Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Noul comandant la Centrului NATO de la Sibiu: Simt că m-am întors acasă. Ceremonie cu Rusia în fundal

Noul comandant la Centrului NATO de la Sibiu: Simt că m-am întors acasă. Ceremonie cu Rusia în fundal

Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est sau Centrul NATO de la Sibiu - cum este cunoscut în termeni populari - are începând de astăzi un nou lider, în persoana generalului-maior Cristian-Daniel Dan. Acesta îl înlocuiește la comandă pe generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob. Interesant este că ambii sunt absolvenți ai școlii militare de la Sibiu. Acesta este și motivul pentru care noul comandat al Centrului NATO de la Sibiu a ținut să declare: ”Simt că m-am întors acasă”.

Ceremonia de schimbare a comenzii a fost organizată luni dimineață în noul sediu NATO de pe Calea Dumbrăvii și a fost deschisă de locotenent-general Stephen Kelsey din partea Comandamentului NATO din Napoli, ofițer în Armata Canadiană.

”Asistăm astăzi la un eveniment semnificativ nu doar pentru România și pentru Armata Română, ci și pentru Alianța Nord-Atlantică”, a spus Stephen Kelsey. Acesta a ținut să amintească în discursul lui războiul ruso-ucrainean, de altfel Rusia fiind prezentă direct sau prin referințe în discursurile tuturor oficialităților prezente.

”Natura adevărată a agresiunii ruse este vizibilă astăzi mai clar ca oricând”, a arătat Kelsey, continuând cu precizarea că ”rolul NATO este să fim gata să descurajăm, dar și să apărăm la nevoie”. Nu în ultimul rând, ofițerul canadian a menționat state precum Republica Moldova, Georgia sau Bosnia, care au nevoie de atenția NATO pentru a descuraja influența rusă, deși nu sunt membre ale Alianței.

Generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob a mărturisit din start că trăiește ”un moment emoționant, dar nu o să plâng”. El a venit la conducerea Comandamentului NATO la scurt timp după ce Rusia a început războiul în Ucraina, scopul lui fiind unul cât se poate de clar: Urgentarea procedurilor și operaționalizarea Comandamentului NATO de la Sibiu, țintă atinsă la finalul anului trecut.

”Sunt un ofițer mai bun acum datorită vouă, frații și surorile mele. Veți rămâne mereu în inima mea!”, le-a transmis Dragoş-Dumitru Iacob colegilor din Comandamentul NATO. El și-a încheiat discursul cu un mesaj adresat autorităților locale și sibienilor: ”Sunt mândru că am avut ocazia să lucrez la Sibiu și să îmi las aici o parte din suflet”.

Noul comandant al Centrului NATO de la Sibiu și-a început discursul anunțând că s-a întors acasă, dat fiind faptul că în 1993 a absolvit Institutul de Infanterie și Chimie ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, devenit ulterior Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”.

”Nu o să fie ușor, eu sunt un om care face lucrurile să se întâmple!”, a transmis el, printre altele, noilor colegi. Mai multe detalii despre cariera generalului-maior Cristian-Daniel Dan puteți citi aici.

Ceremonia s-a încheiat cu discursul generalului Gheorghiță Vlad, șeful Apărării, care a subliniat rolul Comandamentului NATO de la Sibiu și a precizat că ”dezvoltarea acestei structuri aliate continuă”.

Evenimentul a avut în sală o serie de invitați din administrația publică sibiană, precum primarul Astrid Fodor, prefectul Mircea Crețu sau președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean. La loc de cinste a fost și Biserica, reprezentată prin ÎPS Laurențiu Streza, alături de părintele Constantin Necula.

La finalul ceremoniei noul comandant Cristian-Daniel Dan a mers la invitații civili pentru a se prezenta și a schimbat câteva cuvinte.

Context

Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu face parte din structura de forțe a NATO și are misiunea de a contribui la descurajarea oricăror intenții ostile la adresa NATO și de a asigura controlul operațiunilor terestre ale NATO la nivel de corp de armată, în orice situație, la criză sau război, pe teritoriile Bulgariei și României.

Comandamentul NATO de la Sibiu este organizat în conformitate cu standardele NATO pentru nivel de corp de armată și are în compunere personal atât militar cât și civil din mai multe țări NATO. În acest moment 16 țări participă cu personal, România fiind națiune cadru.

Cât privește costurile de funcționare acestea sunt acoperite atât din bugetul României cât și din bugetul multinațional constituit în conformitate cu memorandumurile de înțelegere încheiate cu națiunile participante. Altfel spus, fiecare stat membru își plătește militarii trimiși să lucreze la Sibiu.

Citește și:

Comandamentul NATO de la Sibiu a trecut ultimul test și devine operațional: Săptămâna viitoare se inaugurează sediul de pe Calea Dumbrăvii

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3393

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Florin

Acum 3 luni

Va e interzis și vouă să arătați imagini ce protestele și băgați știri cu tot felul de alte porcari
Raspunde

Newman

Acum 3 luni

Axeasta este elita Sibiului? Biserica nu militeaza pentru pace? Este trist ca vedem acesti netoti(netoate) care ne conduc.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 3 luni

Am văzut pe uniformele generalilor atâtea decorații de zici că am trecut prin vreo două războaie in ultimii ani.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 luni

In foto 8,de jos in sus,este Forta de Descurajare.Nu a NATO ci a noastra!Uitati-va atent si mult si spuneti daca mai aveti chef sa faceti ceva.Orice.
Raspunde

Emil

Acum 3 luni

Vai de mama lor de infami botezati la Vantu in jacuzzi ...Trag rusii in ei ca-n potarnichii daca se dau cocosi pe front.
Raspunde

Pastor marginas

Acum 3 luni

Ce...PUsca mea cauta fodorista si cimpeeana acolo?! arata ca doua #%$@#% zburlite de ploaie si vant. Nu s-a aburit obiectivul de la atatea fumuri si impresii din partea danselor?

Raspunde

Emil

Acum 3 luni

Acest mesaj a fost șters deoarece face parte din categoria „trolling”.

Raspunde

Emil

Acum 3 luni

Femeile in spionajul militar sunt realitate, nu „trolling”. https://www.curentul.info/actualitate/cucul-pacepa-si-randunica-cretu-corina/
Raspunde

Alupigus Doru Ioan Dancus

Acum 3 luni

Acasă ?... Trebuie sa fie între dealuri, cu infrastructura dedicata și cât se poate de discret. Ați intrat în mijlocul Sibiului cu bocanci, și ați adus limitări și constrângeri locuitorilor. Sunteti acoperiți de medalii și decorații precum păunii, dar concret ați șters praful in garnizoana. Nu ne dorim sa avem nevoie de serviciile dumneavoastră profesionale, dar nici nu abuzați de situația actuală.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus