Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

Dublă sărbătoare la Cârțișoara pe 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române și aniversarea lui Badea Cîrțan

Dublă sărbătoare la Cârțișoara pe 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române și aniversarea lui Badea Cîrțan
Pe lângă Ziua Unirii Principatelor Române, locuitorii comunei Cârțișoara sărbătoresc la 24 ianuarie și aniversarea marelui cărturar Badea Cîrțan.
 
„La 24 Ianuarie locuitorii comunei Cârtișoara, sărbătoresc atât Ziua Unirii Principatelor Române cât și aniversarea marelui cărturar Badea Cârțan, fiu al comunei noastre.
 
Ziua de 24 ianuarie 1859 a reprezentat în istoria noastră punctul de pornire care a condus la făurirea României moderne. A fost momentul când, două Principate românești, Moldova și Țara Românească cunoscută în epocă drept Valahia au optat pentru alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza. Decizia de numire ca unic conducător îl punea în fruntea ambelor state, reprezentând interesele comune ale acestora.
 
Unirea a fost posibilă datorită eforturilor conjugate ale oamenilor politici ai vremii care au reușit să valorifice, cu inteligență și spirit diplomatic, un context politic internațional favorabil, având ca sprijin dorința de unitate și solidaritate manifestată de populația din Moldova și Țara Românească.
 
Unirea Principatelor Române reprezintă o pagină importantă de istorie, demonstrând de-a lungul veacurilor dorința unei națiuni de a rămâne unită în jurul valorilor și a intereselor tradiționale.
Începând cu 24 ianuarie 1859, noi românii am îndeplinit obiectivul de suflet al neamului românesc: UNIREA, deziderat realizat în mod pașnic fără a tulbura jocurile și interesele politice internaționale.
 
Astăzi, la 165 de ani de la acel moment glorios, amintindu-ne versurile poetului Vasile Alecsandri devenite imnul Unirii Principatelor Române:
 
Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!”, este mesajul primăriei Cârțișoara cu această ocazie. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus