Sâmbătă,
13.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Cinci motive pentru care merită să profiți de gratuitatea oferită sibienilor de Muzeul Brukenthal

Cinci motive pentru care merită să profiți de gratuitatea oferită sibienilor de Muzeul Brukenthal

Nu știu cât de aglomerat este Palatul Brukenthal din Piața Mare într-o dimineață obișnuită de joi, dar astăzi în aproape orice încăpere intrai găseai pe cineva admirând un exponat sau făcând poze cu telefonul. Pentru că tinerii se aflau probabil la muncă sau la școală, majoritatea celor prezenți erau pensionari.

Un bilet de intrare în Palatul Brukenthal costă, în mod obișnuit 50 de lei. Suma nu este uriașă, mai ales dacă ne gândim că România are cea mai mare inflație din Europa și prețurile alimentelor le cunoaștem cu toții.

Realitatea ne arată că 50 de lei pot reprezenta o cheltuială suplimentară semnificativă pentru bugetul unui pensionar din Sibiu, pentru că undeva la peste 80% din vizitatorii muzeului din această dimineață erau pensionari. Și încântați să poată petrece o dimineață admirând capodopere ale picturii europene, sau românești. Cei cu care am intrat în vorbă mi-au mărturisit că au venit special să vadă muzeul datorită gratuității oferită astăzi.

Cu această ocazie vă oferim mai jos cinci motive simple, dar convingătoare, pentru care merită să profiți de gratuitatea oferită de Muzeul Național Brukenthal sibienilor și pensionarilor.

1. Dacă vrei să te relaxezi mergi și admiră ”Toamna” de Friedrich Miess. Pictat în jurul anului 1830 tabloul acesta echivalează cu două pastile de Nurofen Forte luate când te doare capul. Transmite o stare profundă de relaxare, liniște, în orice stare te-ai afla te face să te simți calm și liniștit. Îl poți privi 10-15 minute fără să-ți dai seama că trece timpul...

2. Dacă vrei să te minunezi de o curiozitate mergi să vezi ceasul de buzunar Baronului Samuel von Brukenthal. A fost creat pe la 1780 de un renumit ceasornicar din Geneva, pe nume Jaques Ruegger, și pe lângă frumusețea extraordinară mai impresionează prin ceva neobișnuit. A încorporat o cutie muzicală în miniatură pe care o poți auzi cântând în timp ce admiri ceasul.

3. Dacă vrei să fii șocat mergi și privește ”Masacrul inocenților” de Pieter Brugel cel bătrân. Tabloul este faimos, a fost descris și interpretat în o mie de feluri, le găsiți pe toate pe internet dacă aveți curiozitatea. Ce nu vă arată internetul este senzația crudă, pe care o simți până în stomac, pe care o ai atunci când îl privești de aproape. Fiecare micro-scenă din compoziție este plină de emoție și intensitate aproape animalică.

4. Dacă nu știați, în urmă cu mai bine de 300 de ani Palatul Brukenthal din Piața Mare avea un fel de fosă septică și era dotat cu toalete de interior care aveau oale de noapte, lighene și căni de turnat apă. Canalizarea în scopul evacuării apelor uzate a apărut în Europa doar în secolul al XIX-lea. În muzeu puteți vedea și astăzi o toaletă de pe vremea baronului. Acum gândiți-vă că în Sibiul anului 2024 încă sunt sute de oameni care au fose septice și în județ avem localități întregi fără canalizare.

5. În încheiere vă mai spun că puteți admira gratis în Palatul Brukenthal două rochii de seară de pe la 1890 aduse din Paris. Sunt musai de văzut pentru orice iubitor de frumos, dar cu siguranță prezintă o atracție suplimentară pentru doamne și domnișoare. Acum 130 de ani la Parisul era centrul mondial al modei și să poți vedea asemenea exponate originale în Sibiu reprezintă un privilegiu.

Printre atracțiile enumerate mai sus nu am inclus capodoperele europene pentru care muzeul este celebru, precum ”Omul cu tichie albastră” de Jan Van Eyck, sau marii pictori români, precum Nicolae Grigorescu sau Nicolae Tonitza. Pe toate le puteți admira gratuit în fiecare primă joi a lunii.

În concluzie, acum știu cât de aglomerat este Palatul Brukenthal într-o dimineață de joi și merită fiecare secundă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Canaris

Acum 1 lună

Fain articol......Nu mai exista fose septice in Sibiu......Asa cred...

Raspunde

Bruk

Acum 1 lună

...auzi, " dacă vrei da fii șocat "! Bravo, asa da! Sa fiu și eu ca voi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus