Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Un biolog din cadrul ULBS le-a spus consilierilor locali că are nevoie de bani pentru a cerceta efectele „ploșniței dantelate” asupra parcurilor din Sibiu

Un biolog din cadrul ULBS le-a spus consilierilor locali că are nevoie de bani pentru a cerceta efectele „ploșniței dantelate” asupra parcurilor din Sibiu

Biologul Cristina Moise, lector la ULBS în cadrul Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, a vorbit în cadrul ședinței Consiliului local despre „o problemă gravă de mediu” – apariția ploșniței dantelate. Este vorba despre o insectă care afectează stejarii și gorunii, respectiv toate parcurile din Sibiu. Biologul le-a spus consilierilor că are nevoie de finanțare pentru a continua cercetările.

În discuția cu consilierii locali, Moise a prezentat „date alarmante” cu privire la răspândirea unei ploșnițe invazive, care afectează grav arborii de stejar și gorun.

Potrivit lectorului ULBS, această insectă, cunoscută sub numele de "ploșnița dantelată" datorită aripilor sale transparente, este originară din America de Nord și a fost semnalată pentru prima dată în România în 2015. De atunci, aceasta s-a răspândit rapid în întreaga țară, afectând pădurile și parcurile din Sibiu. Aproximativ 4 milioane de exemplare ar fi înregistrate numai în acest an, iar gradul de atac a ajuns aproape la 100%.

Ploșnița dantelată depune până la 120 de ouă pe partea inferioară a frunzelor, iar adulții și larvele se hrănesc cu seva elaborată a frunzelor, afectând clorofila și ducând la decolorarea acestora. Acest atac repetat pe durata anului afectează grav sănătatea arborilor de stejar și gorun, două specii extrem de importante pentru ecosistemele forestiere, a mai spus Cristina Moise.

Despre acest subiect am scris pe larg în articolul „O specie invazivă de insectă amenință stejarii și gorunii din Sibiu. Specialist ULBS: ”Observațiile noastre confirmă răspândirea în toate zonele orașului”

Cristina Moise a fost însoțită la ședința consiliului local de omul de afaceri Mihai Balaban, care s-a prezentat ca membru al Societății Academice de Management din România și membru ATOP Sibiu.

Dr. Moise a subliniat că, datorită schimbărilor climatice și lipsei de dușmani naturali în România, această ploșniță a găsit un mediu prielnic pentru reproducere și răspândire. Răspunzând la întrebarea care ar fi soluția contra cestei insecte, Moise a răspuns că în prezent nu există una, dar a precizat că lucrează la dezvoltarea unei soluții biologice de combatere a acestei specii. „Dar cercetarea necesită timp și resurse. Eu am nevoie de bani. Asta înseamnă un laborator de creștere biologică, unde am nevoie de camere de creștere, un microscop, de foarte multe device-uri care se găsesc într-un laborator de biologie în orice țară”, a răspuns Moise, precizând că soluția finală depinde de cercetările ulterioare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 15338

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Gogu

Acum 1 lună

Ar fi super dacă autoritatea deliberativa, ar aproba defalcarea de fonduri, pentru o problema atât de importantă, care privește natura și mediul în orașul nostru. Oricum problema este la nivel național și nu trebuie trecuta și vederea. Măcar la nivel local să prevenim și sa salvăm ce se poate din masa verde. Sper ca cei din Consiliul Local să fie receptivi și sa aprobe banii pt cercetare.

Raspunde

Chirica

Acum 1 lună

Nu exista nici o solutie pentru aceasta insecta. Sunt deja sute de milioane de indivizi imprastiati in toata tara. Este o insecta invaziva care nu are pradatori naturali astfel se inmulteste necontrolat.
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Doamna biolog vinde gogoși la consiliul local. Centrul de Cercetare în Ecologie Aplicată, de la Facultatea de Științe a ULBS, are laboratoare dotate cu aparatură în valoare de peste 1.300.000 euro, după cum declara conf. univ. dr. Angela Bănăduc, directoarea Centrului. Activitatea CCEA are finanțare din proiecte de cercetare internaționale. VDna biolog Moise susține acum că n-au microscop ?...
Raspunde

Cichicean

Acum 1 lună

Despre efectul ciorilor asupra parcului Sub Arini si a sibiului de ce nu vorbiti? Doamna biolog.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 1 lună

Parca vad ca in urma studiului o sa aflam ca nu se mai poate face de ex centura sud ca trebuie de fapt protejata aceasta insecta!
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 lună

Are concurenta madama primăreasa , doar ca insectele astea lucreaza mai incet. Primareasa lucreaza rapid si sigur in exterminarea arborilor batrâni stiind că la replantarea puietilor noi exista comisioane ! Asa ca asta este o afacere pentru unii si un mare necaz pentru cetatenii orasului prin respirarea noxelor emise de autovehicule !!
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Sincer, nu știu dacă sa rad sau sa plâng.E o vorbă cu 'țara arde și baba se chiaptana".Cred ca alte lucruri sunt primordiale în orașul ăsta,banii ar trebui folosiți în cu totul alte direcții.Dar no,la cate prostii s-au făcut cu bani publici nu e de mirare că lumea încearcă...Cred că locul de munca al doamnei îi oferă suficient material și tehnică de studiu.Si daca printr-o minune găsește la vreun magazin, ceva spray de gândaci care să meargă și la ploșnițele astea,atunci da,poate spune că studiul ei a avut succes și se poate înscrie la fonduri din bani publici :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus