Miercuri,
06.12.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Una din firmele care a construit Parcul Belvedere, dată în judecată de Primărie. I se cere aproape jumătate de milion de lei pentru că nu a livrat la timp toaletele

Una din firmele care a construit Parcul Belvedere, dată în judecată de Primărie. I se cere aproape jumătate de milion de lei pentru că nu a livrat la timp toaletele

Unul din motivele pentru care deschiderea Parcului Belvedere a întârziat este că livrarea toaletelor publice s-a făcut cu întârziere. Firma responsabilă de acest lucru este dată în judecată de Primăria Sibiu, care vrea să recupereze de la aceasta aproape jumătate de milion de lei ca penalități de întârziere.

La sfârșitul săptămânii trecute, în Secția de contencios administrativ și fiscal din cadrul Tribunalului Sibiu a fost înregistrat dosarul care are ca obiect un litigiu privind achizițiile publice - executare contract. Ca reclamant figurează Primăria municipiului Sibiu, iar ca pârâți - trei companii: Total NSA AG Construct (lider de asociere), Eco Garden Construct și Hentza Business. Aceste companii au făcut parte din asocierea care a fost contractată de Primăria Sibiu pentru lucrările de amenajare a Parcului Belvedere din cartierul Tilișca.

Citește și: FOTO Mii de sibieni au vizitat Belvedere, cel mai nou parc al Sibiului și al doilea ca dimensiuni 

Lucrările au început în vara anului 2021 și au fost finalizate în august 2023. Inaugurarea urma să aibă loc inițial în primăvară, dar deschiderea a fost amânată până pentru august.

Unul din motivele amânării deschiderii oficiale a fost inclusiv faptul că una din firmele asocierii a livrat cu peste 100 de zile întârziere toaletele publice - care nu puteau să lipsească în prima zi, când parcul a fost vizitat de câteva mii de sibieni concomitent. Acesta a fost motivul inițierii procesului de judecată, au explicat reprezentanții municipalității pentru Turnul Sfatului:

„Prin această acțiune în instanță, Primăria Sibiu s-a îndreptat împotriva asocierii care a executat lucrările de amenajare a Parcului Belvedere în vederea recuperării din partea EcoGarden Construct SRL, una dintre firmele din această asociere, a penalităților de întârziere aferente nelivrării la termen a celor 2 toalete publice cu autocurățare, întârzieri totale cumulate de 101 zile”.

Primăria intenționează astfel să recupereze și banii acumulați din penalitățile de întârziere, care se apropie de jumătate de milion de lei.

„Penalitățile de întârziere solicitate sunt în cuantum de 407.502,98 lei, calculate în baza clauzelor contractuale, la care se vor adăuga cheltuielile de judecată. Precizăm că aceste întârzieri în livrarea bunurilor au generat amânarea deschiderii acestui obiectiv public și punerea acestuia la dispoziția comunității”, ne-au transmis reprezentanții Primăriei Sibiu.

Penalități de întrâziere de 6.000 de lei pe zi

Amintim că încă din iunie Primăria nu putea estima ziua deschiderii parcului, anunțând că aplică penalități zilnice constructorului. 

În baza contractului semnat în octombrie 2020, cel mai nou parc al Sibiului amenajat din fonduri europene nerambursabile ar fi trebuit finalizat în decurs de aproximativ 18 luni (trei luni pentru proiectare tehnică și alte 15 luni pentru execuție). 12,9 milioane de lei, cu tot cu TVA, era valoarea inițială a contractului semnat cu asocierea Total NSA AG Construct – ECO Garden Construct și Henza Business.

Valoarea contractului a crescut cu patru milioane de lei, iar termenul de finalizare a fost prelungit cu cinci luni în primăvara anului trecut, în principal din cauza unor alunecări de teren apărute în partea dinspre calea ferată a noului parc.

De la începutul lunii aprilie, reprezentanții Primăriei Sibiu au început să aplice penalități de aproximativ 6.000 de lei pe zi. „După data de 9 aprilie 2023, s-a început aplicarea penalităților de întârziere, valoarea cumulată a acestora până în prezent depășind 376.000 de lei (...) Parcul Belvedere, al doilea parc al Sibiului ca mărime, va fi deschis publicului imediat ce se încheie toate lucrările de amenajare și dotare. Valoarea finală a contractului va putea fi comunicată după primirea și aprobarea de către Primăria Municipiului Sibiu a ultimelor situații de lucrări”, transmitea municipalitatea la începutul verii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 7158

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

John Doe

Acum 3 săptămâni

Doamne fereste! Sa fie trasi prin tribunale pentru atata lucru? Voi va dati seama cum ar fi sa fie trasi la raspundere cei cu intarzierea lucrarii de la spitalul judetean? Exista si un articol interesant in ziarul libertatea. Cum falseaza competenta primaria :))) Ipocrizie e putin spus. Lucrare de 10 mil de euro, primeste dupa un an de intarzieri inca 7 milioane de euro "pedeapsa" :))) pe scurt, 17 milioane de euro sifonati. Si cred ca lista e lunga. Cine stie, poate o sa prinda ceva cojones si jurnalistii din sibiu, ori doar stirile despre ce restaurant s-a mai deschis sunt de actualitate? Intreb asa pentru un prieten..
Raspunde

Alex

Acum 3 săptămâni

Mai bine repede și prost decât mai târziu dar bine.
Raspunde

Newman

Acum 3 săptămâni

Total NSA are bani sa plateasca din chiria luata de la Campean!!!
Raspunde

OMG

Acum 3 săptămâni

citesc si nu-mi vine sa cred. Primaria Sibiu isi cere drepturile intr-un contract, cere daune ! Singura explicatie sunt alegerile de la anul
Raspunde

Zzz

Acum 3 săptămâni

ce porcarie. asta e cea mai grava problema a sibiului ? vai de capu nostru.
Raspunde

Maria

Acum 3 săptămâni

Toaleta nu poate fi folosită de cetățeni dacă este pană de curent, dacă nu s-a pus o rolă de hârtie, etc. Poate fi folosită doar de o persoana. Probabil iarna va există pericolul de îngheț și spargere a conductelor cu apa in caz de ger și pană de curent, posibil formare gheață, alunecuș in interior dar mai ales în exterior, astfel existând riscul de accidentare. Cred ca mult mai utila era toaletă identica cu cea din parcul Sub Arini (zona Bolta Rece) care să poată fi folosită de mai multe persoane simultan, să poată fi folosită și în caz de până de curent, lipsă hârtie igienică, etc.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus