Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Cronica la Palat: Când mâncarea intră în stomac pe ritmuri de disco

Cronica la Palat: Când mâncarea intră în stomac pe ritmuri de disco

Fiind primul weekend al Târgului de Crăciun din Sibiu, am decis ca să mergem în aceste zile acolo să mâncăm ceva, nu într-un local. Și după cum premiera din acest an a fost extinderea târgului în curtea Palatului Brukenthal, am mers - exact, ați ghicit - în curtea palatului.

După cum au scris deja colegii – aici e o cu totul altă atmosferă față de ce se întâmplă în Piața Mare: bumț-bumț-bumț răsună de cum intri în gang. Sunt opt căsuțe aici, plus un stand mai mare cu mâncare și băutură, amenajat modern. Pe fațadă sunt inscripțiile cu mâncare (adică Food Menu, pentru că engleza e la putere) și băutură (Drinks...). Am aruncat o privire – trei tipuri de sandwich-uri între 32-39 lei, un hot-dog de 32 de lei numit „Bayerische Wurst”, un cârnaț numit „Currywurst” de 28 de lei și două tipuri de pită prăjită: 10 lei pentru cea cu unsoare și ceapă roșie și 12 lei pentru cea cu fasole și ceapă călită.

Am observat că vis-a-vis mai este o căsuță amenajată frumos cu mâncare. Erau imagini frumoase cu boluri cu mâncare diversă: vită, somon, creveți spicy, pui, tofu... Credeam că inițial era vorba de niște salate, dar am observat aburii dintr-un castron cu orez. Am hotărât atunci să nu dăm aproape 40 de lei pentru un sandwich, de care mâncăm și în timpul săptămânii, hai mai bine să luăm niște orez cu garnitură picantă: așadar am optat pentru o porție „Creveți spicy”, de 32 de lei și una de „Vită BBQ” tot de 32 de lei.

Porția cu creveți mai conținea pe lângă sosurile de soia și cel sweet chilli, morcovi, alge wakame, avocado, ghimbir murat, alune caju, ardei chilli, susan și ceapă verde. În timp ce porția de vită avea telemea, roșii cherry, ceapă roși murată, jalapeno, fulgi de migdale, susan, ceapă verde și ceva de care aud prima dată - edamame.

Am ocupat cu greu o masă din cauza aglomerației. Deoarece afară era aproape de zero grade, mâncarea s-a răcit foarte repede. Doar sosul picant sau bucata de jalapeno care a ars gura a trezit apetitul deja înghețat pentru mâncare. Deși, atât bucățile de creveți, cât și de vită erau destul de bune și bine gătite. Surprinzător, creveți erau suficienți în bol în ciuda așteptărilor.

Între timp, în fața noastră oamenii treceau de colo-colo, câțiva mai rămâneau și încercau să salte în ritm cu muzica DJ-ului. Simțeam că și orezul saltă în mine, făcându-și parcă loc să plece unde are de dus. Nu înțeleg de ce a fost nevoie de muzică disco într-un târg de Crăciun și mai ales în curtea palatului, dar strategiile nu se discută într-o cronică de gastronomie, mai ales pe frigul ăsta, când nici creveții nu mai par ce sunt.

În târgul de Crăciun nu poți veni fără să-ți iei și un pahar de vin fiert. Dar noi am renunțat să-l comandăm tot acolo. Așa că am mers în piață. Între 10 și 15 lei sunt prețurile. Noi am găsit o căsuță unde un pahar costă 12 lei. Și ne-am oprit la coada de acolo, tentați fiind de mirosul de scorțișoară, dar și de imaginea de la vitrină. Doar că imaginea și realitatea nu a fost aceeași. 

Așa sau altfel, vinul a fost foarte dulce. De fapt, așa cum e peste tot în astfel de târguri. Eu sunt adeptul unui vin fiert de casă – mai iute, cu mult piper negru. Din această cauză a trebuit să aruncăm aproape jumătate de pahar.

Mi-am spus la final că poate era mai bine dacă ne luam un ciolan sau niște cârnați din Piața Mare, unde oamenii, așezați în șir indian, salivau cu ochii la ei. Poate-poate la Crăciun...

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3318

Comentarii

8 comentarii

Unsibian

Acum 1 săptămână

Boss autorule, dacă prima dată ai auzit de edamame, eu zic să îți diversifici meniul.
Raspunde

Luminita

Acum 1 săptămână

Fasole pe batz, tare destept te crezi
Raspunde

Ares1234

Acum 1 săptămână

Nu stiu ce vin fiert bei tu acasa, dar la toate targurile de Craciun are cam acelasi gust si e dulce. Cum sa il arunci??!! Cat despre ciolan...pai normal un critic culinar fin si erudit ca tine nu e invatat cu alde "creveti spicy" sau "edamame" si tot la ciolan trage :-)
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Cred ca nimeni nu intelege ce au vrut sa faca cei de la Brukenthal cu asa-zisul "targ". Este un eveniment anti-Targ de Craciun, zici ca e organizat de comunisti. O insulta pentru spiritul Craciunului si tot ce reprezinta aceasta sarbatoare religioasa pentru marea majoritatea a sibienilor. Rusine!
Raspunde

HBomb

Acum 1 săptămână

Înțeleg că atunci când te plimbi prin târgul de Crăciun te aștepți să plătești mai mult decât în alte locuri, dar mi se pare aberant prețul de 10 lei pentru o felie de pâine cu untură și ceapă. Un calcul simplu arată că o felie de pâine cu unsoare costă sub 1 leu, aș înțelege să o vinzi la 5 lei, dar prețul lor înseamnă un adaos de 1000%. Desigur, poți mânca de-acasă ...
Raspunde

Gospodina

Acum 1 săptămână

Nu e vorba ca poti manca acasa, e vorba de principiu, de lacomia si nesitirea unora. Asa o felie de pita cosa minim 2-3 lei. De unde 10?! Ma mir ca nu le e jena! Dar nu-i prost cine cere e prost cine da!
Raspunde

Kokos

Acum 1 săptămână

Stii vorba aia: nu-i prost cine cere... Daca au preturile astea inseamna ca au si clienti , asa ca ...
Raspunde

@kokos

Acum 1 săptămână

Castiga banii usor daca ii dau pe aiureli...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus