Duminică,
03.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

Prefectura, în control la Primărie: Viceprimarii și consilierii să depună la timp rapoartele de activitate

Prefectura, în control la Primărie: Viceprimarii și consilierii să depună la timp rapoartele de activitate

Suntem la sfârșitul anului 2023, iar majoritatea consilierilor locali din Sibiu uită că au obligația să raporteze celor care i-au ales cu ce s-au ocupat în 2022. În același timp, primarul Sibiului nu i-a anunțat pe aleșii locali când a finalizat raportul privind starea economică și socială a municipiului. Concluziile aparțin reprezentanților Instituției Prefecturii Sibiu, care au făcut un control la Primărie.

Despre rezultatele notei de control aflăm din informarea inclusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local, programată pentru joi, 26 octombrie.

Prefectura a verificat cum este organizată activitatea de stare civilă, cum funcționează consiliul local, s-a arătat interesată de activitatea Secretarului general al Primăriei, precum și de activitatea primarului. În urma controlului, instituția a identificat câteva neconformități și a dispus mai multe măsuri, cele mai multe având tangență cu activitatea consiliului local.

Astfel, reprezentanții Instituției Prefecturii au constatat că anul trecut dosarele care conțin documentele de ședință sunt semnate doar de secretarul general al municipiului, nu și de președintele ședinței.

În ceea ce privește transparența și atitudinea aleșilor locali față de instituția din care fac parte și față de alegătorii sibieni, s-a constatat că, în luna octombrie, doar opt consilieri aveau rapoartele de activitate pentru 2022 publicate. „În urma activității de control s-a solicitat ca toţi consilierii locali şi viceprimarii să depună un raport anual de activitate care se va face public prin grija Secretarului general al municipiului Sibiu, în conformitate cu art. 225, alin. 2 din OUG nr. 57/2019”, scrie în nota de control.

De asemenea, s-a solicitat ca, în urma întâlnirilor cu cetățenii, consilierii locali să prezinte o informare privind problemele ridicate în cadrul acestor întâlniri.

Conform informațiilor de pe site-ul Primăriei, până la controlul Prefecturii, adică până în luna octombrie mai puțin de jumătate dintre consilierii sibieni și-au publicat rapoartele de activitate pentru anul 2022 - opt din 22. După control, și-au depus rapoartele Raul Apostoiu, Adrian Bibu, Ciprian Fulea și Diana Mureșan. Din listă lipsește viceprimarul Corina Bokor, dar și consilierul liberal propus de partidul din care face pentru funcția de viceprimar, Mihai-Cercel Onițiu.

În același timp, urmare verificării comisiei de control asupra activităţii primarului Astrid Fodor, s-a constatat că raportul anual privind starea economică, socială şi de mediu a municipiului pentru anul 2022 a fost întocmit în termen legal, a fost dat publicităţii prin afişare pe pagina de internet a instituţiei, doar că documentul nu a fost prezentat şi în faţa autorităţii deliberative.

Cei de la Prefectură au recomandat ca primarul să-i informeze măcar pe consilieri atunci când publică raportul pe site: „În sensul îndeplinirii măsurii dispuse în urma activităţii de control, se va avea în vedere ca, în primul trimestru al fiecărui an, consilierii locali să fie înştiinţaţi cu privire la raportul anual privind starea economică, socială şi de mediu a U.A. T. Municipiul Sibiu”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Sau trezit si taietori de frunze la caini sa faca controale. Astia ar trebui desfintati urgent.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus