratura ori nu mai are bani,ori candideaza!
Raspunde

Tihomir Savastie

Acum 1 lună

Frumos gest din partea austriecilor. Pacat ca nu e reciproc. Saraca stauie baroca a Sf. Nepomuk din Piata Mare (sfant ceh) a fost izgonita de la locul ei cu atata indarjire si ura de catre minunatii conducatori ai bisericii majoritare. Frmoase traditii, mai alex ca liderii BOR aveau tot interesul ca romanii sa ramana analfabeti sute de ani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus