Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Numărul virozelor aproape s-a dublat în Sibiu. Medic de familie: „Circulă mult virusul gripal de tip A”

Numărul virozelor aproape s-a dublat în Sibiu. Medic de familie: „Circulă mult virusul gripal de tip A”

A crescut semnificativ numărul virozelor și al infecțiilor virale în ultima săptămână, transmit reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Potrivit acestora, în ultima săptămână de supraveghere s-au înregistrat 1898 cazuri de viroze, cu circa 600 mai multe decât în săptămâna de la începutul lunii ianuarie.

Medicii de familie spun că adresabilitatea la cabinete a crescut în ultimul timp, ajungând să consulte și câte 40 de pacienți pe zi. 

„În ultimele săptămâni a crescut foarte mult adresabilitatea la cabinetele medicilor de familie, mai ales pe viroze respiratorii, gripe confirmate sau nu, alte viroze. În cazul meu am două cazuri de rujeolă, din păcate și asta simțim noi. Crește mult adresabilitatea pacienților. Practic numărul lor se dublează pe zi și nu-i putem refuza pentru că sunt boli acute și trebuie să primească tratament în timpul cel mai scurt. Mai ales dacă vorbim de gripă, trebuie să fie tratamentul specific cât mai la debutul bolii. Acum, de exemplu circulă virusul gripal de tip A, confirmat pe teste, apoi viroze obișnuite, tuse care durează, dar mult mai puține cazuri de COVID, spre deloc”, spune dr. Mihaela San, medic de familie în Șeica Mare.

Potrivit informațiilor oferite de DSP, cele mai multe viroze au fost la grupele active, care împreună reprezintă 78% din totalul îmbolnăvirilor (37,51 % la grupa 15 - 49 ani și 24,71% la grupul 5 – 14 ani). Cazurile nu au fost însă grave, procentul de spitalizări fiind foarte mic (1,7%).

S-au raportat 492 de pneumonii. Cele mai multe, 152 cazuri (30%) au fost la grupa 15 – 49 de ani, urmat de grupul vârstnicilor, 65 de ani și peste, cu 103 cazuri. Numărul de internări a fost, procentual, mai mare decât în cazul IACRS, reprezentând 27%, dar mai puține decât numărul internărilor pentru pneumonii din săptămâna anterioară (136 de internări la 416 cazuri – procent 32%)

Informarea reprezentanților DSP arată că în perioada de referință s-au consemnat tot 30 de cazuri de gripă (ca și săptămâna trecută), dintre care 11 confirmate prin laborator (test PCR), 33,3% (10 cazuri) necesitând internare. Cele mai multe îmbolnăviri au fost la vârstnicii peste 65 ani (11 cazuri) și la grupa 15-49 ani, cu 8 cazuri.

De la începutul sezonului (săpt. 40, 2 – 8octombrie 2023) și până la 14.01.2024 au fost raportate, în total, 125 de cazuri de gripă, toate cu virusul gripal de tip A, 35 dintre ele fiind confirmate PCR.

În primă săptămână a anului a for marcat și primul deces din cauza gripei al sezonului. Este vorba despre un bărbat de 71 ani, din Sibiu, cu comorbidități și nevaccinat antigripal.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus