Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Mai mult decât o crimă

Mai mult decât o crimă

de arh. Alexandru Găvozdea, lider Sibiu2024

Un caz de tâlhărie, în urma căruia omul de afaceri Adrian Kreiner a fost ucis și familia sa terorizată, a zguduit liniștea Sibiului. Va reuși poliția să prindă făptașii? Suntem în siguranță în propriile noastre case? Dar pe stradă? O astfel de tragedie schimbă o comunitate, iar rezolvarea crimei este vitală pentru a ne redobândi sentimentul de siguranță. Nimic nu erodează mai mult țesutul social decât frica pentru viața proprie și a familiei.

Dacă privim tragedia în context mai larg, această crimă devine mai mult decât o crimă. pentru că readuce în discuție capacitatea statului de a ne apăra. De la cazul Alexandra Măceșanu, ucisă de un criminal în serie deși, printr-un curaj supraomenesc, contactase autoritățile să anunțe că e prizonieră în casa acestuia, până la cel recent, din orașul nostru, toate sunt dovezile unui eșec al sistemului de protecție a cetățenilor.

Cauzele sunt structurale. În primul rând, politizarea excesivă a dus la numiri pe criterii politice în funcții cheie din poliție. Performanța și profesionalismul au fost înlocuite de loialitatea față de partid. În al doilea rând, pregătirea deficitară și lipsa de selecție riguroasă a cadrelor au dus la o mediocritate generalizată. Mulți dintre aceștia sunt depășiți de provocările muncii de polițist. În al treilea rând, corupția este încă prezentă, în special la nivel înalt. Iar acest lucru subminează încrederea publică în instituțiile statului.

Pentru a restabili siguranța cetățenilor, este nevoie de reforme profunde, dar până la acestea, care nu depind de autoritățile locale, și noi, aici, putem face ceva. Să fim uniți în a cere statului o investigație profesionistă și rezultate. Și putem compensa la nivel de Primărie prin măsuri imediate: iluminat public extins, patrulare intensificată, camere de supraveghere. Și, cel mai important, apropierea de cetățeni, consultarea lor și identificarea soluțiilor de siguranță specifice fiecărei comunități.

Crima din Sibiu trebuie să fie un semnal de alarmă. Cetățenii au dreptul fundamental la siguranță. Iar autoritățile au datoria de a le asigura acest drept, prin reforme curajoase și măsuri concrete.

Voi ce credeți despre cele întâmplate? Vă aștept punctele de vedere pe pagina de Facebook și la adresa: contact@sibiu2024.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: crimă Sibiu

Vizualizari: 6042

Comentarii

7 comentarii

Ovidiu Oanta

Acum 2 săptămâni

Asta isi face campanie electorala pe seama mortului ?? Rusine, nu te votez orice ai zice :)
Raspunde

Un cititor

Acum 2 săptămâni

Concluzia e destul de clară: România are nevoie de cel puțin o escadrilă de avioane F-35, care ar descuraja orice tentativă de tâlharie sau omor calificat. Trebuie să rezistăm cumva pînă vor fi livrate avioanele.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 săptămâni

povestile astea le stim si noi...chiar nu e nevoie sa le auzim...ce facem concret...aia e important si conteaza!!!
Raspunde

Dany Service DPF

Acum 2 săptămâni

Domnul arhitect este un fel de Dana Budeanu / Monica Tatoiu la o scara mai mica, de provincie, avand o parere despre orice. Chief, inteleg publicitatea electorala aka pregatirea pentru candidatura la primarie, dar hai sa ne concentram pe problemele ce tin strict de administrarea burgului. Nu de alta, dar in ritmul asta mai ajunge sa evaluezi restaurante in cronica TS. O varianta viabila pentru cancerul FDGR+PNL vrem multi, dar eu unul nu ma las convins cu pareri despre orice. Stima!
Raspunde

Igor

Acum 2 săptămâni

Apoi speram sa fii bun de primar. Dar cand tu crezi si mai si induci in eroare populatia mai credula...lasa. Cum e posibil sa spui ca e o talharie. Chiar jenant. E o executie in stil mafiot si statul roman e impotent.
Raspunde

Corbul

Acum 2 săptămâni

K boomer...
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

La Turnul hotilor, hotul e rege.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus