Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-1°C

O nouă zonă rezidențială se propune la ieșirea din Sibiu spre Mediaș, pe o suprafață de 3 hectare de teren arabil. 10 observații și o concluzie

O nouă zonă rezidențială se propune la ieșirea din Sibiu spre Mediaș, pe o suprafață de 3 hectare de teren arabil. 10 observații și o concluzie

O suprafață de trei hectare de teren arabil de la hotarul municipiului Sibiu ar putea fi transformată într-un cartier rezidențial nou. Este vorba de un teren aflat pe teritoriul comunei Șura Mare, lipit de municipiul Sibiu pentru care a fost realizat un plan urbanistic zonal, în vecinătatea cartierului Viile Sibiului și în apropierea drumului național 14 care leagă municipiul de Mediaș. Proiectul se află în ultimele zile de consultare publică, iar un sibian a transmis o listă cu 10 observații și o concluzie.

Despre proiectul imobiliar a informat Primăria Șura Mare, publicând un anunț prin care a lansat o consultare publică cu privire la memoriul de prezentare a Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul întitulat „Lotizare teren în vederea construirii de locuințe colective, dotări complementare și zonă de servicii de interes general, amenajare căi de comunicații și dotări tehnico-edilitare aferente, împrejmuire teren și spații verzi aferente, numai după întocmire și aprobare documentație PUZ și RLU aferent”. Consultarea publică a început pe 17 octombrie și se încheie pe 12 noiembrie.

Noua zonă rezidențială este propusă de dezvoltatorul Amazonia Luxury Home SRL, proprietarul terenului.

În memoriul de prezentare al proiectului se menționează că acesta vine ca răspuns la nevoile locuitorilor și are potențialul de a aduce schimbări în ceea ce privește destinația terenului, trecând de la „arabil” la o zonă rezidențială modernă. În conformitate cu reglementările actuale și cu obținerea avizului prealabil de oportunitate, PUZ-ul propune ajustări pentru a optimiza utilizarea terenului. În același timp însă, memoriul nu coține informații cu privire la numărul de apartamente create și nici la numărul de locuri de parcare etc.; din planșele de prezentare se poate observa doar că e vorba de un număr de nouă clădiri.

Astfel, amplasamentul propus este în satul Șura Mare, oferă acces rutier și pietonal din DN 14 prin Strada Viile Sibiului și Strada Cimitirul Mic. Se menționează că proiectul ar putea genera „oportunități economice locale semnificative prin impozitare și crearea de noi locuri de muncă”.

Documentul mai atrage atenția că amplasamentul se află în zona de protecție a sitului arheologic „Strada Atelierului”.

Prin documentul supus consultărilor publice se propune împărțirea terenului în 12 loturi. Un lot va avea locuințe colective și servicii de interes general (4.800 mp), trei loturi – locuințe colective și dotări complementare (19.240 mp), 1500 mp sunt prevăzuți să fie ocupați cu spațiu verde public, în timp ce alte două loturi sunt prevăzute pentru trecerea în domeniul public pentru drum de acces și pentru echipare edilitară.

Regimul de înălțime este propus pentru demisol, parter, două și trei etaje, plus un etaj retras.

„Clădirile de locuințe colective vor avea unități locative diversificate ce vor fi stabilite și proiectate la faza DTAC. Se va urmări să se asigure însorirea tuturor încăperilor de locuit atât din imobilul propus cât și din cele învecinate, pe o durata de mimim 1 1/2 ore zilnic la solstițiul de iarna”, se menționează în memoriul de prezentare.

Documentul mai descrie planurile pentru amenajarea locurilor de parcare în incinta proiectului urbanistic propus, fără a fi specificat numărul concret de parcări. Se precizează că vor exista locuri de parcare pentru autovehicule, cu dimensiuni cuprinse între 4,50 m x 2,30 m și 5,00 m x 2,50 m. De asemenea, sunt prevăzute locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap, grupate câte două, fiecare loc având dimensiunile de 2,50 m x 5,40 m pentru autovehicule, iar între aceste locuri se va asigura o bandă de 1,20 m lățime pentru transferul și circulația persoanelor care se deplasează în scaun rulant.

În ceea ce privește locurile de parcare subterane, este specificat faptul că numărul acestora poate fi suplimentat sau redus în funcție de obiectivul ce se va construi pe amplasament și va fi proiectat la faza documentațiilor tehnice pentru obținerea autorizației de construire.

Traficul zilnic estimat în documentația de prezentare este de 250 de automobile pe zi.

10 observații și o concluzie

Un sibian ne-a transmis punctul său de vedere cu privire la propunerea de dezvoltare a zonei adiacentă municipiului Sibiu, pe care l-a transmis și autorităților locale din Șura Mare. Acesta a evidențiat cel puțin zece aspecte pe care le consideră problematice pentru modul în care este propusă dezvoltarea terenului.

NOTĂ Observațiile sunt ale unei asociații de locatari cu 40 de familii, fapt care nu se menționa în mailul transmis de sibian

Spre exemplu, acesta atrage atenția la faptul că nu este specificat un număr posibil de unități locative și crede că zona va genera un trafic mai mare decât cel menționat în memoriu:

„Conform planșei de mobilare, sunt prezentate 9 corpuri de clădire a câte 4 și 5 nivele. Având un gabarit aproximativ de 15x45m, acestea pot gazdui aproximativ 7 apartamente de doua camere pe nivel. In total 280 de apartamente. Cu o medie de 2.51 membri per apartament, ansamblul va gazdui aproximativ 700 de locatari. Având în vedere că zona este excentric pozitionata de orasul Sibiu sau Sura Mare, nefiind legata de vreun trotuar continuu sau o pista de bicicleta de oras, singurul transport public fiind linia Tursib 1, cu o frecventa de 30 minute - 70 minute, este clar că zona va genera mai mult de 250 autoturisme pe zi, atât cât e specificat în memoriu. 

În consecință, se impune realizarea unui studiu de trafic și lărgirea profilului străzii Cimitirul Mic. De asemenea, interectia straziilor Viile Sibiului (in care se degajeaza traficul generat) si DN14 este una cu un potential periculos mare, mai ales la virajul stanga, in directia Sibiu, mai ales cu traficul nou generat. Sugeram primariei Sura Mare sa realizeze un sens giratoriu, in vederea unei dezvoltari coerente a zonei”.

O altă observație ține de lipsa unei grădinițe, situație care amintește de Cartierul Arhitecților, unde nu a fost prevăzută o astfel de unitate de învățământ.

„Având în vedere dimensiunea ansamblului propus, se impune realizarea unui loc de joacă generos și a unei grădinițe. Într-adevăr cele două loturi de la strada Cimitirul mic sunt prevăzute cu spații de servicii, se impune realizarea unei gradinițe independente (nu la parterul unui bloc). O gradiniță este benefică atât locuitorilor ansamblului cât și locuitorilor din Șura Mare, fiind poziționată la mijlocul distantei între zonele nou dezvoltate din Șura Mare și orașul Sibiu. Această rută este cunoscută pentru numărul mare de navetiști între Sibiu și Șura Mare”, scrie autorul sugestiilor.

Acesta mai atrage atenția asupra suprafeței de spații verzi indicate în memoriul de prezentare, sugerând primăriei să ceară mărirea ei. „La o suprafață totala a terenului de 3 hectare (29.991mp), suprafața verde de 5% (1500mp) într-un ansamblu rezidential sănătos este cât se poate de insuficientă”, crede sibianul.

În final, acesta crede că „propunerea nu aduce un beneficiu real locuitorilor zonei, ci doar agravează disconfortul creat de infrastructura deficitară prezentă, până la urmă, strada Cimitirul Mic este una de pământ. Se impune prezentarea unei alte soluții, mai aerisite, care să prezinte transparent detaliile enumerate în prezenta adresă și care să ofere un urbanism de calitate în beneficiul cartierului”, concluzionează sibianul.

Citește aici: Memoriul de prezentare pentru PUZ „Lotizare teren în vederea construirii de locuințe colective, dotări complementare și zonă de servicii de interes general...” Șura Mare

Citește aici: Sugestiile sibianului, transmise Primăriei în cadrul procesului de consultare publică

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Un cetățean

Acum 3 săptămâni

Buna seara ! Cele menționate mai sus sunt defapt ale unei asociații de locatari . Sunt 40 de familii nu un singur sibian.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 3 săptămâni

Locatari unde, pe câmp? Că se intenționează construirea pe un teren arabil.

Raspunde

HBomb

Acum 2 săptămâni

Tu ai probleme serioase de înțelegere sau nu citești articolul și comentezi la plezneală. Comentariile sunt ale unei asociații de locatari din Sibiu, nu din câmpul unde vor să construiască șurenii cartierul în discuție. Și sibienii au posibilitatea să depună observații despre un cartier care le va afectamodul de viață, accesul, traficul.
Raspunde

Ferdinand

Acum 2 săptămâni

Stimate "un cetatean", Asociatia de proprietari a depus alta sesizare cu un alt continut si cu alte observatii. Aceasta sesizare, prezentata in articol este independenta.
Raspunde

Troanca Daniel

Acum 3 săptămâni

Poate erau mai multe notificări dacă publicați dumneavoastră aceste proiecte LA INCEPUTUL PERIOADEI DE CONSULTARE A POPULATIEI !!!!!!! NU LA SFÂRȘITUL ULTUMEI ZI în care au putut fi depuse sesizari !!!!!!Sper sa fie publicați acest comentariu !!!!

Raspunde

Ferdinand

Acum 2 săptămâni

Stimate Daniel Troanca, in perioada consultarii populatiei, vecinii directi sunt instintati direct prin posta, iar la fata locului se amplaseaza panouri cu intetiile propuse, iar pe seite-ul primarie sunt mereu publicate astfel de informatii. este de datoria noastra sa fim curiosi si sa citim. va las un link cu site-ul primariei Sura Mare sunt sunt publicate intentiile de PUZ. https://primariasuramare.ro/primaria/organizare/compartimentul-urbanism/puz-pud/
Raspunde

Sibianul vesel

Acum 3 săptămâni

Oricicat de multe comentarii pertinente am avea noi cei care suntem afectati de aceste decizii haotice, nimeni nu ne ia in seama. Totul se face doar in interesul profitului (material sau electoral) nu in interesul cetateanului.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus