Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

La 13 ani de la finalizarea variantei ocolitoare a Sibiului la standard de autostradă statul mai are de plătit peste 180 de milioane de lei pentru exproprieri

La 13 ani de la finalizarea variantei ocolitoare a Sibiului la standard de autostradă statul mai are de plătit peste 180 de milioane de lei pentru exproprieri

188,5 milioane de lei este suma pe care Ministerul Transporturilor este datoarea s-o plătească pentru exproprierile de acum peste un deceniu pe care le-a făcut pentru a construi autostrada din jurul Sibiului - adică varianta ocolitoare care face parte din A1.

La ședința Guvernului de joi, 2 noiembrie, a fost aprobat un memorandum care conține lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate ce vor fi utilizate la elaborarea proiectului de buget pentru anul 2024. Documentul conține și o anexă cu 62 de proiecte ale căror lucrări de execuție sunt finalizate (stadiul fizic 100%) însă nu sunt închise financiar, fiind necesare plăți pentru sentințe civile, costuri aferente procedurii DAB, sentințe arbitrale, certificate finale, asistență juridică, audit de siguranță rutieră, litigii, exproprieri etc.

„Sumele alocate vor fi disponibilizate la momentul emiterii hotărârilor judecătorești/deciziilor finale/finalizării dosarelor privind exproprierile”, precizează autorii documentului, adică reprezentnații Secretariatului general al guvernului.

Anexa conține cel puțin cinci proiecte care se referă la Sibiu, cel mai important fiind cel al construirii variantei de ocolire Sibiu la standard de autostradă, proiect ce a fost finalizat în 2010. Potrivit anexei, plățile pentru exproprieri au fost făcute în proporție de puțin peste 78%, cheltuielile până la 31 decembrie 2022 fiind de aproape 700 milioane lei. Valoarea actualizată a proiectului este menționată ca fiind de 887,4 milioane lei.

„Deși lucrările au fost în totalitate finalizate, în cadrul proiectului mai este necesar a se efectua plăți pentru sentințe civile de terenuri. Valoarea actualizată a proiectului introdusă în PIP (Anexa 3/24/29) diferă de cea din Anexa 3 din cauza diferențelor minore datorate cursului valutar utilizat. Având în vedere că prin amendamentul 6 la Memorandumul de Finanțare a fost aprobată valoarea totală de 182.009.039,09 Euro, precizăm faptul că am actualizat valoarea de proiect din cadrul Anexei 3 conform cu cea din PIP” - este observația cu referire la acest proiect.

Astfel, documentul prevede că în acest an se vor cheltui 1.000 de lei, iar restul de finanțat rămâne de 188,5 milioane lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: centura sibiu

Vizualizari: 10543

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Gicu

Acum 4 săptămâni

No, gata. S-or prescris. Adio
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus