Generalul-maior Cristian-Daniel Dan, comandantul Centrului NATO de la Sibiu: Calitatea de membru a celei mai puternice alianțe din lume, pe lângă drepturi, îți aduce și niște obligații

Generalul-maior Cristian-Daniel Dan a preluat în urmă cu două săptămâni comanda Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu sau Centrul NATO cum este el cunoscut de sibieni. În cursul acestei dimineți dumnealui a acordat ziarului Turnul Sfatului un interviu în care a vorbit despre relația cu comunitatea locală sibiană, planurile de viitor pentru Alianța Nord-Atlantică la Sibiu, dar și despre calitatea vieții în orașul nostru, așa cum este ea percepută de ofițerii care vin din 15 state NATO la Sibiu.

Comandant nou pentru Centrul NATO de la Sibiu. Cine este generalul-maior Cristian-Daniel Dan

Prima mea curiozitate pornește de la un paradox. În toate sondajele de opinie românii spun că au cea mai mare încredere în Armată și Biserică. Pe de altă parte, sunt numeroși oameni în Sibiu care atunci când aud de NATO spun că se tem că orașul lor ar putea deveni o țintă pentru Rusia. Cum vedeți acest paradox?

Aș începe cu ce ați spus în primul rând, Armata și Biserica sunt unele din instituțiile fundamentale ale statului. Armata cred că a demonstrat întotdeauna că este garantul securității naționale. A fost și va rămâne. În același timp, vreau să subliniez ideea că în urma amenințărilor de securitate, mai concret războiul ilegal declanșat de Rusia în Ucraina, este normal și firesc să ai anumite temeri. Dar vorbind prin prisma unității de elită pe care o comand, cred că temerile ar trebui să înceteze. De ce? Pentru că Alianța s-a adaptat la mediul de securitate. Haideți să privim un pic la teritoriul național. După anexarea Crimeei s-au constituit două structuri, primele două pe teritoriul național. Vorbim despre unitatea de integrare a forțelor NATO, la București, ulterior Comandamentul Diviziei Multinaționale. A urmat Comandamentul Brigăzii Multinaționale de la Craiova. Și în 2018 știm foarte bine că președintele României, la Summitul NATO de la Bruxelles, a anunțat intenția României de a înființa un comandament de nivel corp de armată. De ce? Pentru că era structura lipsă între divizie și lanțul de comandă al NATO. De aceea spun că temerile oamenilor, din punct de vedere militar, dar și personal, ca om, nu sunt justificate. Dimpotrivă, avem o garanție suplimentară de securitate. România a demonstrat că a devenit o țară care furnizează securitate și mă refer și la regiunea de sud-est a Europei.

Care este misiunea comandamentului de la Sibiu în acest peisaj?

E bine să spunem oamenilor ce facem noi. În primul și primul rând, prin înființare și activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi, este vorba despre a descuraja orice acțiune ostilă la adresa Alianței. Și a doua parte a misiunii noastre este că trebuie să asigurăm comanda și controlul unei operații terestre a Alianței de nivel corp de armată, într-o zonă de operații foarte bine stabilită: teritoriul Bulgariei și României. Asta știu cel mai bine și misiunea nouă ne este foarte clară. Deci aș vedea-o mai degrabă ca o garanție de securitate prin constituirea acestui Comandament. Suntem parte a celei mai puternice și longevive alianțe militare din lume. Un garantor de securitate mai bun decât NATO nu cred că a existat și va exista vreodată. Subliniez, o alianță cu caracter defensiv. Structurile noastre au relații foarte bune de colaborare cu Armată Română și Armata Bulgariei și prin asta cred că alianța a demonstrat încă o dată că este capabilă să se adapteze rapid și, în egală măsură, poate să facă față tuturor provocărilor de securitate.

Pentru a vă duce la împlinire menirea trebuie să legați o relație cu autoritățile locale și, într-un fel, să fiți acceptați de societatea sibiană. Cum faceți asta?

Nu e ceva ce am luat de zero. Mergem mai departe pe ceea ce au construit cei doi comandanți și pentru asta vreau să le mulțumesc, au făcut un lucru extraordinar. Sunt aproape trei ani de la dislocarea Comandamentului de la București la Sibiu, în 2021. S-au dezvoltat relații cu autoritățile locale și întâlnindu-mă cu reprezentanții lor feedback-ul pe care l-am primit este extraordinar. Cooperarea este extraordinară. Cred că în același timp, personalul din subordine, fie că vorbesc despre colegi români sau din cele 15 state care asigură personal, s-au integrat foarte bine în comunitatea locală. Avem colegi care au venit cu familiile, care și-au închiriat, poate și-au cumpărat o casă sau un apartament în Sibiu. Copiii lor merg la școală aici. Ei sunt integrați în ceea ce înseamnă viață socio-culturală a orașului și participă la cam tot ce înseamnă eveniment cultural în Sibiu. Nu fac decât să duc mai departe. Nu construiesc de la zero. Și, pentru asta, vreau să le mulțumesc sibienilor că sunt alături de noi, că ne acceptă, că înțeleg că suntem parte a familiei sibiene, într-un oraș cu un bogat trecut militar. Academia Forțelor Terestre pe care am absolvit-o în 1993 este o unitate emblematică a Armatei României și cred că tradiția militară este la fel de emblematică în oraș.

Haideți să lămurim un detaliu legat de colegii dumneavoastră. Mulți sibieni au impresia că sosind la Sibiu atâția ofițeri și angajați NATO din străinătate, oamenii vin cu bugetele unor țări dezvoltate, precum Statele Unite, Franța sau Olanda. Pe urmă strică piața imobiliară, au bugete foarte mari, cresc prețul chiriilor și omul de rând nu poate ține pasul.

Sistemul este același care se aplică în orice comandament NATO. Aceleași reguli se aplică pentru toți. Eu aș vrea să subliniez un alt aspect. Eu sunt pământean, îmi place viața reală. Dacă eu locuiesc într-un cartier și în cartierul respectiv vine un miliardar care își cumpără cea mai frumoasă casă. Credeți că va schimba asta fața întregului cartier? Refuz să cred asta. Am o comunitate acolo, o va influența, dar nu o va schimba radical. Am o comunitate închegată, care funcționează după anumite reguli, în care oamenii se cunosc și își dau ”Bună ziua!” pe stradă și se privesc în ochi. Nu cred că impactul este atât de semnificativ...

Vreți să spuneți ar putea avea un efect pozitiv asupra orașului...

Eu văd partea optimistă. Nu vin neapărat cu bugete diferite sau extraordinare. Eu aș spune că, mai degrabă, prin existența comandamentului aici – pe lângă faptul că evenimentele culturale au pus Sibiul pe harta NATO și a lumii – existența noastră aici a pus Sibiul pe harta NATO. Toți au colegi, prieteni, familie, avem activități de instruire pe care le executăm cu colegi din statele membre NATO. Nu văd decât a aduce plus valoare. Și a da posibilitatea tuturor colegilor să descopere frumusețea acestui oraș.

Adevărul este că lucrați cu firme din Sibiu, vă cazați aici, faceți și turism.

Și nu este doar Sibiul de descoperit, sunt foarte multe lucruri de văzut în tot județul.

Pe de altă parte, mulți oameni s-au arătat mirați când pe Calea Dumbrăvii s-au șters locurile de parcare la cererea Comandamentului NATO. Unii au considerat asta o aroganță. Au venit de la NATO și ne iau nouă locurile de parcare. Explicați-le oamenilor ce reguli de securitate încalcă, se puteau pune bombe acolo sau de ce au trebuit șterse? Și asta e legat de relația cu autoritățile locale pentru că pe urmă a venit Poliția și a spus că nu sunt bine făcute.

Calitatea de membru a celei mai puternice alianțe din lume, pe lângă drepturi, îți aduce și niște obligații. Obligații pe care nu le-a stabilit un stat anume, ci obligații care la momentul actual sunt agreate la nivel politico-militar de 31 de state. Regula de a avea un anumit spațiu de securitate lângă comandament se aplică la toate comandamentele. Este o regulă pe care nu am inventat-o noi, nici Alianța în sine, ci a fost generată în timp tot din rațiuni de evitare a anumitor riscuri. Adică este doar o aplicare a unor reguli pe care ni le-am asumat și trebuie să le respectăm. Nu pot să spun, știți, drepturile respective se aplică limitat la mine. Nu am cum. Nu este o aroganță. Nu a fost nici pe departe intenția de a transmite un mesaj populației locale, dimpotrivă, aș sublinia faptul că prezența noastră aici aduce garanții de securitate.

Predecesorul dvs. a avut o misiune destul de clară: Operaționalizarea Comandamentului NATO de la Sibiu. Pe măsură ce războiul din Ucraina a luat amploare, au fost chiar urgentate lucrurile. Care este misiunea dvs.?

Orice comandant își setează viziunea. Noi avem un document intern pe care îl numim ”Plan de campanie”. Dar este un document pe termen mediu, undeva până la trei ani de zile. În termeni militari și de infanterist, practic setez busola pe direcția căreia noi îi spunem Nord. Asta îți oferă ție garanția de continuitate. Acum suntem în faza de consolidare. Am obținut ceva și trebuie să mențin în primul rând ceea ce am obținut, tot ceea ce este extraordinar, echipa pe care predecesorii mei au construit-o, echipa și spiritul de echipă, camaraderia, sacrificiul și dăruirea. Acesta este un aspect. În egală măsură toți suntem militari. Fie că vorbesc de Dan sau de un alt coleg, asta nu înseamnă că am venit pentru am o carieră care nu-mi dă posibilitatea să rămân împământenit 20 sau 25 de ani într-un loc. Poate țara are nevoie de mine peste doi ani în altă parte. Este un angrenaj în tot ceea ce înseamnă cariera militară, este obligația pe care o ai față de țară. Unde țara are nevoie de tine acolo te duci. Asta ne-am asumat când am depus jurământul militar și am îmbrăcat haina militară. Ce presupune asta? O dinamică a personalului, fie că vorbesc despre români, fie că vorbesc despre cei din 15 țări care contribuie cu ofițeri și subofițeri aici. Și ei vin pentru un anumit număr de ani. Asta presupune pregătire. Înseamnă, înainte de toate, să-l integrezi în echipa comandamentului, dar în același timp să-l sprijini pe el și familia lui să se acomodeze în comunitatea locală. Este tot datoria noastră. Omul poate vine pentru prima oară aici, nu știe nimic de Sibiu. Trebuie să-l sprijini să-și găsească o locuință, să-și ducă copii la școală, să cunoască unde e piața... sunt acțiuni de bun cetățean și bun om al comunității locale. Pe lângă asta vin obligațiile militare, standardele ridicate de predecesorii mei trebuie menținute. Cum fac asta? Prin pregătire individuală, adică oamenii urmează diverse cursuri în țară sau la școlile NATO. Și în al doilea rând este instrucția colectivă, exercițiile majore. Fie ale noastre, fie când sprijinim alte comandamente cu oameni din cadrul echipei pe care o comand. Deci, sunt cele două mari direcții, a menține și a consolida sau a ridica standardele.

Ce rol joacă în misiunea dvs. noua bază militară care se construiește în prezent lângă aeroport?

Fiind un comandament nu putem funcționa doar prin noi înșine. Atunci Regimentul 46 sprijin, cum este știut, este unitatea care ne asigură nouă sprijinul 24 de ore, 7 zile din 7. Ce fel de sprijin? Sprijin logistic și sprijin de comunicații și informații. Unitatea care se construiește acolo pentru asta a fost gândită, pentru a putea prin Regiment să se asigure sprijinul de comunicații care ne permite să executăm comanda și controlul asupra structurilor subordonate și sprijinul logistic. Este un proces normal, este ceva ce găsim la toate marile comandamente și este o chestie la fel de benefică pentru comunitate. Și acolo avem militari, ofițeri, maiștri, sau chiar personal contractant civil, mulți de pe plan local. Deci, dacă doriți, este un membru al comunități care știe Sibiul mai bine decât Dan și cu care lucrează împreună.

Grăbirea operaționalizării Comandamentului NATO s-a făcut cu privirea ațintită la ce se întâmplă în Ucraina și la cum evoluează războiul. Ce se va întâmpla cu comandamentul odată ce va veni pacea? Rămâne aceeași misiune, același standard, sau poate scade în intensitate?

Îmi permit să vă răspund cu o întrebare: Puteți să-mi spuneți cum va arăta lumea peste cinci ani? Nu sunt un prezicător al viitorului. Misiunea pe care o am acum, subliniez din nou, demonstrează încă o dată că alianța a fost capabilă să se adapteze extrem de repede. Extrem de repede, pornind de la misiunea de apărare colectivă pe care o are. În al doilea rând, amenințările au existat și vor exista întotdeauna. Știu că avem o misiune bine definită și mai știu că prin construirea acestor structuri pe care le-am menționat Alianța nu face altceva decât să-și consolideze prezența aici și să demonstreze încă o dată, prin noi, prin statul român, că am devenit un garant și furnizor de securitate.

Cum regăsiți Sibiul după 30 de ani?

E același oraș fermecător, schimbat în bine, cu aceeași oameni extrem de bine primitori. Îmi face plăcere să mă plimb și să redescopăr, în special zona istorică...

Dați-mi un exemplu, două, pe unde ieșiți la plimbare?

Centrul istoric, dacă te uiți în urmă cu 30 de ani, arată la fel. Dar este vorba despre cum s-a schimbat fațada unei case, cum s-au schimbat treptele care te duc spre Piața Cibin, că ai foarte multe opțiuni să ajungi acolo. Inclusiv cum s-a schimbat Piața Mare. Îmi mai place parcul Sub Arini, că este verde și aproape de centrul orașului. Îmi mai place că sunt multe evenimente culturale și oamenii sunt deschiși și primitori.

Oamenii s-au schimbat în acești 30 de ani cât ați lipsit din Sibiu?

Nu. Am intrat într-un magazin acum câteva zile și vânzătorul mi-a spus că a deschis de o săptămână sau două. Vindea produse de pe plan local. Am simțit același om. Un om bucuros să-mi spună despre ferma de unde aduce el produsele, că sunt tradiționale, am vorbit multe și am apreciat deschiderea către client și comunicarea. Nu găsești asta oriunde.

Ce le recomandați colegilor dvs. care vin din străinătate să facă în momentul în care ajung la Sibiu?

Sunt multe locuri. Le oferim recomandări de la unde să-și facă cumpărăturile până la ce să descopere, să viziteze Muzeul Brukenthal, Muzeul Astra, Mărginimea... sunt multe obiective de descoperit. Mie îmi plac și împrejurimile, avem bisericile fortificate, avem munții în care se pot face drumeții, avem teatrul, filarmonica, se pot face atât de multe lucruri. Eu le transmit ce îmi place mie ca om, pe urmă e alegerea individului.

Ce feedback aveți de la colegii dvs. străini despre calitatea vieții în Sibiu?

Feedback-ul este extraordinar. Toți spun că este un oraș minunat. Discutând cu colegi care au fost în trecut în Sibiu sau membri ai echipei de care ne-am despărțit pentru că țara le-a cerut să se întoarcă înapoi, mulți mi-au spus că se vor întoarce aici ca turiști. Un loc care te primește bine te face să te legi de el sufletește. Din acest motiv te întorci.

Anul acesta NATO împlinește 75 de ani de existență. Vom vedea, în premieră, aș zice eu, la Sibiu, un eveniment aniversar NATO?

Suntem membri ai comunității locale. Am vorbit deja cu colegii mei despre asta și ne gândim să facem în spiritul transparenței o activitate prin care să ne facem cunoscuți așa cum suntem noi. Colegii mei vor veni cu idei, suntem deschiși la orice...

Ziua Porților Deschise...

Suntem deschiși la orice propunere. Este un an important și sunt convins că o să fie ceva plăcut.

Ca să trag o concluzie, având în vedere tradiția militară a Sibiului, NATO a venit aici ca să stea. NATO a venit la Sibiu să lege o nouă tradiție?

Nu, NATO a venit aici ca să descurajeze orice potențială agresiune și să apere dacă situația o va impune.

Noul comandant la Centrului NATO de la Sibiu: Simt că m-am întors acasă. Ceremonie cu Rusia în fundal

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 săptămâni

Stim, sa fi curatat total de bube in reteaua de cima organizata a Justitiei romane si sa faci baie in jacuzzi domnului Vantu. Iohannis este curatat dar nu e botezat precum domnul Geoana.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ghita

Acum 2 săptămâni

Pas cu pas ... din oras turistic devine oras cazarma ! Din pacate pot sa construiasca ce vor unde vor , pot sa inchida circulatia unde vor , pot sa polueze unde vor cum vor - din cauza de NATO . Putem incepe sa ne vopsim casele/blocurile in culori de camuflaj , sa fie distincte de culorile unitatilor militare din oras !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 săptămâni

Camuflajul e periculos. Ambasada Chinei din Iugoslavia a fost confundata de SUA deoarece vopsise acoperisul verde.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AMN114

Acum 2 săptămâni

Domnul general a venit la interviu în ținută de camuflaj. Inamicul este peste tot, firește, iar prudența este mama supraviețuirii. Răspunsurile sunt scurte, tăioase, telegrafice, așa cum se cade unui soldățel de carieră. Carieră pe care dealtfel o menționează de mai multe ori, fiind vădit interesat de acest aspect. Mă rog, sper să aibă ocazia să lupte și pe front cu rușii, nu doar cu birocația prin birourile pașnicului Sibiu
Raspunde

Dan danut

Acum 2 săptămâni

Clasa politica alaturi de purtatorii de uniforme ne vor in razboi, adica vor sa-i transforme pe barbatii romani in carne de tun. Vor sa-i trimita in ukr la eeutanasiere. Va inselati amarnic! Romanii nu vor merge la razboi in ukr, iar ro nu va fi deasemenea front ! Nu ne intereseaza realitatea asta cu razboiul. Vreti razboiu, mergeti voi, statul major, ofiterimea si toti care va doriti asa ceva ! Ca oricum, NU DATI PLUS VALOARE Romaniei, prin ocupatia pe care o aveti. Nu contribuiti activ la economia si la evolutia tarii. Asa ca, atata paguba in ciuperci ! Tradatorii vor razboi, auzi la ei, pacalicii romaniei, paiatele in uniforma ! Marsh cu razboiul vostru, tradatorilor de neam ce sunteti !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Au iesit hienele la interval ! Marsh !

Acum 2 săptămâni

armata sa recunoasca cum a tras in popor in 1907, pe la colectivizare, prin 89 si in multe alte ocazii ! acum nu au ocazia ca ar face o instant ! asa ca, sa faca ingineria sociala a satanistilor de la davos, spre a reduce barbatii, vor sa i trimita carne de tun in ukr, sub diverse pretexte. mergi tu cu statul major, cu sefu-to in ukr ! ***

Acest comentariu a fost cenzurat, deoarece, în opinia noastră, incită la ură

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Chris

Acum 2 săptămâni

Ne poate spune acest domn pe ce se bazează cand afirma ca aceasta alianță e cea mai puternică din lume? Cum a ajuns la concluzia aceasta cand niste tipi pe motorete, cu barci de cauciuc si rachete artizanale i-a alungat pe partenerii lui din anumite locuri? Nu mai vorbim de urs, cei care cu armele lor inferioare fac legea in realitate, in practica. Inaintasii lui au spus tot asa ca fac parte dintr-o alianta, axa se numea atunci, iar apoi au intors armele si au intrat in alta alianță. Sunt vorbe mari iar la greu mai vedem
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus