Magda Ienci are 25 de ani și este astronom. Tânăra a terminat studiile liceale la Colegiul Național Gheorghe Lazăr și a studiat Mecatronica la Facultatea de Inginerie. Pasiunea pentru astronomie a făcut-o pe sibiancă să pună bazele Explorio, un festival dedicat astronomiei, care va avea loc la începutul lunii aprilie la Sibiu.
Magda este freelancer în domeniul web design-ului. Pe lângă pasiunea pentru astronomie, sibianca face parte din Trupa Berowalt, grupul de colajisti Racolaj, grupul de inițiativă Lunart și Asociația CreativAct. De asemenea, aceasta este voluntară la Prietenii Mocăniței, Sibiu Guitar Meeting, Step by Step Travel și la ULBS Design Thinking school.
„Explorio țintește să dea mai tare robinetul curiozității din fiecare”
Explorio, festivalul pe care tânăra îl organizează pentru prima dată la Sibiu, este un eveniment dedicat astronomiei observaționale, care își propune să sprijine pasiunea pentru cosmos a celor mici, iar pe cei mari să-i încurajeze să practice privitul spre cer ca un hobby care să îi aducă mai aproape de natură și fascinantul univers.
„Îmi doresc tare mult să promovăm prin acest eveniment colaborarea între știință și artă, între pasionați și experți și între persoanele din această comunitate care oferă cu tot dragul ceea ce sunt și meșteresc. Explorio țintește să dea mai tare robinetul curiozității din fiecare”, a povestit tânăra pentru Turnul Sfatului.
Motivată de dorință proprie, dar și de prieteni
Magda spune că prietenii ei sunt cei care au încurajat-o să inițieze acest proiect și că și-a dorit să aducă mai aproape de copii și de adulți natura și, implicit, conectarea cu aceasta.
„Explorio o să aibă loc în primul rând datorită prietenilor care m-au susținut neîncetat să împărtășesc din pasiunea mea și să experimentez alături de ei tot felul de modalități prin care să aduc Astronomia mai aproape de oameni și de ideea de creativitate, conectare cu natura.
Și cu siguranță, Explorio a ajuns să prindă viață și din dorința personală de a nu lăsa această curiozitate față de univers să rămână ceva de moment, peste care se trece rapid. Astronomia este o știință foarte vastă și captivantă ce poate fi folosită pentru a ne aduce mai aproape în familie seara, ne face mai conștienți și protectivi cu natura și cred că este un subiect ce ușor, ușor poate construi o comunitate în care promovarea și alfabetizarea științifică să fie asigurate de către acțiunile și colaborarea dintre pasionați, curioși, experți, profesori.
Pe această cale vreau să mulțumesc Racolaj, Creativ Act, Asociația Prietenii Mocăniței, Step by Step Travel, Nicoleta Ocneriu, Silvia Paizan, Palatul Copiilor, Biblioteca Județeană Astra, Music Hub, Asociația Culturală Play și Concret Solutions SRL pentru tot sprijinul și încrederea acordată festivalului. Și mai doresc să mulțumesc și sponsorului nostru Unimat pentru că este cel care ajută Explorio să ajungă la copIii din mediul rural, cât și să organizeze prima expoziție de Astrofotografie Internațională din Sibiu”, a mai spus aceasta.
Programul evenimentului - ce se va întâmpla la Explorio
Observațiile astronomice mult dorite și așteptate vor fi asigurate de Magda, profesorul Augustin Cristian Serafin și alții profesori și astronomi pasionați.
De luni până vineri (1-5 aprilie), în prima parte a zilei, Magda va susține atelierul „Marele spectacol Solar la Tine în Școală” în cinci unități de învățământ din mediul rural și urban mic din județul Sibiu.
„Marele Spectacol Solar” va fi prezent și în corpul B al Bibliotecii Județene Astra de luni până vineri între orele 12 si 16 pentru mai mulți elevi ai unităților de învățământ din zona centrală, iar mai apoi, până la ora 18 sunt așteptați toți cei curioși de acest subiect și de expoziția de astro-fotografie solară.
Explorio mai propune publicului sibian următoarele activități:
- Vizionarea documentarului „Călătorie la Marginea Universului” ce va avea loc la Music Hub în 1, 3 și 4 aprilie, de la ora 19.
- Ateliere Creative:
1. Colaj cosmic susținut în colaborare cu grupul Racolaj în locația lor de la complexul Pamira din 5 până în 7 aprilie, de la ora 17;
2. Atelier de pictură cosmică, desfășurat alături de asociația CreativAct la sediul lor de pe str. Sergiu Celibidache numărul 4, în 6 și 7 aprilie, de la ora 14.
În cadrul festivalului va fi inaugurat pe data de 1 aprilie „Drumul Planetelor”, un proiect al Palatului Copiilor în colaborare cu Unimat și Primăria Rășinari. Traseul va porni în satul Rășinari și se va întinde pe Valea Caselor. Drumețiile suplimentare pe acest traseu vor fi asigurate de ghidul Nicoleta Ocneriu în 2 și 4 aprilie.
Explorio ajunge și în Poiana Soarelui pentru o observație solară într-un cadru natural de vis pe data de 3 și 7 aprilie precum și pe Valea Caselor pentru o observație astronomică cu poveste pe data de 6 aprilie. Aceste drumeții sunt realizate în colaborare cu ghidul Claudia Popelca - Step by step travel.
„În această primă ediție reușim să aducem împreună astrofotografi de la nivel național și Internațional în expoziția „De la Praf de Stele la o Planetă Verde”, situată la Hala Atelier X din cadrul Lake Home. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 2 aprilie, la ora 19.
* Expoziția poate fi vizitată până inclusiv pe 7 aprilie.
Pe 5 aprilie, ne vom bucura de o experiență nocturnă pe șinele Mocăniței Hârtibăcene în căutarea cometei Pons Brooks de la ora 20:45. Plecarea va fi din gara Cornățel.
Biletele se pot achiziționa de pe https://www.iabilet.ro/bilete-in-cautarea-cometei-pons-brooks-explorio-festival-96507/ ”, mai arată Magda Ienci.
Mai multe detalii despre program și posibilitatea de rezervare a unui loc la activității vor fi publicate pe paginile de social media unde festivalul este prezent.
https://www.facebook.com/explorio.festival
https://www.instagram.com/explorio.festival/
„Între timp, pentru a susține festivalul și pe partenerii fără de care Explorio nu ar fi atât de complet și captivant am creat două pachete, un full pass ce vine cu un curs de astronomie bonus și un Weekend Pass pentru a nu pierde nicio activitate captivantă de pe weekend”, a concluzionat aceasta.
Biletele pentru festivalul organizat de tânără pot fi cumpărate de aici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: festival astrionomie la sibiu , astronomie sibiu , magda ienci , festival astronomie , astronomie
Vizualizari: 3601
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mircea
Acum 1 oră
Carmencita
Acum 1 oră
Eu
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Turist