Mai multe organizații patronale a medicilor de familie din România, inclusiv Patronatul Medicilor de Familie Sibiu, au emis astăzi un comunicat în care amenință că vor înceta să mai primească pacienții programați la consultări, deoarece nu și-au primit plățile pentru serviciile medicale efectuate în luna octombrie 2023 de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Comunicatul subliniază că această întârziere în plăți constituie o încălcare unilaterală a contractelor încheiate și poate duce la acordarea de daune. Mai mult, organizațiile patronale consideră inacceptabilă practica plăților parțiale, în proporții de 60-70%, având în vedere că această clauză nu este stipulată în contractele semnate.
„Aducem în atenția Caselor județene de asigurări de sănătate și CNAS că termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară efectuate în luna octombrie 2023 nu este respectat. Acest fapt reprezintă o încălcare unilaterală a contractului de furnizare de servicii medicale ce poate genera daune - interese. Apreciem că respectarea prevederilor contractuale trebuie să fie o obligație a tuturor părților semnatare ale unui contract și nu doar a furnizorilor de servicii medicale.
Plata parțială, în proporție de 60-70%, este inacceptabilă, această clauză nefiind cuprinsă în contractul asumat bilateral. Cu celeritate va trebui să oferiți explicații publice entităților juridice pe care le reprezentăm și ale căror predicții fiscale le bulversați referitoare la nerespectarea repetată a caselor de sănătate a prevederilor contractuale. Menționăm că nu este un incident singular și vă reamintim că în precedentul apropiat ați avut o întârziere de plată de aproximativ 14 zile pe care nu v-ați asumat-o”, transmit semnatarii.
Reprezentanții medicilor de familie solicită CNAS și CJAS să ia măsuri imediate pentru asigurarea plăților corecte și la timp, evidențiind impactul negativ pe care aceste întârzieri îl pot avea asupra accesului pacienților la îngrijiri medicale de calitate. Ei atrag atenția că responsabilitatea pentru pacienții care nu beneficiază de servicii medicale adecvate revine caselor de sănătate:
„Spunem public că pacienții care nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate sunt strict sub incidența răspunderii dumneavoastră. Vă sugerăm să explicați asiguraților dumneavoastră care pot fi consecințele lipsei furnizării de servicii medicale în medicina primară”.
Aceștia avertizează că în cazul în care problema nu va fi rezolvată în termen de două zile de la emiterea comunicatului, medicii de familie își vor reduce semnificativ activitatea medicală programabilă, afectând astfel accesul la servicii medicale primare.
Precizăm că Patronatul Medicilor de Familie Sibiu este condus de Mihaela Stan.
Amintim că în ultima perioadă au mai protestat angajații Casei județene de asigurări medicale și cei ai Direcției de Sănătate Publică, cerând majorări de salarii.
Citește și: Trei instituții din Sibiu protestează. Cer măriri salariale și echitate între instituții
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: medici de familie
Vizualizari: 814
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Min
Acum 10 ore
Eu pot, dar voi?
Acum 11 ore
Antiprostie
Acum 12 ore
Nonick
Acum 13 ore
Ghiță