Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Concert cu o violonistă din Japonia, reprogramat la Filarmonica din Sibiu din cauza unei noi greve

Concert cu o violonistă din Japonia, reprogramat la Filarmonica din Sibiu din cauza unei noi greve

Conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu a decis reprogramarea cu două ore întârziere a concertului de joi seara, ocazionat de Ziua Naţională a Japoniei şi la care a fost invitată o tânără violonistă din această ţară, din cauza unei noi greve de avertisment a Sindicatului Artiştilor Instrumentişti din instituţie, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Astfel, concertul de joi va începe la ora 21,00, după greva de avertisment.

"SAIFS (Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu), care reprezintă 36% dintre angajaţii Filarmonicii, având 34 de membri, anunţă a treia grevă de avertisment joi, 29 februarie 2024, în timpul concertului simfonic de stagiune, cu durata de 2 ore, în intervalul 19,00-21,00. Deoarece nu ne dorim să îl anulăm, concertul va începe la ora 21,00. Deşi greva de avertisment se poate organiza în orice interval orar din timpul de lucru al artiştilor, SAIFS preferă ca această grevă să aibă loc exact în momentul cel mai important pentru dumneavoastră, publicul Filarmonicii de Stat Sibiu: seara concertului. Organizarea unui concert durează minim 6 luni şi este implicată toată echipa din administraţia Filarmonicii de Stat Sibiu, negociindu-se repertoriile cele mai potrivite pentru public, date de desfăşurare, cazări, bilete de avioane, închirieri de partituri, mii de mailuri şi telefoane, promovare, printare afişe şi flyere, angajare de transport de la şi spre aeroporturi şi multe altele. Artiştii invitaţi se pregătesc intens pentru concert şi abia aşteaptă să vă cunoască şi să vă ofere, emoţionaţi de întâlnirea cu dumneavoastră, o seară frumoasă", se arată în comunicatul de presă al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Potrivit sursei citate, "solista acestei săptămâni, tânăra violonistă de 18 ani de origine japoneză Luna Okubo, a venit special la Sibiu de la Tokyo, însoţită de părinţi, pentru a onora un concert oferit ca premiu în urma câştigării unui important concurs violonistic din capitala Japoniei".

Tot din Tokyo a venit la Sibiu şi dirijorul Daisuke Soga.

"Vă reamintim că acest concert este, pe lângă o reuşită artistică, şi una diplomatică, fiind dedicat Zilei Naţionale a Japoniei, partener cultural important al Sibiului. O mare parte dintre colegii din orchestră vor să susţină acest concert. Sunt aproximativ 63% dintre angajaţi (59 de persoane) care regretă de fiecare dată când publicul are de suferit din cauza acţiunilor sindicale. Vă aşteptam joi la concert, la ora 21,00, şi îi asigurăm pe colegii noştri că această schimbare nu va afecta greva de avertisment, dar nici nu va impieta misiunea noastră artistică sau datoria faţă de public", se mai menţionează în comunicatul de presă al Filarmonicii.

În replică, sindicaliştii au transmis, tot printr-un comunicat de presă, că ei continuă protestul, fiind nemulţumiţi de lipsa unui contract colectiv de muncă.

"Din data de 29 decembrie 2023, deşi ne-am respectat angajamentul de a transmite o nouă propunere de repartizare a timpului de lucru şi a normei de muncă, nici până la această dată nu am primit din partea angajatorului un punct de vedere cu privire la aceasta, uşa 'mereu deschisă' fiind încuiată pentru cei care îşi doresc un contract colectiv de muncă care să reglementeze aceste aspecte. În aceste condiţii, ne vedem nevoiţi să continuăm demersurile pentru semnarea contractului colectiv de muncă şi instaurarea unui climat de lucru favorabil actului artistic şi desfăşurării în bune condiţii a relaţiilor de muncă", se afirmă în comunicatul Sindicatului Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu.

Sindicaliştii avertizează conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu că fără semnarea contractului colectiv de muncă, se poate ajunge şi la blocarea totală a activităţii instituţiei.

"În lipsa contractului colectiv de muncă, motivaţi de pasivitatea şi lipsa de diligenţă a conducerii instituţiei în vederea semnării şi înregistrării acestuia, Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu aduce la cunoştinţa publicului faptul că în data de 29 februarie 2024, între orele 19,00 - 21,00 va avea loc o grevă de avertisment cu durata de două ore. Vă mulţumim tuturor, publicului şi artiştilor angajaţi ai instituţiilor din ţară şi nu numai, pentru înţelegere şi susţinere. Suntem convinşi că această formă extremă de protest ar fi putut fi evitată dacă angajatorul ar fi depus o minimă diligenţă în vederea semnării contractului colectiv de muncă", se mai spune în comunicatul sindicaliştilor. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Xxx

Acum 1 lună

Au japonezii astia un noroc...cind vin ei in Romania se blocheaza tot. Nu demult a venit un premier al lor care n a mai avut cu cine vb ca la noi in ziua sia cazuse guvernul!
Raspunde

Pol-Pot

Acum 1 lună

Din stilul de comunicare a managerului se vede clar abureala (dezinformarea) pe care o propaga. Incurca in mod voit numarul angajatilor cu numărul artistilor. Iar aici e vorba despre greva artistilor care sunt cam 60, in total. Mai mult de jumatate vor fi in greva si se pare că nu se vor opri din protest pana nu va fi demis directorul.
Raspunde

*** ****

Acum 1 lună

****** (Acest mesaj a fost șters din cauza informațiilor eronate pe care le conține)

 

Raspunde

Artista

Acum 1 lună

Eu sunt de acord cu colegii mei ce protesteaza dar nu am curajul nici macar sa fiu in sindicat. Ni se fac cercetari disciplinare pe motive inventate si hartuiri si intimidari. Aici sunt anonima si pot sa-mi exprim opinia.
Raspunde

Ioana

Acum 1 lună

Matematica facuta de chimist-dirijor-manager: Din totalul de 82 de angajati ai filarmonicii, 34 sunt in sindicat si 59 nu sunt. Desigur ca numarul 82 nu se regaseste in comunicat ci doar in realitate. Acum cu procentele- Imparte numarul membrilor din sindicatul ARTISTILOR la numarul TOTAL al angajatilor. Deci manipuleaza cifrele ca sa scoata acel procent de 36% -care pare mic. In realitate sun 56% din artisti care sunt in sindicat si ar fi si mai multi daca nu s-ar simti in pericolul pierderii slujbei.
Raspunde

*** ********

Acum 1 lună

*** (Acest mesaj a fost șters din cauza informațiilor eronate pe care le conține.)

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Citesc comunicatul si nu imi vine sa cred cat de cinic poate sa fie aceasta paiata de director, cum poate sa manipuleze mesajul si sa transmita ideea cat de rai sunt muzicienii care priveaza publicul de un concert dar probabil asta te invata la scoala de securisti cu state de plata. Dar nu spune nimic de sursa problemelor adica persoana lui, comportamentul sau isteric, abuziv si la limita normalului mai mult spre anormalitate. 2. Concedieri abuzive. 3. Limbaj suburban Nu isi pune intrebarea de ce de mai mult de o luna , oamenii aceia stau in frig si ii cer demisia? De bun ce este? De ce nu spune de ce nu se semneaza contractul colectiv de munca daca isi doreste sa inceteze conflictul? De ce nu spune cum face angajarile la Filarmonica, pentru a-i avea pe cei noi angajati. Pentru intreaga opinie publica: pe intelegerea partilor. In traducere libera te angajez daca vor muschii mei si daca spui ceva zbori. Se tot spune ca angajarile la stat se fac pe pile. Aici este exemplul cel mai elocvent: fara concurs pentru a putea participa toata lumea, doar Libanul. Replica e: legea permite. Da, dar doar ca exceptie, nu ca regula. Si exemplele pot continua.
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Asta este PNL-ul, partid de penali care conduce si CJ. Manageri pusi pe pile, de partid, si tinuti cu forta acolo in an elctoral. Nu le pasa acestor ciume. Se cred atotputernici si au impresia ca pot face orice. Va dati seama ce ar face dupa alegeri, daca nici acum in an electoral nu le pasa de opinia oamenilor? Cine mai voteaza ciumele penale PNListe, isi merita soarta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus