Duminică,
03.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

30 de lei ciolanul cu legume, 25 lei chipsuri pe băț și 8 lei snickers vegan. Care sunt prețurile în Târgul de Crăciun din Sibiu

30 de lei ciolanul cu legume, 25 lei chipsuri pe băț și 8 lei snickers vegan. Care sunt prețurile în Târgul de Crăciun din Sibiu

„Este parcă mai așezat anul acesta. Căsuțele par mai bine ordonate”. Așa îi spunea o tânără persoanei de lângă ea, în momentul în care traversa Târgul de Crăciun deschis în Piața Mare din Sibiu încă de vineri, 17 noiembrie. Așa mi s-a părut și mie încă din momentul în care căsuțele prindeau contur. Astfel, am decis astăzi să dau o fugă în acest labirint organizat și pregătit de sărbătoare pentru a vedea ce oferă.

La începutul lunii noiembrie, când se monta bradul mă gândeam că e mult prea devreme. Nici data și nici vremea parcă nu te fac să te gândești la sărbătorile de iarnă. Vineri seara însă, a fost deschis Târgul de Crăciun și totuși o parte din magie a ajuns în Piața Mare din Sibiu. La ora 11.00 în fiecare zi, căsuțele de lemn din târg își deschid obloanele și cei care decid să-l viziteze au o gamă variată de produse de care se pot bucura. Anul acesta - mult mai mult hand made ca-n alți ani. Aproape la fiecare căsuță găsești un producător care îți poate spune povestea produselor lucrate manual.

Din târg nu lipsesc hainele, dulciurile de toate felurile, inclusiv cele specifice sezonului de iarnă, clătitele, vinul fiert, mâncărurile de sezon, țuica, produsele tradiționale și mai puțin tradiționale, castanele coapte, produsele vegane, bijuteriile, ciocolata, pozele cu Moș Crăciun, globurile și ornamentele.

Ornamente din fructe uscate

Până și vinul fiert are povestea lui în Târgul de Crăciun. Îl poți găsi adus din Germania, chiar din Nuremberg sau din cramele noastre românești. Poți da pe un pahar între 10 și 15 lei. Sunt și alte variante de băuturi de la rachiul de prune, vișinată, afinată pe care poți da 15 lei pe 50 de grame și până la băuturi răcoritoare, apă plată și suc de mere fierbinte.    

Este locul ideal de a găsi cadouri mici, simbolice. Sunt mulți producători anul acesta care au venit la Sibiu să-și demonstreze măiestria. La una dintre căsuțe oamenii au venit tocmai din Ungaria, acolo unde locuiesc de mult. Sunt specializați pe flori făcute manual din lut ars, dar au și ornamente de Crăciun numai bune de agățat în brad. Ei au venit pentru prima dată la Târgul de Crăciun, deși au mai fost la Târgul de Paști, Târgul Olarilor și în Muzeul Astra. Produsele lor sunt între 7 și 12 lei firul de floare lucrat și ajung până la 150 de lei aranjamentele.

Și căsuțele continuă să ofere diversitate: produse din lavandă, lumânări cu miros de scorțișoară, produse din lemn personalizate, realizate manual, și aranjamente din fructe uscate. Sunt făcute din portocală, lime sau măr și au prețuri care variază între 50, 95, 120 și 150 de lei. Pot fi puse pe ușă la intrare, pe masă sau agățate prin casă.

Nu lipsesc pietrele semiprețioase și bijuteriile confecționate din ele. Prețurile pornesc de la 20 de lei și pot ajunge până la 40, 45, 65  și 100 de lei.

La una dintre căsuțe se tot repetă un mesaj scris: „Nu încercați cu unghia sunt din ceară”. Sunt lumânări de ceară, dar lăcuite și par din sticlă.  

„Am fost nevoit să pun zeci de astfel de mesaje și cu toate astea nu au niciun efect”, spune omul care le-a creat. Prețurile lor sunt între 40 și 80 de lei.

Găsești și șosete de lână, căciulițe din blană artificială și mănuși cu prețuri ce variază între 20 și 100 de lei.

Tot handmade poți găsi și globuri. Sunt lucrate manual atât globurile, cât și picturile de pe ele. Cele mici sunt 20 de lei, cele cu peisaj sunt 30 de lei. Pot ajunge și la 40 de lei. Cele care au mărimea de 10 cm, cu peisaj pictat pe ele sunt 60 de lei și pot ajunge până la 120 de lei. Se lucrează la ele din ianuarie, februarie, timp de un an de zile, partea cea mai grea fiind crearea globului.

Haine de blană naturală și produse vegane

De ani de zile vin în Târgul de Crăciun, din Târgul Neamț, și producători de haine din piele și blană naturală. Căciulile lor sunt între 100 de lei și 300 de lei, iar hainele de blană pornesc de la 1.600 de lei și pot ajunge până la 1.800 – 2000 de lei.

Într-o căsuță mică, undeva vizavi de impunătorul pom de Crăciun al târgului, se vând produse vegane.

„Sunt dulciuri în principal, fără zahăr, lactate și unele sunt fără gluten. Creme tartinabile dulci, tot vegane, caramel, unturi, fistic și arahide. Aici avem creme tartinabile sărate din semințe de dovleac, pastă de amarant, acestea sunt niște icre, parmezan vegan și o cremă foarte bună tartinabilă de sfeclă roșie și năut. Produsele vedetă sunt snickers-ul și prăjitura cu nutela și caramel. Prețurile la aceste produse variază în funcție de gramaj, fiind vorba despre dulciuri, iar borcanele de paste tartinabile pornesc de la 20, 25 de lei.

Poți face și o fotografie cu Moș Crăciun în „carne și oase”. Te costă 25 de lei o fotografie de 10/15 și 35 de lei dacă alegi să fie de 15/20.

Poți avea și fotografii magnetice. Aceasta costă 35 de lei dacă este 10/15 și 50 de lei dacă este 15/20.

Ce prețuri are mâncarea în Târgul de Crăciun

Dacă vrei să încerci delicii siciliene la Târgul de Crăciun din Sibiu, atunci trebuie să scoți din buzunar între 15 și 35 de lei. De exemplu, faimoasele prăjituri siciliene Cannoli sunt 15 lei, la fel ca bombele, rollo sau saccatinele. Dacă vrei preparate pe bază de carne de porc atunci mergi spre 30, 35 de lei.

Dacă simți nevoia să bei o cafea în Târgul de Crăciun, atunci pentru 10 lei poți alege un espresso simplu sau 19 lei orice alte combinații cu cafea.

Nu lipsesc nici gogoșelele de care te poți bucura cu 15 lei pentru o porție mică și 25 de lei pentru o porție mare. Dacă vrei extra topping mai pui 5 lei la porție. Chipsurile sunt 25 de lei, 120 de grame înșirate pe un băț.

Găsești și produse naturale cu beneficii pentru sănătate: de la ceaiuri, siropuri cu miere, siropuri de orice fel, șerbet, până la creme antirid pe bază de miere și creme cu venin de viperă. Prețurile variază de la 20 și până la 40 de lei.

Dacă te decizi să-ți iei cozonacul din Târgul de Crăciun îl poți găsi între 75 de lei (850 de grame) și 110 lei pentru 1100 de grame. Sunt și prăjituri fel de fel, cu gramaj diferit. De exemplu dacă vrei biscuiți linzer cu gem de caise trebuie să știi că sunt 7 lei 40 de grame, banana bread cu nucă și scorțișoară costă 11 lei suta de grame, biscuiții cu ciocolată neagră sunt 11 lei, 95 de grame, iar Pavlova 21 de lei suta de grame.

Dacă vrei să ai parte de o masă copioasă îți poți îndeplini și această dorință. Atenție însă cum socotești porțiile pentru că prețurile sunt la 100 de grame.

Astfel, un ciolan prăjit, de minim 300 de grame costă 39 de lei, pentru că este 13 lei suta de grame. Cârnații prăjiți, friptura de porc, ceafa la grătar, coasta, pieptul de pui, toate sunt 13 lei suta de grame. O porție de ciolan cu legume însă, costă 30 de lei, frigăruile sunt 25 de lei, iar cartofii prăjiți sunt 15 lei. Plătești în plus dacă vrei murături, pâine, muștar, hrean, varză sau inele de ceapă.

O porție de două sarmale este 35 de lei.

Poți opta și pentru mâncare turcească unde găsești porții între 15 și 30 de lei.

Nu uita de curtea Muzeului Brukenthal. Și acolo poți găsi anul acesta locuri pentru făcut fotografii și câteva căsuțe cu vin fiert, ceaiuri, cafea sau mâncare ușoară. Dacă preferi mâncarea în stil asiatic, aici le găsești. Sunt porții de orez cu vită, cu ton, somon, creveți, pui sau tofu, picante sau nepicante, cu prețuri între 28 și 37 de lei, în funcție de gramaj. Tot aici mai sunt sandwichuri care pornesc de la 32 și ajung la 39 de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa only travel vibes

Acum 1 săptămână

Guys, preturile sunt foarte ok pentru noi, cei care muncim in consultanta si continut de imagine. Pentru cei care traiesc din pensii si muncesc la banda, ca e plin tara asta de ei, poate sunt mari, dar sa isi mai ia joburi sa castige si ei cat de cat. Nu ar strica sa fie amenajate si locuri speciale pentru membri comunitatii ghei si mult mai multa mancare vegana, cum e in Elvetia si Norvegia.
Raspunde

Valjan

Acum 1 săptămână

Provocator...provocator ...trol profesionist :)))) ....si se musca la greu!!!
Raspunde

Un cititor

Acum 1 săptămână

" o parte din magie a ajuns la Târgul de Crăciun ". Ce ****!

Raspunde

Gospodina

Acum 1 săptămână

Biscuitii linzer se fac cu gem de zmeura!
Raspunde

Muresan

Acum 1 săptămână

Nu mai vand ciolanul la kg, il dau la portie. 30 de lei? O portie? De 200 de grame si trei legume ametite in tigaie?!
Raspunde

Carcotel

Acum 1 săptămână

Magnet pentru fraieri locali sau veniti din alte parti ale tarii ca sa cheltuie cateva sute pentru a avea ocazia sa-si puna pe "social" o poza cu talciocul de "craciun" din oras. Inca o data, e inca luna NOIEMBRIE oamenilor
Raspunde

Tony B

Acum 1 săptămână

Cum de nu am gasit placinte poale-n brau in targul din Sibiu? Stie careva daca sunt?
Raspunde

Un român

Acum 1 săptămână

"30 de lei ciolanul cu legume, 25 lei chipsuri pe băț și 8 lei snickers vegan". Halal cultură și tradiții! Măcar dacă antiromânii din primărie nu și-ar fi bătut joc de tradițiile tuturor locuitorilor Sibiului, dar mai ales de ale românilor ortodocși majoritari, care încheie sărbătorile de iarnă la Sf. Ioan, dar primăria le stinge luminile și le despodobește orașul de pe 2 ianuarie. Practic orașul nu este împodobit pentru sărbătorile de iarnă ale majorității locuitorilor, ci pentru talcioc... sau bala știe ce alte sărbători ale căror purtători de șorțulețe...
Raspunde

Nu sunt fraier

Acum 1 săptămână

Targ Craciun Sibiu - apa plata - 500 ml - 15 ron. Aeroporturile din europa - apa plata 500 ml - 2 euro iar in magazinele sibiene - 2.50 - 3 ron. Sincerc, urez tuturor profitorilor comercianti din targul de Craciun sa aiba de ce se plange la final. Eu unul nu voi cumpara produse de acolo
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Nici eu! O sa boicotez targul anul acesta!

Raspunde

Feketecica

Acum 1 săptămână

Tocmai ce mi-am dat seama, ca acasa, la caldura, in tihna pot manca exact ca la restaurant. Iar oala mea plina cu sarmale valoreaza sute de lei. Sunt preturi exagerate la targ. Si ma mira cum e plina piata in fiecare an, de oameni care stau in frig si accepta sa plateasca preturi nesimtite.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Comerciant onest

Acum 1 săptămână

Noi, comerciantii care avem casute in targul sibian, nu mai putem de cei 16 suparati care nu ne vor trece pragul, preferand sa serveasca traditionalele produse romanesti la Budi Lounge! Ne doare la patina! La sfarsitul targului, dupa ce vom fi platita chiria, care este enorma, vom trai din castiguri pana la urmatorul targ din 2024! Sarbatori fericite tuturor sarakilor!
Raspunde

Feketecica

Acum 1 săptămână

Stim ca va doare la patina, de asta nici nu va trecem pragul! Majoritatea persoanelor satule de comercianti ca dvs sunt sibieni, macar sunteti sincer si recunoasteti ca aveti incasari suficiente pana la urmatorul targ, preturile sunt exagerate pt cateva grame de mancare. Sarbatori fericite de asemenea!
Raspunde

???

Acum 1 săptămână

Comerciantule onest, ar fi bine sa traiesti din profiturile de acum pana la urmatorul targ! Dar nu e asa, recunoaste! Tot anul umbli pe la toate targurile si sarbatorile si concertele ca sa mai vinzi cate ceva la fraieri! Nu te mai lauda ca esti si tu sarak! Cu rate la banca si angajati pe care ii platesti cu salariul minim pe economie. Nici o scobitoare n-as lua din targ!

Raspunde

@Feketecica

Acum 1 săptămână

Chiar crezi ca traieste din incasarile de la targ? Sa fim seriosi! Or fraieri niste melteni care vin sa vada un targ de Craciun in Viena mica sau niste puberi in crestere care infuleca sandviciuri sau cartofi. In rest... Lumea vine sa se uite... Traieste din incasari poate in visele lui!

Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Rotativa este cheia succesului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus