Sâmbătă,
13.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Mătăuzele de la Sadu: tinerii se vor urca pe dealul Picui, vor aprinde focuri și vor striga fetele nemăritate, duminica aceasta

Mătăuzele de la Sadu: tinerii se vor urca pe dealul Picui, vor aprinde focuri și vor striga fetele nemăritate, duminica aceasta

Primăria Sadu anunță că duminică, 17 martie, obiceiul Mătăuzelor revine în comună. La lăsatul întunericului, băieții și tinerii se vor urca pe dealul Picui unde vor aprinde focuri, vor învârti mătăuzele și vor striga fetele nemăritate. Acest adevărat spectacol se poate urmării din Piața Centrală Sadu, unde după strigatul Mătăuzelor se vor aduna feciorii cu torțe aprinse.

„Mătăuzele sunt un ritual vechi de curățire care se naște din datinile pe care moșii și strămoșii noștri le-au respectat an de an și pe care noi, acum, le respectăm cu sfințenie. Prin foc se alungă toate spiritele rele și deschide sufletul spre dragostea față de Dumnezeu, așa cum este dat fiecărui creștin la începutul Postului Mare.

Vă doresc tuturor un post binecuvântat, o postire cu iertare, bucurie și generozitate, „căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta” (Matei 6, 21)”, a declarat Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

An de an la începutul Postului Paștelui pe dealurile satului se aprind focuri din cârpe și paie, se strigă fetele nemăritate și începe curățirea locurilor și a satului pentru a primi cu inima curată zilele de post.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus