Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
5°C

Comandamentul NATO de la Sibiu a devenit operațional. Generalul-maior Iacob: ”Suntem pregătiți să apărăm teritoriul României și al Bulgariei, inclusiv cu arma în mână”

Comandamentul NATO de la Sibiu a devenit operațional. Generalul-maior Iacob: ”Suntem pregătiți să apărăm teritoriul României și al Bulgariei, inclusiv cu arma în mână”

Noul sediu proaspăt renovat și modernizat de pe Calea Dumbrăvii a găzduit în această dimineață ceremonia organizată cu prilejul operaţionalizării complete a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu.

Începând de astăzi Comandamentul NATO de la Sibiu este pregătit să îndeplinească misiunile pentru care a fost creat, respectiv să descurajeze orice amenințare și să crească siguranța flancului estic al NATO. Practic, la Sibiu se iau decizii, sunt planificate și comandate forțele terestre ale NATO din România și Bulgaria.

”Realizarea noastră se încadrează în planul regional al NATO de a combate principalele amenințări asupra vieților noastre. Aceste planuri, agreate cu ocazia Summitului NATO de la Vilnius din acesta an, vor avea un impact asupra dezvoltărilor viitoare ale forțelor armate. Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est, ca un comandament complet funcțional, este acum mai bine pregătit pentru a-și îndeplini misiunea și mai adaptat pentru a înfrunta provocările viitoare”, a precizat generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Comandamentului NATO de la Sibiu.

Întrebat concret ce va face Centrul NATO de la Sibiu dacă mâine apare o amenințare reală pe teritoriul României, generalul-maior Iacob a fost ferm: ”Este puțin cam complicat să vă explic fără să depășesc nivelul de clasificare. Principala misiune pe care o avem este cea de descurajare și faptul că noi suntem acum în lanțul de comandă al NATO înseamnă, printre altele, că practic noi conducem forțele care acum sunt în România și Bulgaria, dislocate pentru asigurarea descurajării și instruirea în comun. Aceasta este prima misiune, descurajarea. Faptul că avem o structură de comandă coerentă, faptul că avem forțe dislocate de aliați pentru întărire, în esență fac parte dintr-un plan. Eu mă refer aici doar la partea de forțe terestre pentru că aceasta este menirea comandamentului. În mod evident, bazându-ne pe planurile la care făceam vorbire anterior, dacă situația o va impune suntem pregătiți să apărăm teritoriul României și al Bulgariei cu arma în mână”

Ceremonia de astăzi a fost găzduită de noul sediu de pe Calea Dumbrăvii. Acesta este parțial finalizat, Armata Română fiind în curs de realizare a proceselor de predare-primire și mutare, însă aceste etape vor mai dura multe luni. Până atunci însă, ceremonia a oferit o mică posibilitate de a vedea cum se prezintă sediul după investiții masive. Unii oficialii NATO au menționat că este superior ca dotări clădirilor similare din Europa, fiind un exemplu pentru organizație și stabilind noi standarde.

La ceremonie a participat și Mihai Şomordolea, consilier de stat în Departamentul Securităţii Naţionale - Secretariat CSAT, el transmițând cuvântul președintelui Klaus Iohannis.

”Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea şi rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în regiunea Mării Negre. Este un moment important pentru România, la care am ajuns prin eforturi naţionale şi aliate susţinute şi conjugate pe multiple paliere - politic, diplomatic şi militar şi beneficiind de contribuţiile valoroase ale aliaţilor noştri”, a subliniat președintele Iohannis.

Potrivit preşedintelui, "unitatea şi solidaritatea noastre, ca aliaţi, sunt cruciale, mai ales în contextul războiului ilegal şi brutal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei".

"Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la graniţele României şi, implicit, la graniţele NATO", a indicat Klaus Iohannis.

La ceremonie au participat și o parte din autoritățile locale, precum Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, prefectul Mircea Crețu, Sorin Radu – rectorul ULBS, alături de Ioan Bondrea, președintele Senatului ULBS. A lipsit primarul Astrid Fodor, municipalitatea fiind reprezentată de viceprimarul Corina Bokor. De asemenea șeful Poliției Sibiu, Tiberiu Ivancea, a participat la ceremonie.

Un detaliu interesant este că operaționalizarea Comandamentului NATO de la Sibiu era inițial planificată pentru 2024, ea fiind devansată cu aproape un an din cauza războiului din Ucraina. Asta a însemnat un efort suplimentar. ”Un succes al Armatei Române”, așa a caracterizat generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, operaționalizarea Comandamentului de la Sibiu.

”Certificarea capacității operative a Corpului este o realizare absolut necesară în actualul context regional de securitate, un context extrem de provocator. Războiul a fost readus pe continentul european de către Federația Rusă prin declanșarea unei agresiuni brutale împotriva Ucrainei. În coordonare cu aliații și partenerii noștri sprijinim Ucraina pentru că avem o obligație principială a ordinii internaționale bazate pe reguli. Orientul Mijlociu este de asemenea scena unor confruntări sângeroase, care au curmat vieți în rândul militarilor și al populației civile. Suntem solidari cu poporul israelian în lupta lui împotriva organizațiilor teroriste. Totodată suntem solidari cu aliații europeni în efortul defensiv împotriva terorismului pe continentul nostru”, a declarat generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

Acesta a mai precizat că de la Sibiu va fi asigurată comanda și controlul a până la cinci divizii din structura de forțe a NATO și din contribuția națională. Începând de astăzi Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu are în subordine forțele terestre din România și Bulgaria.

”În eventualitatea unui conflict, Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu va juca un rol critic în sectorul forțelor terestre, în special în implementarea planurilor regionale care au fost testate în ultimele săptămâni”, a concluzionat generalul-locotenent Nicola Zanelli, comandant adjunct al Allied Land Command (LANDCOM) din Izmir, Turcia.

fotografii de Silvana Armat

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Gheorghe ion

Acum 1 lună

"cu arma in mana"??? Voi?
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 lună

Cred ca vor disparea bancurile cu Bulă. Se intrevede un inlocuitor. :))

Raspunde

AMN114

Acum 1 lună

asta "INCLUSIV cu arma în mână" sună cam așa: v-om apăra dacă chiar o fi musai, dar e bine să nu prea fie musai, să fie pace, dacă o fi război avem niște fraieri de occidentali pe la Cincu numai buni să moară în tranșee. Noi suntem competenți mai ales la încasarea lefurilor grase
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Aia cu ,,bubele" iar o cenzurati, incita mortii la ura impotriva criminalilor statali...
Raspunde

Rammstein

Acum 1 lună

Vai de capul vostru tolomacilor!...Voi si armata, vaca cu chiloți de tablă!...sunteti de tot arahtul...
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Pai cu asa politica externa cam acolo ne indreptam. Oricum dulapului si colegilor le convine, ca nu ei vor fi cu ranita in spate si casca pe cap. Asa e cand nu te duce creierul mai departe decat a fi sluga. De ce nu putem sa avem politica externa a Indiei? Sau a Elvetiei? Exista argumente contra pe care nu le inteleg eu? De ce nu putem sa ne vedem de treaba noastra si sa fim neutri? Cum apare un conflict, hop si Iohanis in prim plan, sa se dea el rotund pe acolo ca Romania trimite ajutoare si cate mai facem noi, cand noi am ajuns de mult timp la fundul sacului cu bugetul. Bai, da chiar numai prosti au ajuns in functii de conducere? Pana una alta sa ne explice comandantul NATO ce a facut jurnalista italiana Lucia Gorraci (cea care a creat scandalul cu Sosoaca) timp de 3 zile in baza militara NATO de la Cincu? Cum, doamne, are acces o jurnalista italiana intr-o unitate militara din Romania timp de 3 zile, cand un jurnalist roman are nevoie de N aprobari pentru a filma 10 minute acolo.
Raspunde

2cents

Acum 1 lună

In caz de ceva cu adevarat serios, tot cetateanul de rand va lupta cu arma in mana, hai sa nu ne ascundem dupa baionetă. Tot acel cetatean care acum plateste taxe ca sa sustina pensii si salarii "speciale" va fi si in transee in prima linie, la ordinele dvs. transmise din aceste frumoase comandamente.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus