Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
6°C

Peste 4.000 de romi s-au adunat la București. „Susţinem o nouă viziune în raport cu instituţiile statului pe următorii 10 ani”

Peste 4.000 de romi s-au adunat la București. „Susţinem o nouă viziune în raport cu instituţiile statului pe următorii 10 ani”

Congresul Reprezentanţilor Comunităţilor de Romi din România a reunit, duminică, la Sala Palatului din Capitală, peste 4.000 de delegaţi din 400 de comunităţi rome din ţara noastră, transmite Agerpres.

Delegaţii romi au venit din toată ţara cu autocare, iar majoritatea au purtat şepci albe, dar şi steagurile albe ale Partidei Romilor 'Pro-Europa'.

La congres au participat, printre invitaţii politici, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, preşedintele PUSL, Cristian Popescu Piedone, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Un invitat surpriză a fost cântăreţul Florin Salam care, atunci când a trecut pe lângă jurnalişti, a strigat "Vă pup pe toţi!".

Congresul romilor a fost unul diferit de congresele partidelor politice. El a început cu intonarea imnului României şi a imnului romilor, apoi a urmat o rugăciune.

După rugăciune, a fost prezentat un film despre lupta comunităţii rome pentru drepturi, libertăţi, despre sclavie, despre discriminare şi stereotipuri.

Ulterior, Marian Mexicanu Symphony a susţinut un recital pentru cei din sală.

Abia apoi a urmat sesiunea de comunicări. Preşedintele Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, cel care a organizat acest congres, a spus că "aşa e la ţigani" şi a adăugat că niciodată nu a fost organizat un asemenea eveniment pe teritoriul României şi în Europa. El a menţionat că acest congres este inedit pentru că a reuşit să mobilizeze din 400 de comunităţi peste 4.000 de oameni "dedicaţi pentru comunităţile de romi".

"Nu sunt oameni veniţi la un spectacol şi nici oameni strânşi de pe stradă să umplem Sala Palatului. Oamenii aceştia sunt aici pentru a susţine o nouă viziune a Partidei Romilor în raport cu instituţiile statului, cu partidele politice, viziune pe următorii 10 ani, în condiţiile în care dorim ca viaţa romilor să se schimbe. 4.150 de delegaţi sunt aici. România are nevoie de romi şi noi avem nevoie de România", a mai spus Păun.

Acesta i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu şi celorlalţi oameni politici prezenţi să se aplece asupra nemulţumirilor din comunităţile de romi, să le analizeze şi să decidă soluţii. AGERPRES/(A, AS - autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: congres romi

Vizualizari: 1221

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

De parca numai proprietatile romiilor sunt furate si jefuite de mafia speciala din clanurile politice, MAI si justitie.
Raspunde

Emila

Acum 3 săptămâni

Cu precădere ale voastre
Raspunde

Emil

Acum 3 săptămâni

Banul, crima, cenzura si nazismul sunt baza Turnului Sfatului, nu adevarul.
Raspunde

Xxx

Acum 3 săptămâni

Unde vedeti voi... (Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului rasist)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus