Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Cum să alegi bateria potrivită pentru panourile tale fotovoltaice

Cum să alegi bateria potrivită pentru panourile tale fotovoltaice

Energia solară este o resursă neprețuită și durabilă, iar panourile fotovoltaice reprezintă o modalitate eficientă de a o exploata. Cu toate acestea, pentru a beneficia de energia electrică în timpul nopții sau în perioadele cu producție scăzută, este nevoie de o baterie solara adecvată.

Rolul bateriei solare în sistemul fotovoltaic

Un kit panouri fotovoltaice de la giaul.com este un echipament modern alcătuit din mai multe componente, iar bateria solară reprezintă un element esențial. Aceasta are rolul de a stoca energia electrică produsă de panourile solare în timpul zilei și de a o elibera atunci când este necesară, cum ar fi în timpul nopții sau în perioadele cu producție scăzută. Astfel, bateria solară asigură independența energetică și permite utilizarea energiei solare în orice moment al zilei sau al anului.

Factori de luat în considerare în alegerea bateriei solare potrivite

Pentru a alege un sistem de acumulatori sisteme fotovoltaice (baterii solare) potrivit pentru panourile tale fotovoltaice, trebuie să ții cont de mai mulți factori. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

Capacitatea bateriei solare

Capacitatea bateriei solare reprezintă cantitatea de energie electrică pe care aceasta o poate stoca și este măsurată în kilowați-oră (kWh). Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât vei avea mai multă energie disponibilă. Recomandate sunt bateriile cu o capacitate de până la 13.5 kWh, având un raport optim între eficiență, durată de viață și rezistență.

Capacitatea de descărcare

Capacitatea de descărcare se referă la cantitatea de energie electrică pe care o poți utiliza din bateria solară. Este important să ții cont de faptul că nu toate bateriile pot fi descărcate complet fără să se deterioreze în timp. Unele baterii pot fi încărcate la maxim 80% din capacitatea lor și nu pot fi descărcate la mai puțin de 20%.

Adâncimea de descărcare

Adâncimea de descărcare se referă la procentul de încărcare al bateriei solare pe care o utilizezi. De exemplu, dacă ai o baterie de 10 kWh și utilizezi 8 kWh, adâncimea de descărcare este de 80%. Este important să alegi o baterie solară care să-ți ofere adâncimea de descărcare necesară în funcție de consumul tău de energie.

Durata de viață a bateriei solare

Durata de viață a bateriei solare este un alt aspect important de luat în considerare. Aceasta reprezintă rezistența în timp a bateriei la ciclurile de încărcare-descărcare și se măsoară în numărul de cicluri sau ani. De obicei, o baterie solara are o durată de viață medie de aproximativ 1000 de cicluri sau 3 ani. Este recomandat să alegi o baterie solară cu o durată de viață cât mai lungă și de la un producător cu tradiție.

Tipuri de baterii solare

Există mai multe tipuri de baterii solare disponibile pe piață, iar fiecare are avantaje și dezavantaje. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de baterii solare:

- Baterii plumb-acid: Aceste baterii eliberează o cantitate mare de energie într-un interval scurt de timp și au o durată de viață de până la 5 ani. Sunt mai ieftine decât celelalte variante și pot fi împărțite în baterii AGM și baterii cu gel.

- Baterii Li-ion: Aceste baterii au o rată mare de încărcare și pot suporta până la 5000 de descărcări la adâncime mare. Sunt ușoare și pot fi descărcate rapid și fără a se deteriora. Durata lor de viață poate fi prelungită până la 10 ani. Comparativ cu celelalte tipuri de baterii solare, cele Li-Ion (LiFePo = lithium ferro-phosphate) sunt mai scumpe, dar oferă o eficiență mai mare pe termen lung.

- Baterii cu apă sărată: Acestea sunt modele aflate în stadiul de test și sunt fabricate din materiale prietenoase cu mediul. În viitorul apropiat, aceste baterii ar putea deveni disponibile pe piață.

Alți factori de luat în considerare

În afară de acești factori principali, trebuie să ai în vedere și costurile, compatibilitatea bateriei cu invertorul solar ales și rezistență la intemperii. Este important să alegi o baterie solara rezistentă la temperaturi ridicate și scăzute pentru a prelungi durata de viață a acesteia.

Alegerea bateriei solare potrivite pentru panourile tale fotovoltaice este esențială pentru a beneficia de energia solară în orice moment al zilei sau al anului. Capacitatea, capacitatea de descărcare, adâncimea de descărcare, durata de viață și tipul de baterie sunt factori importanți de luat în considerare.

Consultă întotdeauna un specialist înainte de a face o achiziție și asigură-te că alegi o baterie solară care să-ți satisfacă nevoile de consum și să fie compatibilă cu sistemul tău fotovoltaic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Sus