Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
0°C

Alexandru Chituță, despre „Crăciunul la Palat”: Muzeele ar trebui să servească publicul și pe partea de divertisment

Alexandru Chituță, despre „Crăciunul la Palat”: Muzeele ar trebui să servească publicul și pe partea de divertisment

Extinderea Târgului de Crăciun în curtea Palatului Brukenthal din Sibiu este noutatea din acest an a evenimentului. Managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal (MNB), Alexandru Chituță, ne-a spus că muzeele trebuie să se implice astăzi și în evenimentele de divertisment, pe lângă activitățile care țin de expziții sau cercetare. Totodată, acesta dă de înțeles că în curtea Palatului ar putea fi organizate și alte evenimente.

Cu o oră înainte de aprinderea iluminatului festiv din centrul Sibiului, Alexandru Chituță ne-a oferit un scurt interviu despre această deschidere a curții Palatului spre divertisment.

Cum ați acceptat ideea de a extinde Târgul de Crăciun din acest an în curtea Palatului Brukenthal din Sibiu?

Locuind în Sibiu, născându-mă în Sibiu, am o relație de colaborare și de prietenie cu o parte din oamenii care creează evenimente la Sibiu și realizează evenimente bune la Sibiu. Și în acest context am avut un dialog extraordinar cu Sebastian Marcovici. Amândoi organizăm evenimente la Sibiu, pe filierele noastre. Eu am început de anul trecut să decorez Palatul de Crăciun, să încercăm ca Palatul Brukenthal să fie deschis publicului și în acest timp - începând de anul trecut programul s-a mărit până la ora 18:00 doar la Palatul Bruckenthal, pentru că am dorit ca și Muzeul Național Brukenthal (MNB) să fie deschis publicului care vine la Târgul de Crăciun. Așadar, propunerea lor a fost nu neapărat să extindem târgul din Piața Mare, dar să creăm în curtea Palatului o altă atmosferă și am acceptat.

Foto: Facebook.com/MNB

De când am venit ca și manager la MNB, am subliniat faptul că zona muzeul este o instituție elitistă, în sensul că realizăm evenimente de calitate. Instituția ne obligă să fim la un anumit nivel prin colecțiile pe care le avem, prin statutul pe care îl avem: noi trebuie să realizăm evenimente expoziționale, de promovare a colecției, de studiu și de cercetare a colecției. Însă în lumea de astăzi, în timpul de astăzi - și lucrul acesta se întâmplă oriunde - muzeele sunt instituții care ar trebui să servească publicul și pe partea de divertisment, pe partea de voie bune, pe partea de evenimente de calitate, pe partea de destindere. 

Sperăm că nu facem altceva decât că în comunitatea noastră locală, la Sibiu, Muzeul Național Brukenthal, alături de celelalte instituții culturale care sunt la Sibiu, să dovedească faptul că suntem sufletul acestui oraș, că acest oraș gravitează în jurul evenimentelor de bună calitate. Asta am încercat să facem prin acest Christmas at the Palace. Sper că este o alternativă bună, sper că publicul va asimila, se va integra în atmosfera de Crăciun la palat și sper ca lumea să se simtă bine în această perioadă magică; în această perioadă extraordinară, poate cea mai frumoasă perioadă din an a sărbătorii Nașterii Domnului. Ca lumea să mai uite de problemele de zi cu zi, de problemele cotidiene și pentru câteva clipe să se simtă bine, să se simtă fericită, să se simtă iubită, să simtă că sărbătorile Crăciunului vin la fiecare dintre noi. 

Vă gândiți ca organizarea unei părți a Târgului de Crăciun în curtea Palatului să fie o tradiție, să aibă loc și la anul?

E un test pentru noi, însă din tot ceea ce am văzut toți cei care am lucrat, cum s-a popularizat evenimentul, mesajele care ne-au venit, de felicitare și mesaje foarte bune, credem că va fi un succes acest eveniment. Încercăm și noi să vedem cum merge anul acesta și cu siguranță da, ne dorim ca să fie o tradiție sau să începem o tradiție cu acest Crăciun la Palat. 

Ar putea și alte evenimente din Piața Mare să se extindă aici, spre exemplu Târgul de Paște?

Eu sunt o persoană deschisă și așa cum am spus, nu facem altceva decât să oferim soluții și să oferim un alt mod de a realiza. Acum, Târgul de Crăciun este cunoscut la Sibiu, este primul târg organizat la acest nivel - ulterior și alte orașe au copiat, să spunem așa, conceptul de Târg de Crăciun și astăzi vorbim de târgul de Crăciun în mai multe orașe din România. Însă cred că noi mai avem încă puterea, energia și forța să organizăm astfel de evenimente și în alte zone ale Sibiului. 

Una dintre acestea este această curte minunată a Palatului Brukenthal. Avem acest punct forte ca toate târgurile sau ca toate evenimentele care se întâmplă la Sibiu, pe lângă calitate evenimentului, să aibă acest ambalaj extraordinar al orașului, al Pieții Mari și care se datorează celor care au construit acest oraș. La fel, avem această bucurie să avem acest palat minunat în centrul orașului și atunci să folosim tot ce înseamnă partea constructibilă. 

Organizarea evenimentul aici în curte a însemnat și suplimentarea securității și pazei instituției?

Este un eveniment de alt nivel, am suplimentat paza și protecția atât pentru curte, cât și pentru perimetrul expozițional.

 

FOTOGRAFII: Silvana Armat

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

26 comentarii

Feli

Acum 3 săptămâni

Crăciun la palat? Mai degraba kitch la palat
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

La voi la ferma de postaci e ceva care nu e kitch? Cam ce cultură aveți, bă postaci?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rodi

Acum 3 săptămâni

SUUUUUPPPPEEERRBBB! Felicitari! un alt mod de a petrece week endurile acum la Sibiu e un wibe foarte fain si toata lumea din oras vorbeste de asa ceva minunat
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 3 săptămâni

Chir ar o alternativa foarte buna pentru Sibiu. Targul de Craciun e la fel, nu are rost daca esti din Sibiu sa mergi in fiecare sambata, in curtea Muzeului e superb!
Raspunde

Unul

Acum 2 săptămâni

Bazar "de Crăciun" cu produse fake, în dughene mizere, în noiembrie, în post, care e de un Kitsch grețos, mizerabil. Parcă nici memoria criminalului antiromân mason Bruchental nu merita așa ceva, de dragul prezentului care este legat de el. Puțină decență nu ar fi stricat, e clar. Dar antiromânii care conduc Sibiul încep "sărbătorile de iarnă" din noiembrie, în post și le închid înainte de Sf. Ioan, când încheie românii ortodocși majoritari sărbătorile, despodobind orașul imediat ce închid mizeria de bâlci, după anul nou. Conduc orașul pe față cu o lipsă totală de cel mai elementar respect pentru majoritatea locuitorilor Sibiului.
Raspunde

Unul fake

Acum 2 săptămâni

Pai mai bine mergi la romanii tai din Oltenia ca tot de ieri au deschis târgul. Acum dacă e post părerea t ar fi ca târgul sa se deschidă în 25pana în 26 decembrie. Păcat ca nu doare prostia ai fi fost în terapie intensiva.
Raspunde

Aburit

Acum 2 săptămâni

Pai nu ai vrea sa dărâmat tot centrul Sibiului? Ca titlu e făcut de sasi! Un român spunea: mulți, și prosti!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 2 săptămâni

@ fake Și ce-i dacă "românii mei din Oltenia"* or deschis talciocul tot ieri? (Deci recunoști că aici nu românii fac mizeria asta, sau cum?) Sau vrei să zici că dacă Olguța o făcut și ea porcării e gata, sunt aprobate? Din partea mea puteau deschide bâlci de Crăciun încă de la Paști amândouă nebunele (chiar dacă era aproape la fel de indecent), dar nu trebuiau să despodobească orașul înainte de Sf Ioan, când se încheie sărbătorile de iarnă ale românilor creștini ortodocși majoritari. La Craiova o fi Olguța în pană de idei și copiază iarmarocul sibian, dar nu-s chiar așa de antiromâni să despodobească orașul când închid dughenele. La ultima îți dau dreptate, e bine că nu doare. Uite de ce. Iuminatul festiv nu e pentru talcioc, e pentru momentul festiv, care sunt sărbătorile de iarnă, care se încheie la Sf Ioan. Pricepi? Iarmarocul infect se grefează pe momentul ăsta festiv, dar nu el e momentului festiv. @ aburilă Tu chiar ești mai puțin inteligent, nu?! De unde ai scos-o pe asta că vreau să distrug centrul Sibiului? :-) Doamne ferește de proști! *sunt onorat să mă iei drept oltean, că între olteni sunt unii dintre cei mai patrioți și rezilienți români. Dar și între ceilalți, stai tu liniștit.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gheo

Acum 2 săptămâni

"Doamne ferește ...

(Acest mesaj a fost șters deoarece, în opinia noastră, incită la ură pe criterii geografice)

Raspunde

Unul

Acum 2 săptămâni

No, mă Geörg, ce faci? Reformulează!
Raspunde

@unul

Acum 2 săptămâni

* Acest mesaj a fost șters deoarece, în opinia noastră, incită la ură pe criterii etnice / geografice; incită la ură și conține injurii.

Raspunde

Unul

Acum 2 săptămâni

Reformulează omenește nu ticăloșește, ca un bădăran rasist plin de ură.
Raspunde

Ceac Noris

Acum 2 săptămâni

Circ au vizitatorii , dar le va fi foame ! Deschide o shaormerie ca pe vremea lui Bruky ca si lui i placeau cârnații , herr kitrutză !
Raspunde

Mary

Acum 2 săptămâni

Super tare. Aseară chiar dacă a ploat a fost foarte fain! E altceva ! Tare de tot. Felicitari băieți
Raspunde

Dum Dum

Acum 2 săptămâni

Bravo, Kitutza! Burgeri van Dijk la palat, vinul fiert Bruky, manele japoneze și tot ce poți combina împotriva bunului gust și calității. Turiștii sa fie fericiți și sătui! Ține-o tot așa cu hora, sa ajungă la toți.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dumbaoala

Acum 2 săptămâni

pai sa vii sa vezi expozitia Klimt anuntata. Cine a mai deschis o expozitie cu lucrari Klimt la Sibiu. Asta una din multele expozitii. Sau asta pentru tine nu e bun gust?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ema

Acum 2 săptămâni

Kitsch oribil si lipsa de respect pentru cultura si patrimoniu. NU aceasta este menirea unui muzeu, dle "manager"!
Raspunde

Ema

Acum 2 săptămâni

menirea unui muzeu e sa fie public iar menirea Palatului Brukenthal a fost sa fie deschis publicului. Iar Targul are lco nu in expozitii si in curtea Palatului, e total diferit. Cred ca aici ai o problema cu adaptarea
Raspunde

Katalyn Varga

Acum 2 săptămâni

De ce suntem deranjați la 11 noaptea să dăm like acestui comentariu prostesc?
Raspunde

Bambolero

Acum 2 săptămâni

Ce faci ema, vorbești cu interiorul, de-ți răspunzi ție? :))
Raspunde

Un român

Acum 2 săptămâni

"Muzeele ar trebui să servească publicul și pe partea de divertisment", mititei, bere, coniac, bairam... :-)))
Raspunde

Gheo

Acum 2 săptămâni

ma un roman, acasa nu-ti mai place ? La o mamaliga cu burduf linga soba ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un român

Acum 2 săptămâni

Ce spui mă Gheo? Că mă dai afară, sau ești bolnăvior (la mansardă), drăguțe mior?
Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

Domnule manager, din dorinta de a iesi in evidenta, o dati in penibil. Nu e neaparat o ideea rea sa deschizi portile palatului, dar de aici si pana la a confunda arta cu petreceri kitchioase si tarabe cu mancare ... Cei care se inghesuie la palat zilele astea nu sunt iubitorii de arta, sunt iubitorii de mancare
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 2 săptămâni

Mult mai frumos in curtea palatului decât în kitsch-ul de târg din Piata Mare. Și nici nu se apropie de palat toți cocalarii
Raspunde

Ceac Noris

Acum 2 săptămâni

Pai cocalarul sef e inauntru,nu mai e loc de altii .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/slotpulsa/
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/togel/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/pulsa/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/situs-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-pulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slotnexus/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/sbobet/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/kbtt/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slot-kamboja/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/mposlot/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/nuri77/
slot bonus
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/togel-cambodia/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-nexus/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-mpo/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-toto/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/SLOT-BNI/
https://statik.unesa.ac.id/simbajanesa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-slot-888/
https://dev-tkdn.bki.co.id/produk/nuri77/index.php/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/archive/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/web/
https://semnasbiologi.conference.unesa.ac.id/slotpulsa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/slotpulsa/
https://portal.webguruawards.com/situsgemilang77/
https://siasy.uin-suska.ac.id/vendor/slotpulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/nr/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/ks/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/mp/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/gm/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/thailand/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot4d/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/slot777/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-deposit-dana/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-toto-togel/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/gemilang77/
https://rsudhanafie.bungokab.go.id/products/pulsa5000/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-dana/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-qris/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-thailand/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot77/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot777/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot88/
https://elearningfis.unimed.ac.id/situs-toto/
https://elearningfis.unimed.ac.id/toto-macau/
https://elearningfis.unimed.ac.id/pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-gacor/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://dishub.singkawangkota.go.id/products/gemilang77/
https://ecsfrtest.mycloudportal.net/produk/situs-togel/