Povestea a doi tineri sibieni, Radu și Cristi, poate fi cu succes subiectul unei cărți inspiraționale de antreprenoriat. Au fost colegi de liceu la Mate-Info la Colegiul Național „Gh. Lazăr” și s-au specializat în domeniul Calculatoarelor la ULBS. Și-au deschis o afacere în garajul părinților, iar astăzi, după aproape 20 de ani, au inaugurat una dintre cele mai moderne clădiri de birouri de pe malul Cibinului. Astfel, au schimbat la față cel puțin o mică parte a Sibiului industrial din zona centrală.
Amândoi absolvenți ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Radu Secoșan și Cristian Cîmpineanu, și-au unit forțele în timpul studiilor și au decis să rămână în orașul lor natal. „Am început firma în garajul mamei mele în anul patru de studii,” își amintește Cristi. Acest garaj a devenit „leagănul” companiei lor, IT Perspectives, un loc unde ideile mari și ambițiile au prins contur.
Crescând pas cu pas
Evoluția companiei a fost una organică și a crescut odată cu atragerea de noi colegi. Din garaj s-au mutat într-un apartament, apoi într-o casă și în cele din urmă într-un imobil spațios. Astăzi, IT Perspectives are o cifră de afaceri de aproape 5 milioane de euro și o echipă de aproximativ 100 de angajați. Compania se concentrează pe dezvoltarea de software pentru companii din afară, cu un accent pe domeniile construcții și asigurări medicale.
Astăzi, cei doi fondatori au inaugurat noul sediu al companiei în centrul Sibiului. Noua clădire se află pe malul Cibinului și reprezintă o investiție de aproape 10 milioane de euro, luând în calcul achiziția terenului, construcția și dotarea acesteia. Este clădirea care a atras cel mai nou mare investitor german în Sibiu, compania Bosch, care a deschis aici un centru de software.
Cei doi fondatori au descris cu mândrie investiția, pe care au realizat-o împreună cu arhitectul Octavian Ciotlăuș și constructorul sibian Con-A. „Am achiziționat acest teren pe care era o veche fabrică de bomboane. Am demolat-o și am construit acest spațiu. Dar am păstrat unele elemente vechi, cum ar fi acest utilaj de la parter (foto jos). Clădirea are trei etaje peste parter, plus un etaj retras, fiecăruia fiindu-i asociat un element: pământ pentru parter, apă, soare și aer – pentru cele trei etaje, univers pentru etajul retras, iar focul a fost asociat subsolului”, a explicat Radu, în cadrul turului clădirii, oaspeților care au venit la inaugurare, în frunte cu primarul Sibiului, Astrid Fodor.
„Sibiul se îndreaptă de câțiva ani către proiecte sustenabile. Sibienii își doresc un oraș plăcut, funcțional, cu spații publice îngrijite, dar și cu spații de lucru ergonomice si atractive. IT Perspectives a înțeles această orientare și a creat această clădire eficientă energetic, care nu este doar un simplu spațiu de lucru, ci este un mediu care te invită să performezi. Împreună am pus această zonă într-o altă lumină”, a spus Fodor, referindu-se și la pista de biciclete care poate fi văzută de la geamurile mari ale clădirii.
Iar reprezentanții firmei de construcții Con-A au accentuat, la rândul lor, că investiția „reprezintă un alt standard de calitate”. „Azi, Sibiul adaugă o nouă bijuterie în rândul a ceea ce s-a făcut deja. Este o clădire care va aduce bunăstare și va genera creativitate”, a spus Mircea Bulboacă, președintele grupului Con-A.
„Proiectul aduce un omagiu trecutului, o clădire pentru prezent, care respectă natura și mediul înconjurător, o clădire pentru viitor care reflectă aspirațiile utilizatorilor acestui proiect. Imobilul este conceput atât la interior, cât și la exterior după principii biofilice, de incluziune, de sustenabilitate și eficiență energetică”, a spus și arhitectul Octavian Ciotlăuș.
O clădire cu mult verde
Clădirea de birouri, care are și un nume sugestiv - „Riverside” - are o suprafață construită de 4.650 metri pătrați, dintre care 4.075 mp reprezintă suprafața utilă. Imobilul are 90 de panouri fotovoltaice care îi asigură energia electrică și are amenajată și o parcare subterană care asigură 66 de locuri, folosind un sistem de lifturi pentru mașini. Acest sistem permite parcare pentru două mașini dependente, una deasupra celeilalte. Radu Secoșan ne-a explicat că ar fi dorit să asigure locuri de parcare independente, dar a existat o limitare din cauza proximității clădirii față de malul râului Cibin.
Capacitatea imobilului este de 395 de persoane. Este de menționat faptul că în curtea interioară a sediului a fost amenajată mini grădină botanică, un spațiu verde, cu copaci, bănci și chiar o apă curgătoare. Accesul la spațiul verde este public. De fapt, la toate etajele găsești foarte multă verdeață, multe plante, chiar și în exteriorul geamului de la ultimul etaj...
Înainte de a face turul clădirii, participanții la eveniment au plantat un copac din specia Ginkgo biloba
Impactul asupra comunității IT din Sibiu
Ambii fondatori sunt optimiști în privința viitorului sectorului IT în Sibiu. Cristi subliniază importanța colaborării și împărtășirii cunoștințelor între companiile locale, mai ales după apariția Sibiu IT Cluster, din care face parte și compania lor. Ei sunt de părere că dezvoltarea de spații de lucru moderne pot încuraja tinerii să rămână în Sibiu sau să revină după ce vor explora și alte experiențe.
„Nu cred că putem să facem ceva care să oprească visele oamenilor de a se duce la mai bine. Nu cred că trebuie să ne batem neapărat cu chestia asta. Așa cum ai noștri pleacă în altă parte, vin foarte mulți la noi. Dacă ne uităm în ultimii ani în Sibiu, putem spune că suntem atrăgători pentru forța de muncă. Cred că având proiecte, având colaborări, având clădiri, eventual ca aceasta, oamenii o să vadă că se poate și aici. Și având și povești de succes. Oamenii își spun poveștile de succes mult prea puțin și vorbim prea mult despre ce-i rău în Sibiu, despre ce-i rău în jurul nostru și prea puțin despre ce-i bine. Și atunci este normal ca oamenii ăștia să meargă să-și caute binele în altă parte. Dacă vorbim mai mult de ce proiecte faine se fac în Sibiu, despre ce condiții frumoase de lucru pot să fie aici, despre ce oameni alături de care poți să trăiești sunt în Sibiu, atunci oamenii o să decidă: și aici pot să mă dezvolt, pot să cresc, nu trebuie să plec departe de casă. Dar nu uitați însă că de multe ori este bine ca tinerii să meargă să-și vadă un pic de treabă, să zboare și să vină înapoi. Cunosc destul de mulți oameni care au venit înapoi, aducând cu ei, evident, experiență, cunoștințe și viață”, crede Cristian Cîmpineanu.
Pe lângă IT Perspectives, Riverside găzduiește și asociația Drag De Bine, ai cărei fondatori sunt cei doi sibieni. Important de menționat este că sediul dispune de facilități în materie de accesibilitate și este pregătit să primească în calitate de angajați persoanele cu deficiențe locomotorii.
Garajul, punct simbolic de plecare pentru tinerii antreprenori în IT
L-am întrebat pe Cătălin Mihacea, președintele Sibiu IT Cluster, dacă prin astfel de investiții Sibiul poate câștiga încrederea viitorilor specialiști de IT, dar și a companiilor din domeniu de a-și extinde afacerile aici. El a subliniat construirea unei clădiri „de clasă superioară” și a menționat că aceasta este singura clădire de birouri din Sibiu la un asemenea nivel. „Tot respectul pentru că o astfel de investiție, realizată cu capital local. Reprezintă un punct de reper și o sursă de inspirație pentru alte companii IT, dar este și un mesaj dat investitorilor din zona imobiliară că există potențial”, crede Cătălin Mihacea.
Dacă mai este astăzi garajul un punct de plecare simbolic pentru tinerii antreprenori IT, Cătălin Mihacea spune că în prezent mai există tineri care încep afaceri într-un garaj, dar aceasta nu mai este o necesitate absolută. „Chiar cu o săptămână în urmă vorbeam cu cineva care îmi spunea că își pregătește garajul pentru a porni un start-up. Evident, ei nu mai trebuie să folosească un garaj, pentru că noi, ca și Sibiu IT Cluster, o să-i susținem. În prezent, avem Sibiu StartUp Hub, care se întâlnește în diferite locații. Acolo sunt tineri antreprenori, elevi, studenți sau absolvenți care doresc să-și dezvolte propriul business în IT. De anul viitor, acești tineri o să se întâlnească într-un spațiu sub egida Universității, în EduHub, un spațiu care poate să susțină tot ceea ce înseamnă mediul antreprenorial de IT în Sibiu și în care noi dorim să dezvoltăm programe interesante, cum sunt cele de antreprenoriat”.
FOTOGRAFII: Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cristian cimpineanu , radu secosan , it perspectives sibiu , riverside sibiu , cladire birouri it , foto , Afaceri Sibiu
Vizualizari: 42881
Ultimele comentarii
Acum 47 minute
Noboby
Acum 52 minute
La cat mai multe
Acum 52 minute
Ciprian Bardan
Acum 53 minute
Nelu
Acum 1 oră
R.