Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

Spitalul Militar Sibiu vrea să cumpere vaccinuri împotriva febrei galbene. Sunt soldați în mai multe state africane, în forțe de menținere a păcii. Sunt plecați și mercenari...

Spitalul Militar Sibiu vrea să cumpere vaccinuri împotriva febrei galbene. Sunt soldați în mai multe state africane, în forțe de menținere a păcii. Sunt plecați și mercenari...

Doze de vaccin împotriva febrei galbene vor ajunge la Spitalul Militar Sibiu, precum și la alte 13 unități ale Ministerului Apărării.

MApN intenționează să cumpere între 400 și 2.480 de doze de vaccin împotriva febrei galbene, pentru care e dispus să plătească 400 de mii de lei, conform unei licitații publice.

În caietul de sarcini, ministerul solicită ca vaccinurile să se livreze în zilele lucrătoare, între orele 08.00 – 13.30, într-un termen de 15 zile de la semnarea contractului subsecvent sau conform graficului de livrare.

”În acest caz de urgență, promitentului furnizor care nu poate asigura livrarea în termenul de urgență a unei cantități mai mari decât cea corespunzătoare cantității minime estimate pentru un contract subsecvent nu i se vor aplica sancțiuni din acest motiv. Produsele vor fi livrate cantitativ și calitativ la locul indicat de Autoritatea contractantă pentru fiecare produs în parte.

Furnizorii se obligă ca la livrarea produselor să emită un document însoțitor care să indice: data, numele și forma farmaceutică a medicamentului, cantitatea furnizată, numele și adresa furnizorului și destinatarului, precum și seria/ lotul medicamentului”, se arată în caietul de sarcini.

România contribuie cu forțe la menținerea păcii și stabilității internaționale în mai multe state unde febra galbenă reprezintă un pericol. Sunt militari români care execută misiuni individuale de observare și monitorizare în diverse zone ale globului sub egida NATO, ONU și UE, în conformitate cu solicitările de sprijin adresate și angajamentele internaționale asumate. De exemplu, românii sunt în Mali, Congo și Sudanul de Sud.

Febra galbenă, cunoscută în istorie ca și yellow jack ciuma galbenă, vomito negro sau pesta americană este o boală cauzată de un virus fiind clasificată ca boală virală acută. În cele mai multe dintre cazuri, simptomele includ febră, frisoane, lipsa poftei de mâncare, greață, dureri musculare, în special ale mușchilor spatelui și dureri de cap. De obicei, simptomele se ameliorează în decursul a cinci zile. În cazul unor persoane, după o zi de la ameliorarea simptomelor, febra revine, apar durerile abdominale și începe vătămarea ficatului, cauzând piele îngălbenită. Dacă aceasta reapare, riscul sângerării și al problemelor ale rinichilor este de asemenea crescut, precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

Boala este cauzată de virusul febrei galbene, ce este răspândit prin înțepătura unei femele țânțar din specia Aedes aegypti.

A fost prima boală descoperită cu transmitere prin intermediul insectelor de către Walter Reed în jurul anului 1900. Virusul este unul de tip ARN aparținând genului Flavivirus.

Febra galbenă cauzează 200.000 de infecții și 30.000 de decese în fiecare an, iar 90% dintre acestea apar în Africa. Circa un miliard de persoane trăiesc într-o zonă a lumii unde această boală este frecventă.

Mercenarii sibianului Potra

În Congo sunt estimați că sunt în acest moment aproximativ 400 de români, mercenari înrolați în trupele guvernamentale. Cel puțin 20 ar fi mercenari în gruparea condusă de Horaţiu Potra, scriaTurnul Sfatului la începutul lunii februarie. Creierul misiunii, şi el luptător de profesie, ar avea contract cu guvernul din Republica Democrată Congo. Misiunea românilor era să instruiască armatele congoleze să facă faţă grupărilor de rebeli într-un stat sufocat de războaie civile.

Doi români au murit şi alţi patru au fost răniţi în războaiele civile din Congo, potrivit ministerului de Externe de la Bucureşti, luna trecută.

Citește și:

Doi români din trupele sibianului Horațiu Potra, uciși în Congo. Erau plătiți cu 5.000 de dolari pe lună. Aproximativ 400 de militari români ar fi în țara africană

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Pai vedeti. Institutul Cantacuzino l-au sustras populatiei pentru spatiile imobiliare, nu pentru a dezvolta vaccinuri.
Raspunde

John Doe

Acum 1 lună

Eu mai cunosc un tip de ciumă galbenă. La varianta asta există multe simptome, în general persoanele infectate pierd contactul cu realitatea (li se urcă la cap). Există o pandemie de vreo 30 ani iar vaccin împotriva ei nu există dar am înțeles că statul la răcoare ar ajuta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus