de arh. Alexandru Găvozdea, lider Platforma Sibiu2024
La anul pe vremea asta, vom fi votat deja reprezentanții noștri la conducerea Primăriei și în Consiliul local. Ei vor decide în numele nostru soarta Sibiului până în 2028.
Am avut curiozitatea să privesc în urmă la rezultatele alegerilor locale din Sibiu ca să încerc înțeleg cum votăm noi, sibienii, primarii și Consiliul local. Vă înșir aici câteva gânduri sub concluzia că avem un comportament electoral diferit de alți votanți din România și vă invit să le spuneți pe ale voastre, în comentarii.
În primul rând asemănarea cu restul țării: și la Sibiu se confirmă teza că alegerile locale sunt văzute ca fiind de rangul doi. Noi sibienii suntem cel puțin la fel de dezinteresați de viețile noastre de zi cu zi în oraș, ca restul tarii. Ce trebuie să se întâmple ca să fim mai implicați? De ce majoritatea covârșitoare consimte la a lăsa hotărârea în mâinile a mai puțin de jumătate dintre sibieni? Va polariza AUR suficient de mult electoratul încât să se iasă masiv la vot, chiar și la locale, chiar și în Sibiu?
Convingerea noastră - a membrilor Platformei Sibiu2024 - este că România se va schimba de jos în sus, nu de sus în jos. Alegerile locale sunt cel puțin la fel de importante pentru direcția țării precum cele prezidențiale, unde se înregistrează constant prezențele cele mai mari.
Sibienii au ales mereu candidați și formațiuni politice de centru-dreapta sau cu orientare liberală, cu o singură excepție, în 2000, când PDSR (actualul PSD) a obținut cele mai multe voturi pentru Consiliul local,
Să ne uităm puțin la excepție. Primăria Sibiu a fost câștigată în 2000 de candidatul FDGR - Klaus Iohannis, dar cele mai multe voturi au mers la PDSR, care a câștigat și alegerile pentru Consiliul Județean și alegerile parlamentare în circumscripția Sibiu. Contextul a fost unul excepțional, pe fondul unei crize economice generate de reformele administrației Constantinescu, dezamăgirii față de CDR în care oamenii își puseseră speranța unei schimbări radicale și cu un război la granițele României, respectiv intervenția NATO în Serbia.
Anul 2000 a fost și punctul culminant al ascensiunii PRM-Vadim Tudor. Dar naționalismul are rădăcini slabe în Sibiu. Chiar și AUR a obținut in jur de 3.000 de voturi în 2020, la alegerile parlamentare, un număr comparabil cu cel obținut în 2000 de PRM.
Seamănă momentul electoral 2024 cu 2000, așa cum cred mai mulți analiști politici și sociologi? Voi ce credeți?
La Sibiu contează mai mult personalitățile decât partidul, iar sibienii dau un vot reputațional. O componentă importantă a votului pro CDR în anii ‘90, dincolo de votul ideologic pentru dreapta, se datorează și influenței criticului literar Nicolae Manolescu care conducea Partidul Alianței Civice și a câștigat în Sibiu un mandat de senator.
Anii 2000 au fost marcați de personalitatea primarului FDGR al Sibiului - Klaus Iohannis, fost profesor cunoscut de fizică la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, ajuns președintele României.
Klaus Iohannis a adus FDGR atât în Consiliul local al municipiului Sibiu cât și în Consiliul județean în 2004 și 2008. Trecerea lui Klaus Iohannis la PNL și câștigarea președinției de către acesta a propulsat și Partidul Național Liberal în Sibiu, care și-a adjudecat victoria în Consiliul local în 2020 și în Consiliul Județean în 2016 și 2020. După patru mandate de primar, Klaus Iohannis a influențat decisiv și alegerea primăriței Astrid Fodor în 2016 și 2020.
În concluzie, deși contextul național și cel internațional ar putea aduce schimbări, este de așteptat ca sibienii să rămână fideli valorilor locale și să caute continuitatea în opțiunile lor de dreapta și pentru personalități, chiar dacă scorul PSD și AUR ar putea crește ușor față de scrutinele anterioare.
Voi cum credeți că ne votăm aleșii locali? Vă aștept punctele de vedere pe pagina de Facebook și la adresa: [email protected]
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: alegeri primarie sibiu , vot primaria sibiu , lider Platforma Sibiu2024 , arh. alexandru gavozdea , klaus iohannis , Consiliul Local Sibiu
Vizualizari: 5241
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Unul
Acum 2 ore
Din China
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
Balaban
Acum 2 ore
Marcu