Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Iohannis pleacă în Africa la jumătatea lunii noiembrie. Administrația Prezidențială: „Este primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani”

Iohannis pleacă în Africa la jumătatea lunii noiembrie. Administrația Prezidențială: „Este primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani”

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 14 - 23 noiembrie, o serie de vizite în Africa: vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania şi Republica Cabo Verde şi vizită oficială în Republica Senegal, scrie Agerpres. 

„Vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, atât în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane, cât şi ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană - Africa în spiritul unui nou parteneriat. Astfel, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menţionate şi redinamizarea relaţiilor economice şi sectoriale, urmărind deschiderea şi valorificarea de noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global", informează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, demersul preşedintelui Klaus Iohannis are loc într-un moment de aprofundare şi diversificare a relaţiilor cu partenerii africani, în contextul în care, în ultimul deceniu, continentul african, în ansamblul său, a căpătat un profil tot mai pronunţat pe plan internaţional.

Noua statură internaţională a Africii este demonstrată inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o creştere a comerţului şi a investiţiilor, precum şi a colaborării în domenii precum dezvoltarea sau securitatea. În acest cadru, România are propria contribuţie semnificativă, distinctă, în implementarea Parteneriatului strategic euro-african, în spiritul unei cooperări pragmatice, oneste şi echilibrate între parteneri egali", precizează Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată subliniază că "vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, denumită "România - Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune", prin care ţara noastră îşi propune revigorarea relaţiilor cu Africa şi aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României şi cu importanţa în creştere a Africii pe plan internaţional".

„Tradiţia particulară a raporturilor româno-africane constituie un motiv solid pentru dinamizarea relaţiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al ţării noastre. De asemenea, istoria recentă a României constituie un factor favorizant pentru reconectarea cu spaţiul african, inclusiv din perspectiva experienţei acumulate şi a lecţiilor învăţate în procesul de tranziţie către modernitate caracterizată de democraţie, economie de piaţă, stat de drept şi respectarea drepturilor omului. În plus, România are un profil tradiţional clar în raport cu Africa, în domeniul educaţiei, al păcii şi al securităţii, precum şi în cel al cooperării economice, cărora trebuie să li se acorde o atenţie sporită în continuare", punctează Administraţia Prezidenţială.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1274

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

9 comentarii

DB

Acum 3 săptămâni

au mai rămas Antarctica şi Australia de vizitat dar rezolvă toate continentele până la final de mandat

Raspunde

Gospodina

Acum 3 săptămâni

Poate ajunge la ... Johannesburg!

Raspunde

Emil

Acum 3 săptămâni

Fuge de locul faptei.
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

E sezon de vânătoare la elefanti?

Raspunde

CX

Acum 3 săptămâni

Tot cu super avion inchiriat pe sute de mii de euro pleaca? Tot cu doua escale la Sibiu? Costurile cu deplasarea sunt tot secretizate? Cautati pe recorder.

Raspunde

Valjan

Acum 3 săptămâni

Se duce si "gazela"cu el?
Raspunde

Gigel

Acum 3 săptămâni

ultimul care si plimba nevasta cu avionul prin lume pe banii nostri a sfarsit ca porcul de Craciun… la Targoviste
Raspunde

CA

Acum 3 săptămâni

tot pe banii prostilor de bugetari, ca doar e mare smecher. undezastru de om, de presedinte ... a facut fix NIMIC doua mandate la rand. fix NIMIC.
Raspunde

Che

Acum 3 săptămâni

Și -a terminat concediul și pleacă in vacanța ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus