Aproape de capătul dinspre Piața Mare al pietonalei Nicolae Bălcescu, în spațiul eliberat de ceva vreme de o filială a BCR, s-a deschis recent Turtha. Restaurantul este fratele mai tânăr al celui cu același nume de pe strada Someșului, care – la rându-i – s-a dezvoltat pe urmele cofetăriei deschisă inițial acolo.
A fost o seară de vineri când am intrat în restaurantul care, deocamdată, nu are siglă la exterior, ci doar una mare, luminoasă, deasupra bucătăriei deschise. Era aproape plin locul, iar cei doi ospătari care forfoteau printre mese n-au părut foarte încântați de noi mușterii, ignorându-ne cu succes în timp ce alergau mereu preocupați, ușor încruntați. După un scurt traseu prin cele două încăperi (una adăpostește zona de cofetărie și bucătăria deschisă cu câteva mese, în cealaltă fiind barul și cele mai multe mese) am decis să ne așezăm la ceea ce pare a fi masa pentru grupurile mari. Cred că are o capacitate de vreo 12 persoane, este din metal (ți se cam face răcoare dacă, în mod neprotocolar, te întinzi cu mâinile pe tăblie), are scaune din grinzi mari de brad tăiate cât să îți asigure un șezut, iar în mijloc are o adâncitură în care ard lumânări printre resturi de ceară. Ușor incomode discuțiile cu cei de cealaltă parte a mesei, către care trebuie să ridici vocea pentru a reuși să te faci auzit printre zumzetul celorlalți și muzica ritmată.
Aspectul industrial al finisajelor este compensat de o abundență de plante, cele mai multe agățate înspre tavan. Locul este cât se poate de interesant amenajat.
În scurt timp aveam să ne dăm seama că noul Turtha este locul în care lucrurile se mișcă, de fapt, foarte repede, motiv pentru care ospătarii au refuzat – de exemplu – să rezerve o masă unui cuplu care avea să lipsească vreo câteva minute. Restaurantul (care dacă avea feluri mai locale se putea încadra la un fel de bistro modern) pare să fie mai degrabă locul în care te duci să te saturi rapid, să stai la o cafea sau un dulce cu niște prieteni și nicidecum să îți organizezi o seară lungă.
Meniul este împărțit în opt capitole, denumite aperitive, proteine, burger, quesadilla, boluri botanice, extraproteine adăugate la bolurile botanice, garnituri și sosuri. Prețurile sunt de zonă centrală a orașului: 51 de lei un cheeseburger și 55 de lei un halloumi burger, 14 lei o porție de 200 de grame de cartofi prăjiți cu brânză locală, ca să aleg niște repere mai ușor de comparat. Locul pune accent pe local, proaspăt, „făcut în bucătăria proprie”.
Unul din elementele specifice Turthei nou deschise este apa: în noul restaurant nu sunt sticle cu apă, ci un dozator cu apă plată la temperatura camerei, apă plată rece și apă minerală. Dacă vei cere apă, ospătarul îți va aduce un pahar plin cu felul de apă dorit, pentru care pe notă ți se va cere nouă lei. Reumplerea paharului ți-o faci singur (te ridici de la masă, te duci la dozator, te întorci), dar gratuit.
La fel, va trebui să te ridici de la masă și pentru deserturi. Acestea se vând separat, în încăperea unde este bucătăria (tot acolo va trebui să le și plătești, nu se includ pe nota din restaurant).
În 15 minute de la comandă, pe masă ne-au fost aduse toate cele cinci preparate comandate.
Pe primul l-am ales mai mult pentru a testa zona „botanică” a meniului, după cum au fost denumite preparatele pentru vegetarieni. E vorba de un aperitiv denumit „Garden Dip” prezentat drept „bastonașe de castraveți, ardei capia, apio și morcov, conopidă, servite cu humus, quacamole și tzatziki”. Precum era descrierea, așa a venit și farfurie: cu cinci legume spălate și tăiate și trei mici boluri în care să întinzi bucățile crocante. N-am avut ce aprecia în mod special.
Garden Dip, la Turtha
Tot din zona aperitivelor a venit și farfuria de „guacamole beef nachos”. O farfurie generos umplută cu cipsuri de tortilla călduțe, peste care a fost ras parmezan, împrăștiate fâșii de carne de vită și câteva felii de jalapeño (un fel de ardei iute) murat. Cipsurile le puteai întinde prin guacamole promis a fi „făcut în casă” sau prin smântâna așezată de cealaltă parte a farfuriei. Interesantă farfuria, am împărțit-o între noi, încălzindu-ne mâinile ori de câte ori le treceam peste șirul de lumânări din mijlocul mesei. Porția este mare și ar putea sătura lejer o persoană.
Guacamole beef nachos, la Turtha
De fapt, chiar dacă nu sunt foarte mari, farfuriile de la Turtha sunt consistente. Și, din experiența noastră, cele mai multe includ preparate ușoare și delicioase. Așa a fost și falafelul de casă cu sos tahini, un preparat despre care în meniu se povestește că are la bază o rețetă iraniană adusă de Mohammad, un angajat al restaurantului. Foarte bune cele patru bucăți de falafel, ușor crocante și acoperite cu o dungă de sos de tahini cu muștar și mango.
Falafel cu sos tahini, la Turtha
Farfuria includea și o bucată de focaccia și o salată mixtă, pe care – de fapt – le regăsești alături de mai multe preparate. Cum a fost și cazul farfuriei cu pui piri piri. Un preparat gustos marinat, acoperit cu o salsa de ananas, ardei capia, roșii și pătrunjel.
Pui piri piri, la Turtha
În fine, la masa la care ne-am așezat trei persoane am mai avut și o quesadilla (o tortilla cu diferite umpluturi) cu pui. În lipia mexicană a fost topită „brânză gouda”, cremă de brânză, ceapă caramelizată, dulceață de ardei iute promisă a fi făcută în casă și niște ardei copt, pe lângă feliile de pui prăjit la grătar. La fel, un preparat foarte bun.
Quesadilla cu pui, la Turtha
După ce ne-am oferit și câte o felie de tort de oreo (copiii din ziua de azi!!!) și una de cheesecake cu afine, pe care am plătit separat 32 de lei, am cerut și nota.
Cheesecake cu afine (sus) și tort de ore (jos), la Turtha
Cei 213 lei trecuți pe aceasta erau împărțiți între apa plată (câte nouă lei pentru fiecare pahar; în total, noi am băut cinci pahare), quesadilla de pui – 47 de lei, nachos-ul cu guacamole – 38 de lei, falafelul cu tahini – 35 de lei, puiul piri piri – 35 de lei și feliile de legume botezate „garden dip” – 31 de lei.
Aquapay
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: nou restaurant centru platit 2 , nachos sibiu , quesadilla sibiu , falafel sibiu , restaurant centru sibiului , restaurant turtha , foto
Vizualizari: 12961
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Gigi Contra
Acum 10 ore
Sibianul
Acum 10 ore
Ciobanul
Acum 10 ore
Nemo
Acum 11 ore
Vivi Dragan