Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Prima expoziție de cântare Balanța va avea loc la Gușterița la începutul lunii aprilie. „Surpriza mare este că aceste cântare funcționează și astăzi”

Prima expoziție de cântare Balanța va avea loc la Gușterița la începutul lunii aprilie. „Surpriza mare este că aceste cântare funcționează și astăzi”

Prima expoziție a cântarelor produse de fabrica Hess - Balanța din Sibiu va avea loc la Șura Culturală Gușterița, duminică, 7 aprilie. Sibienii care vizitează expoziția vor putea admira cântarele strânse de cei de la șură și vor afla detalii despre fabrică chiar de la oameni care au lucrat decenii la Balanța.

Fondată în 1896 sub numele de Fabrica de Cântare Hess, Fabrica Balanța a fost odată inima tehnologică a Sibiului și un simbol al inovației și al mândriei industriei locale și naționale. Astăzi, locul acesteia se numește tot „Balanța” doar că e vorba de un complex rezidențial. Copiii vor putea învăța cum funcționează un astfel de cântar și vor putea exersa cu el. Scopul acestui eveniment este prezentarea publică a rezultatelor de până acum din efortul de colectare a balanțelor și a poveștilor oamenilor. Potrivit preotului Alexandru Ioniță, inițiatorul proiectului, până la acest moment au fost strânse 15 cântare, cele mai multe de la familii din Sibiu.

Citește și: O nouă inițiativă în Gușterița: Muzeu al cântarelor „Balanța” și restaurarea unei case din secolul al XIX-lea

„Sunt două cântare mai vechi, produse chiar înainte de perioada comunistă, care au inscripționată firma Hess pe ele. Avem până acum 15 cântare, cele mai multe sunt din Sibiu, unul este din București, unul este din Bacău, altul din Oradea și unul din Timișoara.

În primul rând, ne dorim ca oamenii să ne viziteze pentru că este o parte importantă din istoria orașului, să vadă fotografii, să vadă cântarele care sunt bijuterii, cele mai frumoase și mai spectaculoase sunt cele care măsoară cu precizie la farmacie, de exemplu, sau în alte domenii în care e nevoie de mare precizie. Unele cântare arată spectaculos, sunt bijuterii, toate sunt legate de oameni, poate au fost dăruite la căsătoria unei familii sau au fost primite în dar în anumite momente frumoase din viață și surpriza mare este că aceste cântare funcționează și astăzi”, a spus Alexandru Ioniță, preot la Biserica „Buna Vestire” din Gușterița, pentru Turnul Sfatului.

Proiect de restaurare a casei vechi din anul 1857

În același timp, se va prezenta și proiectul de restaurare a casei vechi din anul 1857, în care a funcționat prăvălia satului Gușterița, care va adăposti colecția de cântare.

„De la ora 18.00 vom avea prezentări istorice, relatări și discuții cu cei interesați de conceperea unui istoric scris al fabricii #BALANTA! Invităm pe toți cei dornici de o astfel de discuție să participe și să contribuie la colectarea informațiilor relevante! Cu această ocazie veți cunoaște și echipa de inițiativă care s-a format până acum. Vă invităm cu drag! Toți participanții vor fi cântăriți la intrarea în sala de expoziție”, au mai transmis organizatorii evenimentului”.

FOTO: Casa Prăvăliei Gușterița

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Muresan

Acum 3 săptămâni

Si cele facute in comunism functioneaza sau doar cele ale lui Herr Hess? Daca mai functioneaza si cele din comunism inseamna ca industria romaneasca n-a fost doar un morman de fiare vechi pe care l-a dat Roman la prietenii sai ... gratis...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus