Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Deputatul sibian Benedek vrea modificarea Codului Rutier: Interzis pentru șoferii începători și sub 21 de ani la mașini cu peste 100 CP. Liberalizarea meseriei de examinator auto

Deputatul sibian Benedek vrea modificarea Codului Rutier: Interzis pentru șoferii începători și sub 21 de ani la mașini cu peste 100 CP. Liberalizarea meseriei de examinator auto

Deputatul UDMR de Covasna, sibianul Benedek Zacharie, a depus la Senat un proiect de lege prin care dorește  reguli mai stricte pentru cei care doresc să devină șoferi.

Minim 25 de ore de pregătire teoretică

Conform proiectului, ”conducătorii cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au o experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice”.

În plus, ”numărul minim de ore de pregătire teoretică este de 25, iar cel de pregătire practică este de 45”, în condițiile în care acum legea prevede acum 14 ore de legislație rutieră, 4 ore de conducere preventivă și ecologică, 2 ore de legislație specifică și 2 ore de cunoașterea și înțelegerea autovehiculului. De asemenea, legislaţia în vigoare impune cursanţilor 30 de ore de conducere.

Liberalizarea meseriei de examinator auto

Proiectul de lege propune liberlizarea meseriei de examinator auto. Conform proiectului de lege propus de Benedek, ”examinarea pentru obţinerea permisului de conducere se poate realiza şi de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă potrivit normelor de aplicare a prezentei legi”, se arată în proiect.

Desemnarea examinatorului, angajat al autorităţii competente sau persoană fizică atestată, se realizează prin tragere la sorţi.

”Practica de a avea exclusiv poliţişti examinatori este o reminiscenţă a statului centralizat comunist, tendinţa firească fiind aceea de a profesionaliza domeniul, parte din eforturile de conştientizare a responsabilităţii ce revine examinatorilor în domeniul siguranţei circulaţiei. Astfel, aceştia vor parcurge o traiectorie specială de pregătire, vor fi atestaţi şi reatestaţi periodic, vor dispune de abilităţi tehnice şi psihologice temeinice în baza cărora să poată atesta calităţile candidaţilor şi capacitatea lor de a conduce un vehicul în condiţii concrete de trafic. Ţinând cont de termenele lungi la care se fac programările pentru examene în prezent, o astfel de soluţie ar degreva personalul angajat al Direcţiei Generale Permise de Conducere şi înmatriculări de atribuţii pentru care, de foarte multe ori, este insuficient pregătit”, susține deputatul UDMR în expunerea de motive a proiectului de lege.

Semafoare obligatorii pe străzile cu minim două benzi

Proiectul stipulează și o serie de propuneri de vizează siguranța circulației pe șosele. ”Pe drumurile/străzile cu minimum 2 benzi de circulaţie pe sens, la trecerile de pietoni obligatoriu se vor monta semafoare şi se vor realiza refugii ori spaţii interzise circulaţiei vehiculelor. În apropierea unităţilor de învăţământ, unităţilor sanitare sau de asistenţă sociomedicală, a pieţelor, târgurilor, precum şi în zonele cu risc sporit de accidente, prin grija autorităţilor locale sau a administratorul drumului, după caz, se vor monta parapete de protecţie şi se vor realiza amenajări rutiere pentru reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor”, se precizează în proiect.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Carcotel

Acum 5 luni

Prin"interzis la masini" sper ca se refera / va referiti la interzicerea de a conduce aceste masini, nu interzicerea de a "detine" aceste masini. Pentru ca daca vorbim doar de interzicerea de a detine, va fi foarte simplu, si-o va inscrie pe numele parintilor :) Buna ideea, dar e mult prea mult si 100CP.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un român

Acum 5 luni

Ăsta tot la autonomia județelor Harghita și Covasna (fosta regiune autonomă maghiară, creată de Stalin) se gândește când vrea să nu mai fie Poliția Română instituția care dă carnetele de șoferi. Ai dracu' KGB iști!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valjan

Acum 5 luni

Daca Benedec ar avea putin creier ar constata ca aproape toate masinile azi au in jur de 110 cp astfel ca un tanar de 18 ani care ia carnetul si care ar putea conduce masina familiei, sa zicem o skoda cu 105 cp, dupa eventuala aprobare a acestei legi, nu o sa mai poata conduce pana la implinirea conditiilor legale. Si ce face, sta si se uita pe pereti pentru ca familia nu are bani sa ii ia o alta masina mai slaba si in toata perioada asta uita sa mai conduca! Tovarasul comunist Benedec, nu toate familiile isi permit ca si familia ta, extravagante pe bani grei. Esti parlamentar si iti permiti sa ii scuipi pe cei de jos promovand legi tembele, pe care nu le gandesti deloc. 120 sau 140 cp este un prag realist daca vrei sa promovezi o asemenea lege dar caputul tau indopat din plin cu gulas si palinca, nu mai functioneaza de multa vreme cum trebuie.

Raspunde

Marko

Acum 5 luni

Ce nu înțeleg mulți este că o mașină nou-nouță, bolid sau cum vreți voi să-i spuneți este mult mai sigură (atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri) decât o mașină veche. În plus, fiind computere pe roți, pot fi limitate destul de ușor prin software. De altfel, există producători care oferă specificații pe bază de abonament: vrei încălzire în scaun? 5 $/lună; vrei încărcare mai rapidă? 10 $/lună
Raspunde

Carcotel

Acum 5 luni

Asa, si? Ce vrei sa spui cu asta? E sigura si pentru pietoni sau pentru ceilalti soferi daca boul de sofer (sau vitelul, dat fiind faptul ca e june) nu stie sa o controleze? Banuiesc ca nu ai fost nevoit nicidoata sa umblii prin centrele de daune dupa ce te-a pleznit cate un incompetent dinasta: sa vezi ce fain e sa-ti pierzi ore in sir pentru toti cretinii din trafic. Dupa cum spuneam si 100 CP e prea mult!
Raspunde

Carcotel

Acum 5 luni

Inainte sa sara cu comentarii "profii" de gramatica mi-am dat seama prea tarziu ca am conjugat gresit verbul "a umbla" :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus