Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Suspiciuni de corupție și percheziții la Parcul Industrial Șelimbăr, condus de Eugen Iordănescu: posibil prejudiciu de 2,7 mil. euro

Suspiciuni de corupție și percheziții la Parcul Industrial Șelimbăr, condus de Eugen Iordănescu: posibil prejudiciu de 2,7 mil. euro

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu anunță într-un comunicat de presă că anchetează un caz de delapidare și spălare de bani la o societate unde Primăria Șelimbăr are calitatea de acționar. Sunt cercetări pentru un prejudiciu de 2,7 milioane de euro, anunță procurorii.

Sursele Turnul Sfatului spun că este vorba de societatea Parcul Industrial Sibiu, iar administratorul suspectat că și-ar fi însușit contravaloarea unor bunuri imobile ale societății, creând un prejudiciu de aproximativ 13,5 milioane lei, este Eugen Iordănescu.

Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela de la Parchetul Sibiu a anunțat că au fost efectuate percheziții la două locații din Sibiu și Șelimbăr, în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și delapidare.

”În cauză urmărirea penală se desfăşoară „in rem”  cu privire la infracțiunile menționate anterior, infracţiuni constând în aceea că în perioada 2018 – 2020, administratorul unei societăţi comerciale pe acţiuni din jud. Sibiu, la care unitatea administrativ-teritorială comuna Șelimbăr avea calitatea de acționar, și-a însușit contravaloarea unor bunuri imobile ale societăți și a creat societății comerciale administrate un prejudiciu total de aproximativ 13.550.000 lei, echivalentul a aproximativ 2.760.000 euro, pagubă reprezentată de diferența dintre valoarea reală a bunurilor imobile și prețul derizoriu achitat societății de către persoanele fizice și juridice interpuse artificial de autor în lanțul de tranzacționare al imobilelor respective.

Procurorul de caz va aprecia ulterior oportunitatea instituirii unor măsuri asigurătorii”, anunță procurorul sibian.

Șelimbărul a primit în 3 ani doar 5.000 de euro

Turnul Sfatului a scris în mai multe rânduri despre activitatea Parcului Industrial Sibiu SA, una care a intrat în atenția procurorilor sibieni, vorbindu-se atunci de un veritabil „tun” dat pe bunurile publice.

Societatea a fost înființată în 2001 de mai mulți oameni de afaceri, iar în 2016 în acționariatul Parcului a intrat și Consiliul local Șelimbăr, aducând drept aport de capital 100 de ha de teren, suprafața pe care, în cele din urmă, a fost dezvoltată zona industrială. În schimbul acestui aport, Șelimbărul a primit doar 10% din acțiunile Parcului Industrial Sibiu: și asta pentru că terenurile aduse aport au fost subevaluate de 200 de ori, spun sursele Turnul Sfatului.

Și cu toate că terenuri din parc au fost vândute unor operatori care au plătit anual taxe de administrare, dividendele pe care comuna Șelimbăr le-a încasat din societatea la care a contribuit cu 100 de ha de teren au fost de aproximativ 5.000 de euro, în perioada 2016 – 2019, conform unui răspuns transmis de Primăria Șelimbăr.

Vânzarea de terenuri din patrimoniul Parcului industrial la prețuri preferențiale nu este o noutate, după cum arăta Turnul Sfatului în articolul despre cum Iordănescu a ajuns să administreze toată această situație. Inclusiv familia lui Iordănescu a ridicat în cadrul Parcului o sală de nunți și evenimente – Symphony by the Lake.

În afară de Consiliul local Șelimbăr, ceilalți acționari ai Parcului industrial Sibiu SA nu sunt cunoscuți public (acțiunile fiind transformate după asocierea cu Șelimbărul în acțiuni la purtător).

Articolul despre Parcul industrial Sibiu SA poate fi citit aici: Cum să îți treci Sibiul pe nume, cu terenuri subevaluate de 200 de ori. Rețeta lui Eugen Iordănescu

”Procurorii au căutat hotărâri ale acționarilor”

Pe site-ul Parcului Industrial Sibiu, parculindustrialsibiu.ro, sunt mai multe numere de mobil ca date de contact. Ioan Florian Muntean este notat ca președinte al Consiliului de Administrație, însă la numărul postat pe site răspunde o femeie. ”Am fost contabilul societății în urmă cu vreo 10-12 ani, probabil că mi-a rămas numărul de telefon acolo”, a precizat ea.

Alexandru Antoce apare ca membru în Consiliul de Administrație. ”Mulțumesc, nu comentez, la revedere”, a spus bărbatul fără a aștepta măcar o întrebare.  

Surse din cadrul Parcului Industrial susțin că administratori ai societății sunt trei persoane, iar manager este Eugen Iordănescu.  

”Procurorii au căutat hotărâri ale acționarilor, nu am înțeles care ar fi acest motiv, deoarece acestea sunt publicate în Monitorul Oficial. Căutau niște hotărâri care au stat la baza transferului unor terenuri. Este o cercetare, nu sunt făcute acuzații”, spun surse din cadrul societății.

Administrația locală din Șelimbăr precizează că nu se vor face comentarii pe marginea acestui subiect până când nu se vor formula acuzații clare la adresa managerului sau administratorilor societății.

Sub managementul lui Iordănescu

Parcul nu are un director, însă are contract de management cu I.C.S. SRL, societate înființată în aprilie 2003 de către Eugen Iordănescu și în care, mai apoi, a fost cooptat și fiul acestuia. Firma câștigă 7% din profitul brut pe an financiar estimat înainte de facturarea serviciilor de management și consultanță, conform unui document prezentat anterior de Turnul Sfatului.

Controlul lui Eugen Iordănescu asupra Parcului industrial rezultă din chiar actul constitutiv al Parcului, act actualizat de mai multe ori de-a lungul timpului. Și care prevede la final că ”orice litigiu care decurge dintr-un contract comercial se va soluționa prin arbitraj comercial organizat de Curtea de arbitraj comercial de pe lângă Camera de comerț, industrie și agricultură a județului Sibiu”. Adică de instituția condusă de Eugen Iordănescu.

Ulterior contractelor de management încheiate de Parcul industrial cu I.C.S. SRL, sunt încheiate contracte similare cu IM Consulting România. Societate al cărei unic acționar este, după cum arată Registrul Comerțului, tot Eugen Iordănescu.

Sub managementul asigurat de firmele lui Iordănescu, parcul industrial își amenajează utilitățile din investiții finanțate în special din credite garantate cu terenurile pe care le-a adus Șelimbărul în societate. Spre exemplu, a fost aprobat un credit de maxim 1,3 milioane de euro în 2006, un credit de maxim 1,5 milioane de euro în 2008, un credit de maxim 750.000 de euro în 2008 sau unul de 800.000 de euro în 2009.

Parcul industrial câștigă nu doar din vânzarea terenurilor către companiile interesate de amplasament, ci și dintr-o taxă de administrare, care a fost stabilită la 1,98 euro/mp pe an, plus TVA.

Taxa de administrare este percepută indiferent dacă pe terenul respectiv este sau nu ceva construit, indiferent dacă sunt sau nu branșate la utilități respectivele terenuri. În schimbul acestei taxe de administrare, conform propriului regulament, Parcul industrial oferă următoarele servicii: iluminarea stradală pe timp de noapte, acolo unde este necesar, controlul accesului în perimetru, respectiv instalarea unei bariere și asigurarea unei parcări de triaj la acces, plantarea și îngrijirea spațiilor verzi acolo unde sunt finalizate investițiile rezidenților și deszăpezirea pe timp de iarnă. Furnizarea utilităților pentru rezidenții parcului este asigurată prin intermediul PAIS.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu:

În data de 14.112023, ca urmare a obţinerii autorizărilor de la judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu, au fost efectuate percheziţii la două  locaţii din municipiul Sibiu şi Şelimbăr. Percheziţiile au fost dispuse în legătură cu săvâşirea unor infracțiuni de spălare de bani prev. de art. 49 alin.1 lit.b din Legea 129/2019 şi delapidare, prev. de art. 295 alin.1, raportat la art. 308 C.penal

În cauză urmărirea penală se desfăşoară „in rem”  cu privire la infracţiunile menţionate anterior, infracţiuni constând în aceea că în perioada 2018 – 2020, administratorul unei societăţi comerciale pe acţiuni din jud. Sibiu, la care unitatea administrativ-teritorială comuna Șelimbăr avea calitatea de acționar, și-a însușit contravaloarea unor bunuri imobile ale societăți și a creat societății comerciale administrate un prejudiciu total de aproximativ 13.550.000 lei, echivalentul a aproximativ 2.760.000 euro, pagubă reprezentată de diferența dintre valoarea reală a bunurilor imobile și prețul derizoriu achitat societăţii de către persoanele fizice și juridice interpuse artificial de autor în lanțul de tranzacționare al imobilelor respective.

Procurorul de caz va aprecia ulterior oportunitatea instituirii unor măsuri asigurătorii.

Cercetările au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu împreună cu lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu -  Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Hy

Acum 2 săptămâni

Dumnezeule, iarăși Iordănescu....... No las că iarăși îl scapă justiția oarba din Romanistan. Tot inainte vrednici pionieri!!
Raspunde

Vadim

Acum 2 săptămâni

Eu nu cunosc nici un fost colaborator al Securitatii care sa fi platit pentru magariile facute ulterior. Este un fel de "Stat Paralel" care chiar ca functioneaza.
Raspunde

MergeTreaba

Acum 2 săptămâni

Este pus pe treaba dna. Mihaela in aceste zile!! Daca il scutura mai tare pe Kant….poate gaseste ceva actiuni la purtator a unui alt E….ma M. Mare strateg in afaceri si mare banquer la o bank ardeleana….care a lasat in urma lui numai gunoi….(abator de carne, FABRICA DE PROFILE ALUMINIU, fabrica de lemn,….iar mai nou, mare TUN….o fabrica de parquet de pe Valea Hartibaci…) Alooo, mai face cineva ceva in tara asta ???
Raspunde

Gigi

Acum 2 săptămâni

Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios.

Raspunde

Nonick

Acum 2 săptămâni

Legea a obligat toate firmele din România să convertească acţiunile la purtător emise anterior intrării în vigoare a legii în acțiuni nominative. În acest sens, actul constitutiv al societății trebuia actualizat și depus la Oficiul Registrului Comerţului. Deţinătorii cu orice titlu de acţiuni la purtător erau obligați să le depună la sediul societăţii emitente în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a Legii 129 / 2019 privind combaterea spălării de bani. După cele 18 luni, consiliul de administraţie al societăţii a înscris pe titluri şi în registrul acţionarilor numele, prenumele, codul numeric personal şi domiciliul acţionarului persoană fizică sau denumirea, sediul, numărul de înmatriculare şi codul unic de înregistrare ale acţionarului persoană juridică. Acţiunile la purtător nedepuse la sediul societăţii emitente s-au anulat de drept la data expirării termenului de 18 luni (termenul a expirat la data de 21 ianuarie 2021; practic, după această dată o persoană nu a mai putut deține decât acțiuni nominative, cu proprietar cunoscut). „(6) Neîndeplinirea obligaţiei de conversie de către societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni atrage dizolvarea acestora. (7) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul sau, după caz, tribunalul specializat, va putea pronunţa dizolvarea societăţii. Cauza de dizolvare poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond, instanţa putând acorda un termen în acest scop”, mai prevedea Articolul 61 din Legea 129 / 2019.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus