Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

De la un garaj la un sediu de 10 milioane de euro. Doi prieteni din Sibiu au inaugurat cea mai nouă clădire de birouri din oraș

De la un garaj la un sediu de 10 milioane de euro. Doi prieteni din Sibiu au inaugurat cea mai nouă clădire de birouri din oraș

Povestea a doi tineri sibieni, Radu și Cristi, poate fi cu succes subiectul unei cărți inspiraționale de antreprenoriat. Au fost colegi de liceu la Mate-Info la Colegiul Național „Gh. Lazăr” și s-au specializat în domeniul Calculatoarelor la ULBS. Și-au deschis o afacere în garajul părinților, iar astăzi, după aproape 20 de ani, au inaugurat una dintre cele mai moderne clădiri de birouri de pe malul Cibinului. Astfel, au schimbat la față cel puțin o mică parte a Sibiului industrial din zona centrală.

Amândoi absolvenți ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Radu Secoșan și Cristian Cîmpineanu, și-au unit forțele în timpul studiilor și au decis să rămână în orașul lor natal. „Am început firma în garajul mamei mele în anul patru de studii,” își amintește Cristi. Acest garaj a devenit „leagănul” companiei lor, IT Perspectives, un loc unde ideile mari și ambițiile au prins contur.

Crescând pas cu pas

Evoluția companiei a fost una organică și a crescut odată cu atragerea de noi colegi. Din garaj s-au mutat într-un apartament, apoi într-o casă și în cele din urmă într-un imobil spațios. Astăzi, IT Perspectives are o cifră de afaceri de aproape 5 milioane de euro și o echipă de aproximativ 100 de angajați. Compania se concentrează pe dezvoltarea de software pentru companii din afară, cu un accent pe domeniile construcții și asigurări medicale.

Astăzi, cei doi fondatori au inaugurat noul sediu al companiei în centrul Sibiului. Noua clădire se află pe malul Cibinului și reprezintă o investiție de aproape 10 milioane de euro, luând în calcul achiziția terenului, construcția și dotarea acesteia. Este clădirea care a atras cel mai nou mare investitor german în Sibiu, compania Bosch, care a deschis aici un centru de software.

Cei doi fondatori au descris cu mândrie investiția, pe care au realizat-o împreună cu arhitectul Octavian Ciotlăuș și constructorul sibian Con-A. „Am achiziționat acest teren pe care era o veche fabrică de bomboane. Am demolat-o și am construit acest spațiu. Dar am păstrat unele elemente vechi, cum ar fi acest utilaj de la parter (foto jos). Clădirea are trei etaje peste parter, plus un etaj retras, fiecăruia fiindu-i asociat un element: pământ pentru parter, apă, soare și aer – pentru cele trei etaje, univers pentru etajul retras, iar focul a fost asociat subsolului”, a explicat Radu, în cadrul turului clădirii, oaspeților care au venit la inaugurare, în frunte cu primarul Sibiului, Astrid Fodor.

„Sibiul se îndreaptă de câțiva ani către proiecte sustenabile. Sibienii își doresc un oraș plăcut, funcțional, cu spații publice îngrijite, dar și cu spații de lucru ergonomice si atractive. IT Perspectives a înțeles această orientare și a creat această clădire eficientă energetic, care nu este doar un simplu spațiu de lucru, ci este un mediu care te invită să performezi. Împreună am pus această zonă într-o altă lumină”, a spus Fodor, referindu-se și la pista de biciclete care poate fi văzută de la geamurile mari ale clădirii.

Iar reprezentanții firmei de construcții Con-A au accentuat, la rândul lor, că investiția „reprezintă un alt standard de calitate”. „Azi, Sibiul adaugă o nouă bijuterie în rândul a ceea ce s-a făcut deja. Este o clădire care va aduce bunăstare și va genera creativitate”, a spus Mircea Bulboacă, președintele grupului Con-A.

„Proiectul aduce un omagiu trecutului, o clădire pentru prezent, care respectă natura și mediul înconjurător, o clădire pentru viitor care reflectă aspirațiile utilizatorilor acestui proiect. Imobilul este conceput atât la interior, cât și la exterior după principii biofilice, de incluziune, de sustenabilitate și eficiență energetică”, a spus și arhitectul Octavian Ciotlăuș.

O clădire cu mult verde

Clădirea de birouri, care are și un nume sugestiv - „Riverside” - are o suprafață construită de 4.650 metri pătrați, dintre care 4.075 mp reprezintă suprafața utilă. Imobilul are 90 de panouri fotovoltaice care îi asigură energia electrică și are amenajată și o parcare subterană care asigură 66 de locuri, folosind un sistem de lifturi pentru mașini. Acest sistem permite parcare pentru două mașini dependente, una deasupra celeilalte. Radu Secoșan ne-a explicat că ar fi dorit să asigure locuri de parcare independente, dar a existat o limitare din cauza proximității clădirii față de malul râului Cibin​​.

Capacitatea imobilului este de 395 de persoane. Este de menționat faptul că în curtea interioară a sediului a fost amenajată mini grădină botanică, un spațiu verde, cu copaci, bănci și chiar o apă curgătoare. Accesul la spațiul verde este public. De fapt, la toate etajele găsești foarte multă verdeață, multe plante, chiar și în exteriorul geamului de la ultimul etaj...

Înainte de a face turul clădirii, participanții la eveniment au plantat un copac din specia Ginkgo biloba

Impactul asupra comunității IT din Sibiu

Ambii fondatori sunt optimiști în privința viitorului sectorului IT în Sibiu. Cristi subliniază importanța colaborării și împărtășirii cunoștințelor între companiile locale, mai ales după apariția Sibiu IT Cluster, din care face parte și compania lor. Ei sunt de părere că dezvoltarea de spații de lucru moderne pot încuraja tinerii să rămână în Sibiu sau să revină după ce vor explora și alte experiențe. 

„Nu cred că putem să facem ceva care să oprească visele oamenilor de a se duce la mai bine. Nu cred că trebuie să ne batem neapărat cu chestia asta. Așa cum ai noștri pleacă în altă parte, vin foarte mulți la noi. Dacă ne uităm în ultimii ani în Sibiu, putem spune că suntem atrăgători pentru forța de muncă. Cred că având proiecte, având colaborări, având clădiri, eventual ca aceasta, oamenii o să vadă că se poate și aici. Și având și povești de succes. Oamenii își spun poveștile de succes mult prea puțin și vorbim prea mult despre ce-i rău în Sibiu, despre ce-i rău în jurul nostru și prea puțin despre ce-i bine. Și atunci este normal ca oamenii ăștia să meargă să-și caute binele în altă parte. Dacă vorbim mai mult de ce proiecte faine se fac în Sibiu, despre ce condiții frumoase de lucru pot să fie aici, despre ce oameni alături de care poți să trăiești sunt în Sibiu, atunci oamenii o să decidă: și aici pot să mă dezvolt, pot să cresc, nu trebuie să plec departe de casă. Dar nu uitați însă că de multe ori este bine ca tinerii să meargă să-și vadă un pic de treabă, să zboare și să vină înapoi. Cunosc destul de mulți oameni care au venit înapoi, aducând cu ei, evident, experiență, cunoștințe și viață”, crede Cristian Cîmpineanu.

Pe lângă IT Perspectives, Riverside găzduiește și asociația Drag De Bine, ai cărei fondatori sunt cei doi sibieni. Important de menționat este că sediul dispune de facilități în materie de accesibilitate și este pregătit să primească în calitate de angajați persoanele cu deficiențe locomotorii.

Garajul, punct simbolic de plecare pentru tinerii antreprenori în IT

L-am întrebat pe Cătălin Mihacea, președintele Sibiu IT Cluster, dacă prin astfel de investiții Sibiul poate câștiga încrederea viitorilor specialiști de IT, dar și a companiilor din domeniu de a-și extinde afacerile aici. El a subliniat construirea unei clădiri „de clasă superioară” și a menționat că aceasta este singura clădire de birouri din Sibiu la un asemenea nivel. „Tot respectul pentru că o astfel de investiție, realizată cu capital local. Reprezintă un punct de reper și o sursă de inspirație pentru alte companii IT, dar este și un mesaj dat investitorilor din zona imobiliară că există potențial”, crede Cătălin Mihacea.

Dacă mai este astăzi garajul un punct de plecare simbolic pentru tinerii antreprenori IT, Cătălin Mihacea spune că în prezent mai există tineri care încep afaceri într-un garaj, dar aceasta nu mai este o necesitate absolută. „Chiar cu o săptămână în urmă vorbeam cu cineva care îmi spunea că își pregătește garajul pentru a porni un start-up. Evident, ei nu mai trebuie să folosească un garaj, pentru că noi, ca și Sibiu IT Cluster, o să-i susținem. În prezent, avem Sibiu StartUp Hub, care se întâlnește în diferite locații. Acolo sunt tineri antreprenori, elevi, studenți sau absolvenți care doresc să-și dezvolte propriul business în IT. De anul viitor, acești tineri o să se întâlnească într-un spațiu sub egida Universității, în EduHub, un spațiu care poate să susțină tot ceea ce înseamnă mediul antreprenorial de IT în Sibiu și în care noi dorim să dezvoltăm programe interesante, cum sunt cele de antreprenoriat”.

FOTOGRAFII: Silvana Armat

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

24 comentarii

Nemo

Acum 2 săptămâni

Trebuie sa le cumpar copiilor un garaj, neaparat!...

Raspunde

Bambolero

Acum 1 săptămână

Și ce pui în el? Școala lipsă?
Raspunde

Newman

Acum 2 săptămâni

Felicitari acestor tineri.Cu astfel de oameni tara asta mai are sanse sa iasa de pe ultimul loc in EU. NB: inaugurarea era frumoasa si fara primarita!

Raspunde

Ioan

Acum 2 săptămâni

Felicitări și multă sănătate

Raspunde

Ovi

Acum 2 săptămâni

Frumos ! Felicitari ! Mult success

Raspunde

Carcotel

Acum 2 săptămâni

Propaganda pe trei axe: una a firmei (da, cladire noua si lucioasa, wow, ce realizare!), una a lu Fodoristan (normal ca nu a ratat ocazia sa-si laude pista de biciclete) si una a lui IT Cluster (un adevarat incubator de proiecte si idei ale comunitatii IT locale cu rezultate formidabile). Redactie, ce vrei sa spui prin " una dintre cele mai moderne clădiri de birouri de pe malul Cibinului"? Pai malul cibinului este un etalon? Sa va zic eu ce cladiri sunt pe malul cibinului sau va luati voi o bicicleta si faceti o tura sa vedeti? Si ce naiba vrea sa insemne ca fiecarui nivel ii este asociat un element? "pământ pentru parter, apă, soare și aer – pentru cele trei etaje, univers pentru etajul retras, iar focul a fost asociat subsolului” Un nonsens invelit intr-un limbaj de lemn invelit la randul sau in luciul frumoasei cladiri stralucitoare :))) Spor la treaba si la investitii in continuare!
Raspunde

B

Acum 2 săptămâni

Orice prezentare a unei noi instituţii din Sibiu ar trebui să înceapa cu: "La această instituţie unde vor lucra 100 de angajaţi s-a prevăzut o parcare cu 100 de locuri...", sau se crede că angajaţii vor veni călare pe biţe fiind pista alături...
Raspunde

Hermannstädter

Acum 2 săptămâni

De ce nu ? Probabil angajeaza oameni normali, care merg si cu autobuzul, bicicleta sau pe jos la lucru. Nu toti sunt cocalari ca tine si merg cu BaMaWezi-ul la munca.
Raspunde

Barosanu

Acum 2 săptămâni

De transport în comun ați auzit?
Raspunde

Emila

Acum 1 săptămână

Instituțiile nu sunt pentru mașini.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

B

Acum 1 săptămână

nu cu ce te deplasezi ci unde parchezi, autobuzul, bicicleta se "parcheaza usor", pentru BaMaWezi trebuie parcare, nu o duci la etaj
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

B

Acum 1 săptămână

eu am auzit, EI AU AUZIT? sunt curios, dupa darea in exploatare malul cibinului va fi invadat de BaMaWezi parcate?
Raspunde

De ce ?

Acum 2 săptămâni

bravo celor doi. si etajul retras e misto vazut din lateral. Ce nu inteleg nicicum e de ce au invitat-o pe pensionata de la primarie. Ca individa nu a fost niciodata preocupata de cetateni si mediul de afaceri (mai ales cel autohton)
Raspunde

Alex

Acum 2 săptămâni

Ar fi interesant sa povestească cum au câștigat contracte externe la început, cum i-au convins pe străini sa investească exact in firma lor. Ceva prieteni prin străinătate au pus o vorbă bună pe undeva?!
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 săptămână

Nu au investitori străini. Și-au văzut de școală și se pricep. Pune și tu mâna pe carte.
Raspunde

Profesorul

Acum 2 săptămâni

Felicitar! Doi baieti modesti si foarteee destepti. Felicitari tuturor celor care i-au sustinut si au crezut in ei si aici ma refer la sotii, copii, frati(surori), parinti si prieteni!!! Cei care va sunt prieteni , va considera o mandrie a orasului Sibiu.
Raspunde

Dd

Acum 2 săptămâni

In primul rand, mult succes pe viitor! E onorant sa avem asa antreprenori in Sibiu! Cladirea e foarte frumoasa de asemenea...desi zona e ciudata, avand case, si ceva cladiri industriale din trecut. Parca nu as vrea sa locuiesc si sa priveasca angajatii la mine in curte. In plus, ma intreb unde au parcat oaspetii si unde parcheaza angajatii? Nu prea vad loc!? Sper ca in subteran, desi nu se vede vreo poarta de acces!!?
Raspunde

Daniela

Acum 2 săptămâni

Da, noi angajatii parcam in subteran, poarta de acces nu se observa in poze, este undeva la marginea parcului :)
Raspunde

Ion

Acum 2 săptămâni

Dacă ați citi articolul și nu doar ați comenta aiurea, ați fi văzut că scrie dacă sunt sau nu locuri de parcare subterane. Sau care e valoarea investiției, așa cum a mai întrebat altcineva.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila Elzoroaba

Acum 1 săptămână

Nu e o firmă de parcat mașini. Maneaua voastră hauristă a mai fost postăcită de vreo 3 înainte, nu mai apuci premiul de zamă chioară de la fermă.
Raspunde

Elzoroaba

Acum 1 săptămână

E stație de autobuz în față și pistă de biciclete până acolo. Te oftici?
Raspunde

Carcotel

Acum 2 săptămâni

Pe care am suparat din redactie de nu ati publicat comentariul? :)
Raspunde

Marius

Acum 2 săptămâni

Bravo, Bravo, Bravo! Mi-au fost studenti, au fost exceptionali, exceptionali au ramas :) Felicitari!
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 săptămâni

Și tipul cu lopata pe cine sapa? Văd că nu se desparte de ea.In rest,felicitări,arata bine ideea,atât la interior cat și la exterior.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus