Sâmbătă,
13.04.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Am urcat să mănânc cu cea mai frumoasă priveliște

Am urcat să mănânc cu cea mai frumoasă priveliște

Până acum doi ani, locul acesta era bătut doar de rari drumeți, ceva bicicliști și motocicliști și de ciobanii din zonă. Între timp a devenit una din destinațiile de final de săptămână pentru iubitorii de drumeții lejere, numai bune și pentru a trezi pofta de natură inclusiv în rândul copiilor născuți cu nasul în fel de fel de ecrane. Așa au ajuns „să urce pe traseul cu punct galben”  inclusiv drumeți veniți din Alba sau Hunedoara, nu doar cei din zona Sibiului. Cu excepția Păltinișului, este singurul loc din județul Sibiu unde găsești de-ale gurii dacă te pui la parcurs creasta munților Cindrel.

Este vorba de Căsuța MGS. O fostă stână aflată în curs de a fi transformată în cabană montană, cu vedere la munții Lotrului. Până să ajungă la acest statut oficial de cabană montană, Căsuța MGS mai are câteva etape și investiții de parcurs, dar locul s-a împământenit: cred că sunt zile la sfârșit de săptămână când restaurante din centrul Sibiului nu se pot lăuda cu traficul pe care îl înregistrează, la 1.000 de m altitudine, Căsuța MGS.

Ca în orice destinație montană, traseul către Căsuța MGS face parte din experiență. Traseele pe care poți ajunge aici sunt extrem de numeroase. Pentru cei care nu cunosc deloc zona ori nu au experiență pe munte, cel mai simplu este să meargă până în Râu Sadului și să caute în spatele pensiunii Casa cu povești traseul marcat cu punct galben. E o potecă ce pornește pieptiș din Râu Sadului, recent bine marcată în cadrul programului „Anii Drumeției” și care – dacă n-aveți condiție fizică și n-ați mai fost în drumeții – vi se va părea că „scoate untul din voi” după primii pași. Doar că experiența vă va inunda corpul cu aer „din ăla bun care dă energie” și vă va răsplăti cu priveliști să vă umple telefonul, mai ales în ultima parte a traseului, unde acesta devine mai domol, iar peisajul se deschide. În jurul a o oră și trei sferturi vă va lua urcarea din Râu Sadului până la Căsuța MGS.

Cam tot atâta va consuma și urcarea din cealaltă parte a crestei, dinspre Rășinari: e vorba de drumul care urcă din Valea Caselor, un traseu care nu este marcat, dar care nu prea lasă loc de rătăcit: anul trecut mare parte din drum a fost îndreptat cu lama în cadrul proiectului prin care cărările montane din această parte a țării au fost modernizate. 

La Căsuța MGS poți ajunge și venind dinspre Păltiniș, și venind dinspre Cisnădioara sau Cisnădie și venind dinspre Sadu și venind dinspre vechiul drum care lega Rășinariul de Râu Sadului, dar dacă știți aceste trasee, atunci articolul de față nu are nimic nou să vă spună.

În ultima perioadă, Căsuța a devenit punct de atracție și pentru ATV-iști. Aceștia sunt îndemnați să își lase zgomotoasele mijloace de deplasare în șaua de dinaintea urcării înspre Căsuță (vezi foto de mai sus), de unde să pornească la pas.

La Căsuța MGS – amenajată pe două niveluri - se poate dormi pe câteva priciuri, care ar urma să se extindă și la parter. Iar de mâncat, poți mânca ceea ce gătesc inimoșii care au pus punctul acesta pe hartă. 

De obicei găsești mâncare doar la sfârșit de săptămână, dar, pentru a nu avea surprize, e bine fie să le verifici pagina de Facebook înainte de a te pune la drum (eventual să le și scrii) dacă ai gândul de a te și hrăni când ajungi sus.

Căsuța MGS

De regulă, „ciorbițe și lichide calde” sunt lucrurile pe care le poți găsi când treci pe la MGS: adică ceai, cafea, ciorbă de legume sau ciorbă cu afumătură. De vă e poftă și „obișnuiți”, nu e bai, gazda Iulian și prietenii săi vor reuși să vă cinstească fie cu un rachiu, fie cu o vișinată aduse de la sătenii din vale, fie cu o bere. De apă sunt pline pâraiele din apropiere.

În afară de cele două ciorbe, la Căsuța MGS găsești alte preparate cu prilejul a diferite evenimente pe care cei de aici le găzduiesc și pe care le-au botezat „fest-uri”: Clătite Fest, Mici Fest sau Burger (parcă?) Fest sunt câteva exemple.

Căsuța MGS este, totuși, amenajată într-o fostă stână. Prin urmare, cei care consideră că nu suportă un loc în care podeaua nu este perfect plată sau nu este acoperită masa de afară ar trebui, probabil, să reconsidere drumeția până aici. Chiar dacă toaletele au parte, fără doar și poate, de una din cele mai faine peisaje, dacă veți lăsa ușile deschise.

La finele săptămânii trecute a fost Balmoș & Bulz Fest. Eveniment pentru care până la căsuță a urcat familia Stancu din Râu Sadului să facă din făina de porumb, jântița, brânza și smântâna din gospodăria lor balmoș și bulz pentru drumeți. Era ziua de sâmbătă, când primăvara era în toi, iar eu am ajuns taman când cei mai mulți dintre drumeți se întorceau la vale. Era la jumătatea orei dintre 15:00 și 16:00 și tocmai plecaseră spre casă și membrii familiei Stancu. Bulz n-am mai găsit, dar mai aveau balmoș. Iar din cele două „ciorbițe”, am zis să aleg pe cea cu afumătură.

Până să iasă din bucătăria de la parter mâncarea, de pe terasa ale cărei mese erau încă pline mi-am umplut paharul cu ceai și m-am întors pentru a-mi alege una din cele cinci-șase mese cu vedere la vârful Prejba. Poți alege să mănânci și la una din cele două mese lungi din interiorul cabanei, dar când vremea e faină, n-ai cum rezista priveliștii de afară, indiferent de anotimp.

Ciorbă de afumătură la Căsuța MGS

Pentru mine, ciorbița a venit într-o farfurie-bol de unică folosință, așișderea celei în care a fost tăiată ceapa roșie. Și am plescăit la ea cu mare poftă, privind la zăpezile care acopereau șaua dintre vârfurile Muma și Prejba ale Lotrului de vizavi: afumătura plutea în bucăți generoase în zeama în care tarhonul își clama supremația.

Porția nu a fost din cele mai mari, fără nicio problemă farfuriei i s-ar fi făcut reumplerea, dar ochii îmi erau mereu la balmoș. Despre care n-am greșit: făcut din făină de porumb măcinat mai gros, cu brânză de la Râu Sadului și smântână tot de acolo, învârtite laolaltă de mâini pricepute, balmoșul a fost ceea ce trebuie. O ditamai porția pe care, la început, eram sigur că o voi împărți cu vreunul din câinii care se zbenguiau pe iarba din apropiere.

Balmoș la Căsuța MGS

Pe ritmurile lui Moțu` Pitiș și Pasărea Colibri zăngănite dintr-o mică boxă portabilă agățată de o anexă am dovedit bucată cu bucată toată porția și rău nu mi-a părut. Un balmoș așa bun am mai mâncat doar la adunările populare din Gura Râului sau Jina.

De plătit, la final, am plătit cât am vrut. Și nu e o glumă. Deoarece Căsuța MGS nu are, încă, toate etapele birocratice pentru a fi declarată cabană montană, sistemul de plată e cel de „donații”. Sub streașina căsuței (când e vreme bună) sau în interior, sub una din ferestre, când e de stat la căldură, veți găsi o cutie precum cele din filmele cu pirați, în care puteți lăsa donațiile. În cazul în care nu aveți habar cât să lăsați, merită amintit că locul ăsta a apărut din pasiune, că aici mai sunt investiții serioase de făcut și că, la alte cabane montane o ciorbă costă 25 – 30 de lei, o porție de cartofi sau una de clătite – cam 25 de lei, un ceai – între șapte și zece lei, o bere – 15-20 de lei.

Munțomanu` Fest

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

18 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sib

Acum 2 săptămâni

Intr-o tara sufocata de legi absurde, multe dintre ele descrise in acest ziar cu ocazia controalelor ANPC efectuate la restaurantele din Sibiu, vi se pare NORMAL sa mancati "pe baza de donatie" dintr-o bucatarie fara nici un aviz emis de vreo autoritate? Inteleg cabana, muntele si spiritul unui loc. Mananc daca ma pofteste un baci, la o stana, la masa. Dar acolo nu e contra-cost si contra reclama in ziar! Asa imi deschid si eu o taraba cu tocanita in fata casei si hranesc trecatorii, iar ei achita dupa punga si posibilitati. DAR E LEGAL?

Raspunde

Flo

Acum 2 săptămâni

Da' de unde sti ca bucataria nu e avizata?
Raspunde

Panescu

Acum 2 săptămâni

@Sib Avem aviz sanitar-veterinar emis de autoritatea competenta...pana sa scrieți acel comentariu puteați întreba dacă avem aviz...dar mai bine cu paru decât cu informarea!!! Multumesc
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 săptămâni

Dacā faci o tocānitā si o scoti in fata casei, eu aduc murāturile si incingem un giointvenciur mioritic si trimitem la ANPC selfieuri cu noi cu sosul siroind pe barbā.
Raspunde

D.M.

Acum 2 săptămâni

daca nu ti se pare normal, NU te du intr-acolo, sau daca te duci, manaca ce ai in traista si n-ai nici o treaba. Ce e fain la MGS e ca e destul de departe de civilizatie si astfel trecatorii fitosi , sa nu zic hateri, ca tine nu prea ajung acolo.
Raspunde

Flo

Acum 2 săptămâni

Eu zic ca e legal sa hranesti trecatorii daca ai autorizatie pe tocanita. Si e legal si faptul ca fiecare plateste cat vrea.
Raspunde

Amn114

Acum 2 săptămâni

Nu urcă ANPC-ul până acolo. Asta-i ideea: amendă la distanță nu-ți pot da, de urcat nu-și murdărește Monsieur Constantinescu pantofii sus pe munte, așa că până vreun turist cu stomacul fragil va fi coborât de Salvamont nu se va întâmpla nimic;)
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 2 săptămâni

Prima dată a fost ciorba și după a fost legea....word!
Raspunde

Muresan

Acum 2 săptămâni

Noa, sa va fie de bine!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 săptămâni

Frectii cu iz marketingo-traditionalo-onanist. Spiritul traditiilor si magia naturii se împletesc de minune cu biznisu' feroce al capitalismului la care ne închinām. Casuta MSG si transmisia cu ESP a jipului rimeazā per-fect. K'cing !
Raspunde

Alex

Acum 2 săptămâni

Încasări fără bon fiscal, despre ce vorbim?! Evaziune fiscală pe față. La Bulz Fest anul trecut a încasat peste 250.000 lei fără nici un fel de fiscalizare. Iulian Penescu ori funcționează în regim de Biserică, ori are ”amice” la Antifraudă și ANAF
Raspunde

CA

Acum 2 săptămâni

Deci nu e cabana, nu e restaurant, dar are autorizatie DSV ca si ce? Ca si popas??? Niste documente sa demonstreze acest lucru exista??? Total aiurea ce se intampla acolo, pune in pericol sanatatea plus evaziune fiscala cica sub forma de ''donatii''. E vreo societate sau asociatie acolo? Catre cine e donatia? Penibil!!! Pt reclama au donat?? :)))
Raspunde

Andrie

Acum 2 săptămâni

Ideea e foarte buna insa inca o data smecherii fac ce vor in acest oras. Cu sprijinul lui Campean si Bibu care faceau lu drumetii si petreceri pe acolo chiar si in pandemie, nu e normal ca Panescu sa fie favorizat, sa nu fiscalizeze, sa nu aiba firma autorizata si sa fie lasat de exemple vanda 1000 de mici acolo (anul trecut de 1 mai) pe baza de donatie si altii mai fraieri sa plateasca TVA, impozit pe profit, pe dividende si salarii la angajati.
Raspunde

Marinescu Cristi

Acum 2 săptămâni

Suparat ca unii lasau 5 lei pentru un ceai si 15 lei pentru o portie de clatite, Iulian Panescu a apelat la Turnul Sfatului pentru a-l ajuta cu oficializarea meniului si a listei de preturi. In timp ce altii sunt "vizitati" periodic de DSV, ANPC, Antifrauda, ITM, etc. Casuta MGS vinde bulz de 10 mii de euro pe zi, pe baza de donatie. Parcarea de 2 hectare gratis de jos si sutele de masini si ATV-uri care trec prin rau, pe alea nu le mai contorizeaza nimeni.
Raspunde

Elzoroaba

Acum 2 săptămâni

Știi cât e chilu de brânză? De-aia bună, de la cioban, nu de la spurcatele de oi?

Raspunde

Bambolero

Acum 2 săptămâni

Ce bine că postacii de la fermă nu pot urca până acolo. Eu personal încurajez această "fraudă", să ai ceva de îmbucat după 2 ore de urcat (mie atât îmi ia, că nu mai am plămânii și jenunchii de acu 20 de ani), care nu pute a supermarket, fast-food sau cantina săracilor. Mă doare la șnuru de la rucsac de corectitudinea voastră fiscală, ciolacilor.
Raspunde

Vasile

Acum 2 săptămâni

Bine a zis "Bombolero".... Hateri gramada ... Sa facă ei ceva mai bun dacă nu sunt deacord. Lumea nu vine pentru ciorbita gogoși sau bulz. Lumea vine cu copii pentru mișcare și aer curat. Multi merg cu termosul după ei...si mancare la pachet. Atmosfera e faina și oamenii la fel !!! Am fost și la restaurant.Ultima data chelnerul mi-a indicat o masa pătată și rupta deși e un restaurant cu pretenții. Prefer sa donez...fiecare da după starea de spirit. Asaca mult succes !!! I
Raspunde

Nelutu

Acum 2 săptămâni

Sa functioneze toti pe baza de donatii, de ex: Hanul din Batrani, Apfelhouse, Montana Garden... si sa fie ...Fest in fiecare zi. Daca locatia e faina si are rating bun, sa intre la categoria "tax free". Apoi sa extindem conceptul pe mai multe ramuri, pe baza de prietenii si rating... fara taxe
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus