Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

„Primarul, fiul său și fostul primar au curentul și apa plătite din banii Primăriei”. Discuții suprarealiste dintr-o ședință de Consiliu local

„Primarul, fiul său și fostul primar au curentul și apa plătite din banii Primăriei”. Discuții suprarealiste dintr-o ședință de Consiliu local

Ferma primarului din Cristian, a fiului acestuia – director adjunct la APIA - și a fostului primar al comunei de la marginea Sibiului este alimentată cu energie de la un contor al cărui consum este plătit din bugetul comunității. Apa utilizată la aceeași fermă aflată pe un teren concesionat tot de Primăria Cristian este, de asemenea, plătită din banii comunei. Sunt câteva din acuzațiile pe care secretarul Primăriei le-a făcut în ședința de vineri dimineața a Consiliului local Cristian.

„Se consumă banul public în interesul domnului primar, al fiului său, fostului primar și al câtorva consilieri locali”, a spus Claudiu Ștefan, secretarul comunei Cristian, în ședința Consiliului local care a avut loc vineri dimineața.

Acuzațiile sale au fost formulate după ce șeful Ocolului silvic al Primăriei a recunoscut faptul că din apa bazinelor destinate pepinierei comunei este alimentată inclusiv ferma primarului. „Nu există o contorizare separată, probabil la un moment dat va trebui să stabilim un sistem paușal în funcție de numărul de vite al crescătorilor de animale din zonă”, a spus șeful Ocolului silvic.

La această primă acuzație – cum că apa pentru fermă este plătită din bugetul ocolului care aparține Consiliului local Cristian – primarul Ioan Seuchea a spus că așa era înțelegerea inițială. „Este scris în contractul de închiriere: suntem obligați să dăm apă fermierilor care închiriază pășunea”, a spus Seuchea. „Da, așa era în primele contracte. Dar nu am fost de acord niciodată ca această apă să nu se plătească”, a replicat un consilier local.

Secretarul Claudiu Ștefan a contrazis afirmațiile. „Eu chiar am contractul de concesiune al domnului primar și acolo nu scrie nimic de vreo obligație de a furniza apa. Nici gratuit, nici pe bani”.

„Eu vă fac plângere pentru delapidare”

Discuțiile din ședința Consiliului local au ajuns la un cu totul alt nivel de la proiectul referitor la revocarea unei hotărâri din primăvara acestui an, prin care primarului și viceprimarului li se permitea parcarea mașinilor Primăriei Cristian la ei acasă. Mircea Daniel Dumitru, consilierul local USR care a inițiat proiectul de anulare a hotărârii din primăvară, spune că a așteptat jumătate de an pentru a vedea dacă intervine Instituția Prefectului în anularea situației pe care o consideră „fără temei legal”.

„Un primar este primar 24 de ore din 24. Pe mine și dacă mă sună noaptea lucrez. Și oriunde mă duc cu mașina, mă duc cu treabă”, a justificat primarul Ioan Seuchea motivul pentru care are nevoie de mașina parcată în fiecare seară la poarta casei sale.

Atât el, cât și viceprimarul au fost acuzați de către secretar că, de fapt, folosesc mașinile în interes personal. „Domnule viceprimar, îmi zic oamenii că duceți pâine cu mașina primăriei când microbuzul vi se strică”, a spus secretarul, fiind rapid și aprig contrazis de viceprimar. „I-am promis domnului primar că-l las pe bicicletă. Eu vă fac plângere pentru delapidare”, a continuat secretarul. „Mă voi ocupa eu, băiatule, de actele pe care le-ai întocmit în fals. Termină”, i-a replicat primarul Seuchea.

Ședința Consiliului local Cristian

Acesta a fost și momentul în care Gheorghe Conțiu, unul din cei doi consilierii locali PSD din Cristian, s-a retras din ședință. „Eu nu mai particip la asemenea.... țigănii. Mă abțin de la acest proiect și plec. Consider că suntem între oameni normali, cu cap. Dar mi-e rușine că ne comportăm așa. Cu părere de rău vă spun că mi-e rușine că particip la asemenea ședințe, cu tot felul de aluzii și acuzații. Bună ziua”, a spus Conțiu, părăsind sala de ședințe.

Curentul plătit tot de Primărie

Finalul ședinței de vineri dimineața a culminat cu acuzațiile referitoare la alimentarea cu energie electrică a fermei unde își cresc animalele primarul Ioan Seuchea, fiul acestuia și Ion Ghișoiu, fostul primar. Tot secretarul Claudiu Ștefan a deschis subiectul, arătând că a atras atenția asupra acestei situații de la ședința Consiliului local de luna trecută. „Nu mi se pare normal. Curentul consumat de ferma domnului primar, fiului acestuia și fostului primar este plătit de Primărie”.

Ferma folosită de primarul și fostul primar al comunei Cristian

Primarul Ioan Seuchea susține că, de fapt, contorul la care face referire secretarul nu a fost instalat pentru alimentarea fermei în discuție, ci pentru iluminatul public. „Saivanele și tot ceea ce este acolo este pe domeniul public al Primăriei. Iar curentul este pentru iluminat”. 

Ferma în discuție se află pe un teren de 17 ha concesionat pe 25 de ani de către Ioan Seuchea cu o redevență anuală de 425 de euro, alături de care se află un teren de 36 de ha, concesionate de Radu Seuchea (fiul primarului) pentru suma de 900 de euro pe an. Terenurile sunt situate în apropierea gropii de gunoi de la Cristian.

Ședința Consiliului local s-a încheiat relativ brusc, fără ca cei rămași să mai aibă poftă de a dezbate subiectele. Secretarul comunei, Claudiu Ștefan, a continuat contrele cu primarul Ioan Seuchea, acesta din urmă susținând că este atacat deoarece a descoperit că Primăria Cristian va pierde un proces din cauză că secretarul nu a depus la instanță o adresă. În replică, secretarul a arătat că procesul a fost determinat de un aviz de oportunitate emis în afara legii de către primar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Hermann Stadt

Acum 5 luni

Genul asta de persoane,in alte vremuri dispăreau și nu mai știa nimeni de ele.
Raspunde

PNL, ACEEASI MIZERIE?

Acum 5 luni

Mai e ceva de spus? Sigur nu *** daca mai votezi mafia si nesimțirea galbena.

Raspunde

R

Acum 5 luni

425 eur pe an pentru 17 ha??? 900 eur pe an pentru 36 ha??? A fost cumva licitatie si ceilalti au licitt cu minus sau dedicatie cu dedicatie pentru primar? Unde este DNA? Nu este asta abuz in serviciu? In plus si curent si apa din banii contribuabililor pentru ferma primarului. Adrian Bibu, Raluca Soma Turcan nicio reactie? Dezvoltam Sibiul vorba aia. Vin alegerile!
Raspunde

Kokos

Acum 5 luni

Dupa cum am scris si la articolul cu noroiul de pe DN1 , mafia pnl in toata splendoarea!
Raspunde

Hahah

Acum 5 luni

Domnule Traian, pe la gura raului cand veniti? Credeti ca mos primar nu umbla cu masina peste tot? Chiar si la petreceri.
Raspunde

Carcotel

Acum 5 luni

Din pacate multi dinte acesti fosti pastori "marginasi" care au fraudat unde au putut si cu cat au putut au ajuns de multa vreme sa conduca (cel putin din umbra) si orasul Sibiu: rezultatele se pot vedea la tot pasul, nu are rost sa stam sa le enumaram. Nu am nimic cu ocupatia de "pastor", dar haideti sa fim de acord ca setul de aptitudini necesare pentru oierit si pastorit nu are nici o legatura cu dezvoltarea urbana sustenabila. Ma tot mir cum de nu ajung jurnalistii de investigatie cu ceva reportaje si pe la noi prin judet...ca nu suntem mai buni decat sud sau est cu nimic cand vine vorba de administratie
Raspunde

Sparrow

Acum 5 luni

Aceste avantaje sunt unele dintre motivele pentru care cineva intrā in politicā ori candideazā la posturi din administratie. Ce naiba māi copii, incā vā mai mirati? Dupā o treime de secol de democratie pe meleagurile astea?
Raspunde

Un cetatean

Acum 5 luni

Foarte bine ca cineva arata in mod public ce se intampla cu adevarat in Cristian, desi toata lumea stia deja asta. Sper ca va raspunde pentru ceea ce a facut in cei 20 de ani in functia de primar. Dar va intreb oare, domnule Traian Deleanu, nu ati observant cine este acest domn Stefan Claudiu? Care este motivatia sau sursa asa-zisului spirit civic pe care brusc l-a dezvoltat….doar dupa cearta pe care a avut-o cu terenurile, preotul etc? De ce pana atunci nu? Daca vrem cu adevarat dreptate, haideti sa analizam in mod corect, inclusive pe domnul care arata cu degetul. In mod evident, a dezvoltat o obsesie fata de primar, foarte bine, treaba lui, dar modul in care o face a devenit un stil de mahala, o agresiune, dar o sa discut si aspectul acesta. Ati vazut, domnule Deleanu, pagina sa pentru transparenta in administratia publica? Folosind strict cuvintele din postarile si comentariile domnului Claudiu Stefan, incepem cu “nu vreau sa ii dau satisfacție ca este mai tare decât mine’. Pe domnul nu il intereseaza suprematia legii, transparenta decizionala sau orice altceva, ci sa ii arate primarului cine este mai ‘tare’. Nu vede nimeni asta? Continuam cu “Eu nu am bube in cap, el are, asa ca, sa iasă la interval.” La interval? Bube? Inteleg, poate in Berbesti/Rm. V. sau de unde o fi distinsul domn, asa se iese la interval, dar asa un om educat, cum doreste sa se prezinte, un om caruia chiar ii pasa de ceea ce se intampla in comunitate, de oameni si orice altceva mai pretinde el ca ii pasa… iese la interval? Unde vedem in discutiile dansului, de pe blogul lui ce-i drept, ca vrea sa ajute institutiile abilitate sa cerceteze, sa ia masuri, in mod civilizat, democratic? Nicaieri, s-a trezit legiuitor in Comuna Cristian, el verifica ‘stati linistiti’. Vorbeste despre DUBAi, rusine, slogan de tip huligan pe stadion ‘fara frica, primarul pica’ sau ‘il lasa pe primar pe bicicleta’. Mno, mai clar de atat, nu vede nimeni ca este o problema personala (nu contest, primarul da, trebuie sa raspunda)? Nu vede nimeni motivul si nu il intreaba nimeni pe domnul daca chiar este asa de imaculat cum se prezinta? Tot acest domn, prin comentarii, sustine ca are ‘ac de jocul politiei’ (n.b. cred ca vroia sa spuna cojoc, daca nu, atunci nu stiu ce jocuri stie domnul Stefan cu ace), dar sper sa foloseasca acelasi ac si pentru cojocul lui. De ce discutam atat despre acest domn, atat de educat, care spune ‘asigur toată comunitatea ca la mine domnește legea și seriozitatea’? Pentru ca nu este asa. ‘Sunt singurul funcționar public in istoria primarului Seuchea care atunci cand a îndrăznit sa îmi insulte capacitatea profesională’ – gresit. Doar in momentul in care nu a primit ceea ce ti-a promis primarul, ca doar o parte trebuia sa fie pentru domnul Stefan, doar atunci s-a simtit insultat, pana atunci nu. Pana atunci a executat absolut tot ceea ce a spus primarul, fara exceptie, a ras impreuna cu primarul si politia, ba chiar mai mult, se lauda cu vestitul sau pix care scrie cate zerouri vrea el, dar poate se rezolva cumva, pentru ca stiti, salariul lui este mic, masina veche si mai are si rate la banca. Despre capacitatea profesionala mai are rost sa mai vorbim? Hai sa fim seriosi, spiritul sau civic este o obsesie de a pedepsi pe cineva care nu i-a dat si lui o parte din ciolan, un teren, ceva. Daca lupta pentru dreptate, cinste lui, sa mearga de mana cu primarul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus